© Namibijos virtuvė

7 Rgp


Namìbijos Respùblikos virtùvė – valstybės pietvakarių Afrikoje, Atlanto vandenyno pakrantėje, nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Angola ir Zambija šiaurėje, Botsvana rytuose ir Pietų Afrika pietuose.
Ožkos ir avys auginamos šalies pietuose, o galvijai – šalies šiaurėje. Apie pusę šalies gyventojų dirba žemės ūkyje.
Šalies kulinarinės tradicijos pakankamai įdomios ir įvairios. Per amžius vietinė virtuvė vystėsi esant griežtam produktų deficitui – sausas klimatas neleido auginti žemės ūkio kultūrų. Kolonizatoriai į Namibijos virtuvę įnešė europietiškų maisto gaminimo būdų, o Pietų Afrikos Respublikos virtuvė – nacionalinių kulinarijos elementų, atėjusių iš Pietų bei Rytų Azijos ir Centrinės Afrikos šalių.
Populiariausia mėsa – jautiena ir aviena, laukiniena (antilopiena, krokodiliena, strutiena, zebriena ir kt.), paukštiena. Šalies vidaus rajonuose maistui naudojami visų paukščių kiaušiniai, termitai, skruzdėlės. Tradiciniai valgiai – kietos barbekiu tipo dešros (Druevors ir Landiager) su prieskoniais, troškinta mėsa (Poikikos) su prieskoniais, vištiena ant grotelių arba žuvis ant atviros ugnies, ėrienos plovas (Boboti), džiovinta (vytinta) mėsa (Biltong) su prieskoniais, dūmuose rūkyta mėsa, troškintas viščiukas su žemės riešutų aliejumi, kuskusas su kamerūnietišku kariu, ant anglių kepta žvėriena ir kiti egzotiniai valgiai.
Valgoma šviežia duona, įvairūs pyragai ir europietiško tipo sumuštiniai. Restoranuose dominuoja vokiečių, arabų, indų ir kitų virtuvių patiekalai.
Maistui naudojamos šviežios jūrų gėrybės: omarai, kalmarai, midijos, austrės. Tradiciniai egzotiniai produktai ir patiekalai – kirmėlės (Mopane arba Omaungu), grybai (Omayova), kepti skėriai ir termitų kiaušiniai, ant anglių kepti stručio kiaušiniai arba omletas, avižienė (Mieli), kepti melionai (Camma), strutienos bifšteksas (Vinershnitzel), žvėrienos (liūto išpjovos arba krokodilo uodegos) šašlykai (Sosati).
Vietinių gyventojų racione retos daržovės, brangiai kainuojančios, dažnos tik stambiuose restoranuose ir kavinėse, išskyrus šparagus (smidrus), arbūzus ir daugelį vietinių šakniavaisių, kurie pakankamai neįprasto skonio. Vis dėlto daugiau valgoma sūrių iš ožkos ir karvių pieno. Pelnytą reputaciją turi šokoladas (Springer).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: