© Naujosios Zelandijos virtuvė

7 Rgp


Naujósios Zelándijos virtùvė – valstybės, esančios į pietryčius nuo Australijos (pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje), nacionaliniai patiekalai.
Naująją Zelandiją sudaro dvi didelės salos – Šiaurės ir Pietų. Tai žemės ūkio šalis. Jos ekonominis pagrindas – gyvulininkystė. Avių vilna, mėsa ir pieno produktai – svarbiausios eksporto prekės.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, avižų, miežių, kukurūzų, žirnių, bulvių, vaismedžių auginimas. Šalyje veisiamos avys, galvijai, kiaulės. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – cukraus, miltų, sauso ir kondensuoto pieno, sviesto, sūrių, kazeino, mėsos, vaisių konservų, daržovių konservų gamyba, vyndarystė.
Šalies virtuvė moderni, šiuolaikinė, pasiskolinta ir kaimiška. Ją įtakojo anglų ir maorių (protėvių iš Centrinės Polinezijos) virtuvės, tačiau turi panašumų su australietiška ir pietine Šiaurės Amerikos virtuvėmis. Dominuoja mėsa bei daržovės, saldūs kepiniai, jautiena, kiauliena, aviena, kartais žuvis, įdaryti pyragaičiai.
Iš maorių pasisavintos saldžiosios bulvės (kumara ir kolokasijos, Taro bulvės), iš Europos atkeliavo kiauliena, kviečiai, moliūgai, cukrus, įvairūs vaisiai, aviena ir europietiškos bulvės.
Populiari mėsa (ypač aviena) ir jūrų produktai (austrės ir midijos), iš kurių patiekalai ruošiami pagal Ramiojo vandenyno regiono šalių nacionalinių virtuvių ir anglų kulinarines tradicijas. Populiariausias kepsnys – barbekiu.
Ypatingas žuvies ir keptų bulvių derinys. Tradicinis patiekalas – orkaitėje ant iešmo keptos bulvės (Cheesy Beans Potatoes), supjaustytos riekelėmis ir sumaišytos su saliami dešra, sūriu, kiviais ir pupelėmis. Valgis kepamas iki traškaus paskrudinimo.
Be vietinių patiekalų, šalies restoranuose dominuoja prancūzų, kinų, graikų, meksikiečių nacionalinės virtuvės.
Vakarienė – svarbiausias vakaro valgymas, kai susirenka visa šeima. Valgomi desertai, kepsniai, geriamas vietinis vynas. Vaisiai (kiviai) ir kiti panašūs produktai ruošiami ant atviros ugnies.
Nacionaliniai patiekalai – keptos arba gruzdintos saldžiosios bulvės (Kumara), vėžių valgis (Koura), morenginis pyragas (Pavlova) su vaisiais ir guminukais, kamuoliuko formos ledai (Hokey Pokey), taip pat iš avižinių dribsnių, kokoso drožlių ir sirupo gaminami biskvitiniai sausainukai (Anzac Biscuit).
Naujojoje Zelandijoje geriamas pusiau sausas baltasis vynas, kuris turi juodųjų serbentų uogų, uogienės ir prisirpusių agrastų kvapą, gaivios rūgšties, vaiskų ir maloniai vaisinį skonį. Geriamas valgant daržovių salotas, apšlakstytas aliejumi, ožkų pieno sūrį. Populiarus pasaulyje garsėjantis naminis alus.
Žr. Austrãlijos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: