© Peru virtuvė

7 Rgp


Perù Respùblikos virtùvė – tautos (daugiausia kečujų), gyvenančios Lotynų Amerikoje, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kavamedžių, cukranendrių, kviečių, ryžių, kukurūzų, sorgų, pupelių, miežių ir bulvių auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – nevalytų ryžių, žuvų miltų, žuvų taukų ir cukraus, veršienos, kiaulienos, avienos ir ožkienos, paukštienos, sūrių ir pieno produktų gamyba.
Šiuolaikinė Peru kulinarija vystėsi pagal indėnų ir ispanų kulinarines tradicijas. Peru virtuvės valgiai aštrūs (skaninama aitriaisiais pipirais, česnakais), artimi Čilės kulinarijai, juntama prancūzų, kinų ir indų virtuvių įtaka, susipynę inkų, baskų, anglų, ispanų, afrikiečių, italų, japonų, prancūzų ir kinų kantoniškosios virtuvės bruožai.
Peru virtuvės pagrindą sudaro sriubos ir desertai. Auginama daug rūšių bei porūšių daržovių (bulvių, pomidorų, kukurūzų) ir vaisių (citrinų).
Pirmieji patiekalai (sriubos) verdami iš lęšių, kepintų svogūnų, česnakų, pomidorų padažo, ryžių, ožkos sūrio, pieno, įvairių jūros gėrybių. Sriubos valgomos karštos ir šaltos. Sultiniai paduodami su keptos žuvies gabalėliais, kiaušiniais, vėžiais, trintu sūriu.
Daug valgoma žuvies ir jūros gėrybių. Maistui dažniausiai vartojama balta ir standi žuvies mėsa, krevetės be kiauto, moliuskai. Iš jų gaminamos salotos.
Žuvų salotos tiekiamos salotinėje arba lėkštėje su virtų bulvių griežinėliais ir salotų lapais arba tinka prie kokteilių. Tradiciškai Peru indėnai, gamindami salotas, žuvį ir jūros gėrybes supjausto plonomis juostelėmis, susuka ir persmeigia mediniais smeigtukais.
Marinuota žuvis (Cheviche) citrinų ar žaliųjų citrinų sultyse su aitriaisiais pipirais valgoma su kukurūzais, saldžiosiomis bulvėmis, svogūnais ir kalendra. Tai klasikinis patiekalas, populiariausias šalies pakrantėse ir žinomas jau daugiau nei du tūkstančius metų.
Peru virtuvėje pirmiesiems ir antriesiems patiekalams dažniausiai vartojamos daržovės, vaisiai ir prieskoniai – saldūs batatai, salotos, svogūnai, aštrūs žali ankštiniai pipirai, česnakai, raudonieji pipirai, petražolės, kmynai. Saldiesiems patiekalams naudojamas cukrus, vanilė, pienas, sviestas, anyžiai, mielės, cukraus pudra, cinamono žievelės, rafinuotas cukrus, natūralios apelsinų sultys, apelsinų žievelės, citrinų sultys ir žievelės.
Populiariausia mėsa – kepta jautiena su bulvėmis ir daržovėmis. Pagal senolių papročius indėnai patiekalus ruošia iš mėsos subproduktų (širdies, skrandžio ir pan.): juos supjausto kubeliais (prieš tai išima gyslas, plėves ir riebalus) ir verda su marinatu, kurį sudaro actas, kmyno grūdeliai, česnakų skiltelės, aštrūs žali ankštiniai pipirai, raudonieji pipirai, druska. Atskirai paruošiamas padažas iš acto, marinato, alyvų aliejaus. Prieš patiekiant į stalą būtinai patiekalas apipilamas paruoštu padažu. Valgiai tiekiami karšti.
Nacionaliniai patiekalai – marinuotos veršienos širdies kubelių šašlykai, virti birūs ryžiai su pakepintais česnakais, pomidorų salsa, kepta mėsa (Lomo Saltado) su svogūnais, pomidorais ir ryžiais, tiršta krevečių, pieno, kiaušinių ir pipirų sriuba (Chupe de camarones), kukurūziniai virtiniai (Tamales), įdaryti mėsa ir įvynioti į bananų lapus.
Vertinami viščiukai, kepti kepamojoje krosnelėje ant grotelių, pagardinti juodaisiais pipirais, apipilti alyvų aliejumi.
Daržovės ruošiamos įvairiai, pavyzdžiui: virtos saldžiosios bulvės (batatai), sutrintos su sūriu, sviestu ir grietinėle, pagardintos citrinų sultimis, pakaitinamos, apliejamos padažu ir patiekiamos su žaliosiomis salotomis; išverdamos išmirkytos juodosios pupelės ir apkepinamos su sviestu ir kubeliais supjaustytais lašiniais, česnakų skiltelėmis, kmynais, moliūgų sėklomis. Valgiai paduodami ir valgomi karšti.
Desertai verdami ir kepami, ruošiamas sirupas. Tiekiami ataušę su džiūvėsiais. Neretai kepami pyragėliai, užpilti medaus sirupu, ir patiekiami šalti.
Vaisiai, kaip ir daržovės, vartojami salotoms. Pusiau supjaustomi ananasai, iš vynuogių išimami kauliukai, supjaustomos kriaušės. Apibarstoma cukrumi ir užpilama ananasų likeriu. Visas vaisių mišinys uždengiamas salotomis ir laikoma šaltoje vietoje, kol ištirpsta cukrus. Valgoma kaip desertas.
Geriamas alus ir grynas vanduo, vynas, romas (punšo pavidalu) (Chicha), kava, punšas. Punšas gaminamas iš kelių rūšių likerio (Cointreau ir Charleston), romo, ananasų ir apelsinų sulčių, ledo mišinio.
Nacionaliniai gėrimai – fermentuotos raudonųjų ir geltonųjų kukurūzų sultys (Chicha de jora), nealkoholinis violetinių kukurūzų gėrimas (Chicha morada), brendžio ir vynuogių distiliato kokteilis (Pisco sour).
Žr. Pietų Amèrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: