© Paragvajaus virtuvė

7 Rgp


Paragvãjaus Respùblikos virtùvė – indėnų genčių grupės, kalbančios gvaranių kalba ir gyvenančios Pietų Amerikoje, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kukurūzų, sojų, kviečių, ryžių, manijokų, kavamedžių, arbatmedžių, tungamedžių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – mėsos, aliejaus, cukraus, alaus, kavos ir paragvajinės arbatos (matė) gamyba.
Paragvajaus virtuvei įtaką padarė Pietų Amerikos indėnai ir europietiška kulinarija. Dominuoja mėsa, žuvies patiekalai, daržovės ir vaisiai (mangai, avokadai, apelsinai, kokosai).
Mėsa ir mėsos subproduktai, žuvis, supjaustyti griežinėliais, apšlakstyti alyvų aliejumi arba sviestu ir paskaninti prieskoniais, dažniausiai kepami ant grotelių. Pavyzdžiui, kepenys, jautienos šonkauliukai. Prie žuvies, ypač eršketo mėsos, patiekiamas garnyras – keptos bulvės, citrinos griežinėliai. Atskirai duodama pomidorų padažo. Pagrindinis prieskonis – malti juodieji pipirai.
Kai ir visoje Lotynų Amerikoje, Paragvajuje verdami pyragėliai (Empanados), įdaryti kumpiu ir sūriu, bemieliais paplotėliais (tortiljos), taip pat kukurūzų bandelės (Chipa Soo), įdarytos mėsa. Populiarūs patiekalai su makaronais (pvz., Fideos).
Nacionaliniai patiekalai – jautienos sriuba (Bori Bori) su kukurūzinių miltų ir parmezano sūrio virtinukais, kepta višta (Pollo de Navidad), svogūninis kremas (Chipa guasu) su kukurūzais, ant grotelių kepta jautiena (Asado). Didžiulis duonos gaminių pasirinkimas – kukurūzinė duonelė-duona (Chipas) su kiaušiniu ir sūriu, duona-pyragas (Sopa Paraguaya) iš kukurūzų, sūrio, pieno ir svogūnų, distiliatas (Cana) iš palmių cukraus ir medaus.
Iš įvairių daržovių ir vaisių gaminamos salotos: apelsinų ir graikinių riešutų salotos, pagardintos grietine ir citrinų sultimis; ridikėlių salotos su pomidorais, svogūnais, alyvomis ir mėtomis, pagardintos salotų užkulu ir alyvų aliejumi, citrinų sultimis, pipirais ir druska. Tradicinis vegetariškas salotų valgis gaminamas su manijoku (Ensalda de Mandioca).
Tradicinis gėrimas – matė iš bugienio medžio lapų (Terere). Geriamas romas, cukranendrių degtinė, palmių sultys (Mosto).
Žr. Pietų Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: