© Libijos virtuvė

7 Rgp


Lìbijos Arãbų Socialìstinės Liáudies Džamahìrijos virtùvė – valstybės Afrikos šiaurėje (prie Viduržemio jūros) nacionaliniai patiekalai.
Libija ribojasi su Egiptu rytuose, Sudanu pietvakariuose, Čadu ir Nigeriu pietuose, Alžyru ir Tunisu vakaruose. Pagrindinės žemės ūkio kryptys – arbatmedžių, apelsinų, abrikosų, figų, datulių, alyvuogių ir vynuogių auginimas. Didžiąją bendrosios pramonės produkcijos dalį apima alyvų aliejaus, arbatos gamyba.
Libijos virtuvė turi arabiško ir Viduržemio regiono, Italijos (buvo jos kolonija) virtuvės kulinarinių bruožų. Dominuoja aviena, žuvis, daržovės, makaronai, jūros produktai, vaisiai (apelsinai, abrikosai, figos, datulės, alyvuogės). Mėgstamos lęšių salotos su prieskoniais, troškinto ėriuko, supjaustyto gabaliukais, sriuba, troškinta balta žuvis su kuskusu.
Maistas ruošiamas namuose, tik penktadieniais rengiami piknikai su artimaisiais. Maistui gaminti naudojamas alyvmedžių arba augalinis aliejus, citrinų sultys, petražolės, pupiniai augalai, alyvuogės, raudonieji pipirai, svogūnai, pomidorų padažas-piurė, kalendra, ciberžolė, aitriosios paprikos, džiovintos mėtos, balta žuvis, avinžirniai, bulvės, pomidorai, virtos kruopos, česnakai, migdolai, krokai, cukinijos.
Nacionaliniai patiekalai – ryžiai su įvairiais prieskoniais, mėsa ir daržovėmis (Ruuz), pomidorų sriuba (Sharba Libiya), pasta (Bazin), pagaminta iš miežių, vandens ir druskos.
Nacionalinis libiečių desertas – iš kvietinių miltų tešlos pagamintas ir išvirtas bandelės formos kukulaitis (Asida), patiekiant užpilamas datulių sirupu arba medumi. Valgomas rankomis kaip ir daugelis patiekalų.
Geriama arbata iš mažyčių stiklinaičių, o prie jos dažnai pasiūloma mėtų su žemės riešutais, vaisių sultys, mineralinis vanduo, kava. Alkoholis griežtai uždraustas.
Tradiciniai patiekalai – ryžiai su įvairiais prieskoniais, mėsa ir daržovėmis (Ruuz), pomidorų sriuba (Sharba Libiya), pasta iš miežių, vandens ir druskos (Bazin), Nacionalinis desertas – iš kvietinių miltų tešlos išvirtas bandelės formos kukulaitis (Asida), užpiltas datulių sirupu arba medumi. Tradicinis daugelio Afrikos šalių ir Vidurinių Rytų patiekalas – cous-cous.
Valgoma rankomis, be stalo įrankių.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: