© Malaizijos virtuvė

7 Rgp


Maláizijos virtùvė – valstybės Pietryčių Azijoje nacionaliniai patiekalai.
Dalis Malaizijos yra žemyninėje Azijos dalyje, Malaizijos pusiasalyje, kur ribojasi su Tailandu šiaurėje ir Singapūru pietuose. Rytinė Malaizija yra šiaurinėje Borneo (Bornėjo) salos dalyje, šioje saloje ribojasi su Indonezija ir Brunėjumi.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – aliejinių kokoso palmių, ryžių, kopros, prieskonių, arbatos, žemės riešutų (nevalytų), cukranendrių auginimas. Svarbus mitybos šaltinis yra kiaulininkystė, žvejyba, jūros produktų – dumblių, valgomų kriauklių, geldelių, krabų, krevečių, jūros agurkų, įvairių kitų gyvių – gaudymas ir rinkimas.
Malaizijos virtuvė persipinusi su kitų šiame krašte nuo seno gyvenusių tautų (tailandiečių, indų, kinų, taitiečių ir iš dalies europiečių) kultūra. Pasižymi saikingai švelniais patiekalais naudojant vietinius šalies produktus. Visi Malaizijoje gyvenančių tautų tradicinius valgius vienija ryžiai.
Ryžiai (malajiečių k. Nasi) – svarbiausias maisto komponentas šalies virtuvėje, o visa kita – tik papuošimas. Ryžiai verdami garuose, apkepinami prieskoniais ir daržovėmis, troškinami vandenyje arba kokosų piene, maišomi su vaisiais desertams, kurių čia vartojama be galo daug. Kaip ir kaimyninėse valstybėse, taip ir Malaizijoje ryžiai – pagrindinis maisto produktas, malšinantis alkį. Tai ne tik šiokiadieniais, bet ir per šventes: per vestuves ar gimdytuves garbingi svečiai vaišinami ryžių patiekalais. Be kita ko, vietiniai gyventojai visus kitus produktus vadina vienu žodžiu – „lauk“ (reiškia „priedas prie ryžių“). Taigi tradicinę Malaizijos virtuvę sudaro įvairūs ryžiai (ypač populiarūs indiški ryžiai), iš kurių ruošiamas patiekalas Bizyani (ryžiai, mėsa arba daržovės, jogurtas ir prieskoniai).
Malaizijos virtuvė – viena iš populiariausių pasaulyje. Skirtingų kultūrų mišinys Malaizijoje sukėlė visiškai nuostabią kulinarijos įvairovę. Malajiečių ir indų virtuvė mirguliuoja aštriais patiekalais su egzotiniais aštriaisiais prieskoniais ir valgių priedais, o kinų – neutraliais patiekalais. Europietiška virtuvė čia patyrė permainų ir sukūrė naują – Vakarų rytietišką – kulinarijos stilių.
Patys populiariausi valgiai – ant akmens anglių kepti marinuotos mėsos gabalėliai su riešutų padažu ir kariu (Satay), kiniški ryžiai su vištiena, kiniškais vermišeliais ir įvairiausiais maisto papildais, malajiečių vištienos šašlykėliai su tirštai saldžiu žemės riešutų (arachių) padažu (Satay Ayam), tailandiečių apkepintų krevečių sriuba, indonezietiški žuvies patiekalai, įvairūs indiški patiekalai ir kinų maistas.
Iš kinų nusižiūrėtas maisto gaminimas keptuvėje ir pradėta ruošti įvairiausių rūšių makaronus, marinatus, gaminti sojų sūrį. Mėgstama indiška duona (naan, puri, roti).
Iš Indijos atvežta gausybė prieskonių (aitrioji paprika, imbieras, kardamonas, tamarindas), kuriais skaninami patiekalai. Naudojami ir cinamonas, gvazdikėliai, mėtų lapai, kalendra, lauro lapai, česnakai, svogūnai.
Šalies virtuvėje populiari mėsa – vištiena, antiena, žąsiena, jautiena, aviena, kiauliena. Islamą išpažįstantys žmonės kiaulienos nevartoja. Nacionaliniai patiekalai – jautienos filė (Ravitutu) su manijokų lapų ir kokosų piurė, mėsos ragu (Rumazava) su pomidorais ir prieskoniais, vištienos sriuba (Soto Ayam), kokosų piene troškinta jautiena arba vištiena (Rendang), kepti lakštiniai (Mee Goreng). Kepami mėsos pyragai, panašūs į azijietiškus, žąsų kepenėlės.
Malaizijoje patiekalai daugiausia ruošiami su mišiniais: kokosų piene troškinta mėsa (ypač jautiena) su prieskoniais (Rendang), marinuotos daržovės (Àcar), aliejuje kepti daugiasluoksniai blyneliai (Murtabak) su daržovėmis arba mėsos įdaru, marinuotos daržovės (Acar), daržovių salotos (Gado Gado), gardinamos žemės riešutų padažu su kokosų pienu ir aitriosiomis paprikomis.
Šalies pakrantėje plačiai paplitusi jūrų gėrybių virtuvė. Žuvis (lašiša, menkė) ir jūrų produktai (langustai, austrės, jūros ežiai, krevetės, krabai, aštuonkojai, kalmarai, įvairūs moliuskai), sraigės. Kaip ir Brunėjaus virtuvėje, populiarūs padažai bei patiekalas Satay.
Žuvies ir mėsos padažai visuomet pagardinami citrinžolėmis, citrinų žievelėmis, laimų sultimis ir lapais. Jie valgiui suteikia malonų citrusų aromatą.
Auginami vaisiai – melionai, papajos, ananasai, mango vaisiai, rambutanai, durijaus vaisiai, kokosai. Vaisiai yra Malaizijos gyventojų pietų valgių pagrindas ir vartojami ištisus metus.
Tradiciniai patiekalai – indiška duona (Chapati), ryžiai (Nasi Lemak), garinti kokosų piene, patiekiami su ančiuviais, riešutais, agurkais ir aitriųjų pipirų pagardu, taip pat ryžių makaronai (Aksam Laksa), patiekiami ar užpilami sriuba, paruošta iš žuvies, mėsos, agurkų, ananasų ir tamarindų, žuvies pyragas (Otak-otak), kepamas įvyniotas į bananų lapus, geltonieji ryžiai (Nasi Kunyit) su pagardais.
Desertai gaminami kokosų pienu ir drožlėmis, palmių cukrumi, maišomi su bananais ir kitais vaisiais. Pietrytinėje Azijoje desertams gaminti naudojami ir ingredientai – raudonosios pupelės, lipnių ryžių masė. Iš saldžiųjų kukurūzų, raudonųjų pupelių, želė gaminamas desertas Air batu campur, papuošiamas kondensuotu pienu, spalvotu sirupu, apibarstomas grūstu ledu.
Populiarus saldėsis (Cendal), ruošiamas iš kokoso pieno, kokoso palmių cukraus ir lipniųjų ryžių.
Gėrimai – arbata (Teh) ir kava (Kopi). Nacionalinis gėrimas – arbata (Teh Tarik), kuriai paruošti maišomas ar plakamas kondensuotas pienas su presuota arbata. Populiarūs nealkoholiniai gėrimai, imbiero arbata, šokoladinis pienas, įvairūs tirpūs vaisiniai gėrimai.
Plg. Brunėjaus virtùvė, Indonèzijos virtùvė, Kìpro virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: