© PAR virtuvė

7 Rgp


PAR (Pietų Ãfrikos Respùblikos) virtùvė – valstybės, besiribojančios su Namibija, Botsvana, Zimbabve, Lesotu, Svazilendu, nacionaliniai patiekalai.
Vakarinę Pietų Afrikos Respublikos (PAR) pakrantę skalauja Atlanto, rytinę – Indijos vandenynas. PAR susilieja europinė kolonizatorių kultūra, vietinės gentys, žydai, Indijos bei Azijos gyventojai. Tai svetinga šalis.
PAR virtuvėje vyrauja Europos, Azijos ir Afrikos virtuvių valgiai. Jaučiama malajų, italų, graikų, portugalų, olandų, prancūzų, anglų virtuvių įtaka. Daug regioninių patiekalų: vakarinėje Pietų Afrikos dalyje gausu vaisių, javų, vynuogių plantacijų, o rytinėje dalyje viešpatauja arbata ir subtropiniai vaisiai (mangai, bananai ir papajos). Pakrančių regionuose daug jūros produktų (tunų, krevečių, austrių, vėžių, midijų), o kituose regionuose kultivuojamos cukranendrės, auginami avokadai, stručiai, elniai, išvystyta avininkystė.
Pagrindinis PAR maistas – ryžių, manų košės. Valgoma įvairiausių gyvūnų – stručių, krokodilų, antilopių, buivolų – mėsa bei daug nacionalinių patiekalų. Šalis didžiuojasi savo vynu, kuris gaminamas iš švelniame klimate užaugintų vynuogių, kurių laukai pietuose driekiasi šimtus kilometrų.
Vartojami Indijos ir Kinijos prieskoniai. Patiekalai ruošiami kaip košės, troškiniai, pavyzdžiui, iš kukurūzų, pupelių, sviesto, svogūnų, bulvių, aitriųjų paprikų ir citrinų (Umngqusho).
Gaminami mėsos kukuliai (Bobotie) su razinomis ir ant viršaus keptais kiaušiniais, kurie patiekiami su geltonaisiais ryžiais, sambal padažu (tradiciniai Pietryčių Azijos padažai), kokosais, bananų griežinėliais ir iš vaisių arba daržovių pagamintu pagardu, vadinamu catni.
Nacionaliniai patiekalai – afrikietiškas kebabas (Sosaties), mėsos, pomidorų ir daržovių troškinys (Bredies), raugintas pienas (Amasi), mėsos, ryžių ir daržovių troškinys (Potjiekos), kukurūzų, grūdų salyklo, mielių ir vandens namų gamybos alus (Umqombothi), moliūgų košė (Isidudu), paskaninama agurkais ir kepenimis ir valgoma su raugintu pienu.
Populiariausi skanėstai (delikatesai) – ant grotelių iškepta aštri dešrelė (Boerewors) ir džiovinta mėsytė (Biiltong), valgoma kaip užkandis. Egzotinis patiekalas – virti vikšrai (Mashonzha) su aitriaisiais pipirais ir valgomi su riešutais.
Geriamas vynuogių vynas, marulos vaisių likeris („Cape Velvet“, „Amarula“). Pagal dydį PAR yra aštuntoji pasaulyje vyno gamintoja. Vynas čia žymimas labiau pagal vynuogių veislę nei kilmę. Geriausiais vyno regionais laikomi Stellenbosch, Paarl, Constancia ir Walker Bay. Įvairiausios vyno rūšys eksportuojamos į visą pasaulį.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: