© Olandijos virtuvė

7 Rgp

Olándijos virtùvė – Vakarų Europos tautos, gyvenančios prie Šiaurės jūros, kalbančios viena vakarų germanų kalbų, nacionaliniai patiekalai.
Šalis ribojasi su Belgija ir Vokietija. Įeina Antilų salos ir Arubos sala Karibų jūroje. Politinė sistema – konstitucinė monarchija.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, rugių, miežių, avižų, bulvių, cukrinių runkelių ir svogūnų auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – sviestas, sūriai, kondensuotas pienas, pieno milteliai, margarinas.
Tai gana riebūs, tačiau paprasti kaimiški patiekalai, pagaminti savo šalyje iš ūkio produktų. Tai dažniausiai lemia klimato sąlygos.
Pusryčiai paprastai labai sotūs. Meniu sudaro kiaušiniai, olandiškas sūris, sviestas, džemas, uogienė, medus, šokoladiniai vermišeliai, šalti mėsos užkandžiai, balta ir juoda duona, sumuštiniai su kumpiu, sūriu, omletas. Olandai dažnai geria kavą ir kakavą. Po skubių pusryčių (apie vienuoliktą valandą) geriama dar viena kava su grietinėle ar pienu, pasigardžiuojama ir mažyčiu sausainėliu.
Pietūs nėra gausūs, o vakarienė itin gausi ir stipri. Labai populiarūs patiekalai iš moliuskų, žuvų, ypač jūrų žuvų. Mėgstami jautienos filė, rytietiški ryžių patiekalai, kraujinė, kepeninė dešra, omletai, troškiniai, paukštiena, maži mėsos kukulaičiai. Sriubos daugiausia verdamos sočios. Ypač mėgiama žuvienė, į kurią dedama sočių priedų bei uždarų. Geriamas pienas, pasukos, sultys, kava, arbata.
Vakarienė gana soti: juodi anyžinių ar medaus skonio sūriai, putėsių saldainiai, vanilinis pudingas, vaisiai ar marcipaninis pyrago gabalėlis, riebi, švelni silkė, kita šviežia žuvis ar mėsos kepsnys.
Karališkosios austrės, šviežios švelnaus skonio silkės, sugaunamos jūroje ir paruoštos su šviežiomis pupelėmis, yra olandų delikatesas. Populiariausia jūros gėrybė – midijos. Žuvys verdamos, sūdomos, perdirbamos (konservai) ir paduodamos troškintos, aplietos slyvų aliejumi, valgomos su virtomis bulvėmis. Prie keptų žuvies patiekalų duodama lapinių salotų.
Populiaresni žuvies valgiai – kiaulienos taukuose pakepintos silkės su svogūnais, pupelėmis ir virtomis smulkintomis petražolėmis bulvėmis, orkaitėje su daržovėmis troškinti sterkai, valgomi su virtomis bulvėmis, aplietomis ištirpintu sviestu ir apibarstytomis šviežiomis petražolėmis.
Gausu įvairiausių dešrelių, sūrių, duonos gaminių ir mėsos, nemažai valgoma ir bulvių bei daržovių. Vytinta, šviežia, rūkyta ar marinuota žuvis yra neatsiejama kasdienio maisto dalis.
Olandai pasaulyje labiausiai garsėja sūriais. Skylėti Edamo sūriai – iš išorės raudoni, o viduje – aukso geltonumo – tapo olandiško sūrio simboliu. Gauda – taip pat olandų kūrinys.
Su sūriais gaminami užkandžiai, salotos, sumuštiniai, sriubos, kiaušinienės, apkepėlės ir desertai. Gausybėje nacionalinių patiekalų sūris yra neatskiriama recepto dalis. Paprasčiausių olandiškų sumuštinių komponentas – sūris ir jie visada karšti.
Kaip atskiras užkandis Olandijoje tiekiami nedideli kietojo sūrio kubeliai, ant kurių sumuštinių smeigtukais susmeigiami vaisių (obuolių, apelsinų, ananasų, vynuogių, bananų), daržovių (sūdytų arba šviežių agurkų, ridikėlių, marinuotų česnakų) arba mėsos produktų (virtos mėsos, liežuvio, dešros) gabaliukai. Olandiškose salotose taip pat būtinai turi būti sūrio.
Olandai mėgsta omletus. Valstietiškame jų omlete puikiai suderinti visi nacionalinės virtuvės ypatumai:
1) jis gali būti tiekiamas kaip karštas užkandis ir kaip pagrindinis patiekalas;
2) jį galima valgyti bet kuriuo paros metu: per pusryčius, antruosius pusryčius, pietus, pusiaudienį arba per vakarienę;
3) jis labai maistingas;
4) jo sudėtyje yra visų olandų mėgstamiausių produktų ir sūrio.
Šis omletas – tai apkepėlė iš neluptų bulvių, kurios iš anksto apkepinamos, o paskui kepamos orkaitėje kartu su sūriu ir plaktais kiaušiniais.
Desertai nėra labai įmantrūs, pyragaičiai ir saldainiai paprastai tiekiami prie kavos.
Nacionaliniai patiekalai – žirnių sriuba, ungurių sriuba, žuvų kukuliai su vėžių padažu, dideli valstietiški blyneliai su obuolių sirupu, maži mėsos kukulaičiai. Nyderlandams būdingas patiekalas: indonezietiškas valgis (Rijsttafel; išvertus iš olandų kalbos reiškia „ryžiai“ ir „stalas“) iš ryžių su daugybe smulkių patiekalų (mėsa, daržovėmis, kita).
Gėrimai patys įvairiausi – olandiškas džinas, mažai vartojami importuojami vynai, rusvas ir šviesus alus, pienas, kadagių degtinė (kadaginė), likeriai. Alus – labiausiai paplitęs ir be galo mėgstamas gėrimas. Olandai geria dvigubai daugiau kavos ir septynis kartus daugiau kakavos negu austrai.
Tradicinėje olandų šeimoje stalas dengiamas balta linine staltiese, būtini atributai – žvakės liepsnelė ir bent vienas tulpės žiedelis. Ant stalo puikuojasi daržovių salotos, mėgaujamasi aperityvu, užkandžiaujama sūriais sausainėliais su senuoju Amsterdamo sūriu. Valgoma karšta tiršta pupelių sriuba.
Nacionalinių patiekalų asortimentas – morkų patiekalas (Hutspot), daržovių sriuba su mėsos kukuliais (Groente soep met balletjès), sriuba su žirnių koše (Erwtensoep), daržovių košė su jautiena (Hutspot met Klapstuk), kopūstų sriuba su rūkyta dešra (Stamppot van Boerekoot met Roorworst), krevetės padaže (Garnalenragout), agurkų kompotas (Geestoofde Komkommers), spurgos (Oliebollen), skrebučiai su raudonaisiais serbentais (Beschuit met bessesap).
Žr. Arùbos virtùvė

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: