© Makedonijos virtuvė

7 Rgp


Makedònijos virtùvė – valstybės Balkanų regione (Europos pietuose) nacionaliniai patiekalai.
Makedonijos, Graikijos, Turkijos, Bulgarijos, Serbijos, Kroatijos ir Juodkalnijos virtuvės turi daug bendrumų. Stipriausia įtaka jaučiama iš Graikijos (musaka, įdaryti vynuogių lapai) ir Turkijos (kebabai, čeburekai) virtuvių. Šalies virtuvėje dominuoja aviena ir kiauliena, daržovės, prieskoniai, duona ir sūris. Viešpatauja įdarytos daržovės – paprikos, baklažanai, mėsa kimšti pomidorai.
Populiariausia šalta sriuba (Tarator), gaminama iš jogurto, agurkų, česnako, graikinių riešutų ir patiekiama kaip užkandis arba garnyras.
Vietiniai valgiai – kiauliena su kmynais ir kopūstais, įdaryti balandžiai ir vietinis šopska salotų, paplitusių Balkanuose, variantas (pagrindinės sudedamosios dalys – pomidorai, agurkai ir avių pieno sūris).
Baltasis makedoniškas sūris (Sirenje) gaminamas iš avies, ožkos, karvės pieno, kartais iš mišinių. Geltonasis makedoniškas avies pieno sūris (Kaškaval) primena lietuviškąjį fermentinį sūrį.
Salotos (Šopska salata) gaminamos su pomidorais, agurkais, svogūnais, sūriu ir alyvuogių aliejumi, kartais dar įmetama kepintų paprikų.
Kaip ir visose Balkanų šalių virtuvėse, taip ir Makedonijoje gaminamas saldumynas-desertas – baklava.
Nacionaliniai patiekalai – troškinys (Gjuvech) iš vištienos, ryžių, pipirų, morkų, salierų, porų, pastarnokų; Kjoftinja – iš mėsos, smulkintų svogūnų, raudonėlių, mėtų, pipirų, česnako, duonos ir kiaušinio paruošti ir aliejuje iškepti kukuliai; Sutlijach – ryžių pudingas; Pinjur – padažas, gaminamas iš pomidorų, baklažanų, žaliųjų paprikų, česnakų, kalendros ir valgomas su fetos sūriu bei duona; Kjebapchinja – makedonietiškas kebabas; Sarma – pamarinuoti ar pasūdyti kopūstų lapai, įdaryti ryžiais ir mėsa (kaip lietuviški balandėliai, tik nedideli); Tavce gravce – kepintos pupelės; Ajwar – tradicinis padažas iš saldžiųjų paprikų. Burek (kilęs iš Turkijos „Börek“) – sluoksniuotos tešlos kepinys su įvairiais įdarais (bulvėmis, daržovėmis ir kt.). Kepamas didelėje skardoje ir vėliau supjaustomas pageidaujamo dydžio gabalėliais arba iš karto ruošiamas porcijomis.
Geriamas vietinis vynas, turkiška ir olandiška kava, įvairaus skonio (slyvų, kriaušių, vynuogių ir kt.) raki.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: