© Okeanijos virtuvė

7 Rgp

Okeãnijos salų virtùvė – melaneziečių (negroidų), mikroneziečių ir polineziečių, gyvenančių Ramiojo vandenyno centro ir pietvakarių salose, nacionaliniai patiekalai.
Okeaniją sudaro trys didelės dalys: Melanezija, Mikronezija ir Polinezija. Tai Samoa Nepriklausomosios Valstybė (Samoa) (valstybė Ramiajame vandenyne), Niujė (koralinė sala pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje), Nan Madolis (smulkių dirbtinių salų grupė Mikronezijoje), Fidžio Salų Respublika (valstybė Ramiajame vandenyne, Fidžio salose), Havajų salynas (Ramiojo vandenyno salynų grandinė), Fenikso salos (salynas Ramiajame vandenyne, Okeanijoje), Tuvalu (valstybės Ramiajame vandenyne, į pietus nuo pusiaujo), Savajas (sala Samoa salyne), Nauru (sala ir valstybė Ramiajame vandenyne), Viti Levu (didžiausia Fidžio salyną sudaranti sala), Volisas ir Futūna (Prancūzijai priklausanti užjūrio teritorija, turinti savivaldos statusą).
Melanezijai priklauso Naujoji Gvinėja, Naujoji Kaledonija, Bismarko salynas, Fidžio, Saliamono, Naujųjų Hebridų ir kitos salos. Melaneziečiai verčiasi žemdirbyste ir žvejyba. Jie valgo iš gamtinių indų: kokoso riešutų kevalų, moliūgų žievių, tuščiavidurių bambukų stiebų, gražių ir tvirtų kriauklių.
Salų gyventojai augina bananus, ananasus, apelsinus, mango, duonmedžius, papajas ir valgo jų vaisius. Auginama ir saldžiųjų bulvių, žemės riešutų. Gausybė įvairiausių jūros gėrybių: krevečių, krabų, langustų, kriauklių, taip pat įvairių rūšių žuvų.
Mikronezija – nedidelių Šiaurės vakarų Okeanijos salų sritis. Tai Marianų, Karolinų, Maršalo salos, Gilberto salynas ir kt. Čia auginamos kokoso palmės, duonmedžiai. Paplitusi žvejyba. Šie augalai ir maitina Mikronezijos gyventojus.
Polinezijai priklauso visos likusios Ramiojo vandenyno salos: Naujosios Zelandijos, Tongos, Samoa salos, Kuko, Draugijos, Tuamotu salynai, Markizo, Havajų salos, Velykų sala ir daug kitų. Polineziečiai – geri žvejai ir žemdirbiai. Jie augina kokoso palmes, duonmedžius, bananus, jamsą, batatus, citrusus. Tuvalu gyventojai užsiima žemės ūkiu (kopros, batatų eksportu), žvejyba. Viti Levu saloje verčiamasi cukranendrių auginimu, gyvulininkyste, žvejyba, o Volise ir Futūnoje – žemdirbyste (kokosais, daržovėmis), kiaulininkyste, žvejyba, kopros rinkimu.
Okeanijos virtuvės patiekalų asortimentas – kokoso riešutų sultys, marinuotos nevirtos žuvys, kiauliena su špinatais, kokoso vanduo, kokoso pienas, vaisių vynai (bananų, kokoso riešutų), baltas arba dažytas romas, kai kada sumaišytas su vaisių sultimis (ananasų, greipfrutų ir kt.) arba su cukranendrių sirupu.
Žr. Fìdžio Salų Respùblikos virtùvė, Havãjų virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: