© Pabaltijo virtuvė

7 Rgp

Pabáltijo virtùvė – valstybių (Latvijos, Lietuvos, Estijos ir Kaliningrado srities (Rusija)) nacionaliniai patiekalai.
Visos Pabaltijo tautos gamina įvairius, aromatingus, tačiau švelnaus skonio patiekalus. Aštraus skonio aromatinės medžiagos – pipirai, lauro lapai, česnakai, svogūnai ir kt. – naudojamos labai saikingai. Daugiau naudojama švelnaus, malonaus skonio prieskoninių daržovių: morkų, petražolių, salierų, krapų ir pan. Valgiams ir gėrimams pagardinti dažnai naudojami kmynai, čiobreliai, kalendros, mairūnas, vanilinas, cinamonas, tačiau nedideliais kiekiais, kad patiekalai būtų švelnaus aromato.
Pabaltijo tautoms būdingas kiaulienos, veršienos ir paukštienos valgių asortimentas. Rečiau valgomi avienos, jautienos bei triušienos patiekalai. Tautiniams patiekalams ruošti paplitę karšto gaminimo būdai yra virimas ir šutinimas. Rečiau naudojami kepimo ir apkepimo, dar rečiau – troškinimo būdai. Mėgstami rūkytos mėsos gaminiai. Jie vartojami užkandžiams arba šviežios bei rūkytos mėsos mišinio valgiams. Toks mišinys naudojamas ir daržovių bei miltų patiekalų įdarams.
Labiausiai paplitę pienas ir pieno produktai. Natūrali varškė, varškė su uogiene, su cukrumi ir cinamonu, su bulvėmis yra dažni latvių, lietuvių ir estų valgiai. Iš varškės gaminami įvairūs patiekalai, kepami pyragai, bandelės, sausainiai. Varškės sūriai, saldiniai sūriai ir sūriai su kmynais – šių tautų gardumynai. Džiovinti varškės sūriai patiekiami prie alaus, giros arba kaip užkandis bei desertas.
Desertui Pabaltijo tautos dažniausiai vartoja kisielius arba kompotus, paskanindami juos grietinėle arba plakta grietinėle.
Žr. Èstijos virtùvė, Euròpos Sąjungos šalių virtùvė, Lãtvijos virtùvė, Lietuvõs virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: