© Pietų Afrikos virtuvė

7 Rgp


Pietų Ãfrikos virtùvė – Atlanto ir Indijos vandenynų skalaujamų Dramblio Kaulo Kranto, Madagaskaro, Malio Respublikos, Senegalo ir kitų šalių valgiai.
Visoje Pietų Afrikoje populiariausi gėrimai – pienas ir vanduo. Mėgiamas palmių vynas: fermentuotas gėrimas (Lagmi), baobabų vynas: geriamas sumaišytas su vandeniu ir cukrumi, mango sultys, imbiero sultys, arbata ir kava. Vietiniai gėrimai nėra labai įvairūs. Visi kiti gėrimai (gazuoti arba alkoholiniai) importuojami iš Amerikos arba Europos.
Pietų Afrikoje dominuoja vytinta mėsa, tradicinė jautienos, strutienos ir antilopių, ypač kudu, mėsa.
Dramblio Kaulo Krante tradiciniai valgiai – virti ryžiai, padažai prie ryžių, trintos daržovių sriubos, Madagaskare – virti ryžiai, troškintos žuvys, ryžių ar vaisių ir riešutų pyragėliai, mėsos sklindžiai (Sambos), kiaulienos ragu (Ro – Mazava), kepti viščiukai, bananų ir arachių, ryžių ir bananų pyragėliai, Malio Respublikoje – riešutai, ypač arachiai, arachių tešla, kepti viščiukai, virta paukštiena, o garnyras – daržovės, ryžiai.
Rejunjono saloje – marinuotos daržovės (Achards), keptos žuvys, virti ryžiai, kukurūzų pyragas, veršiena, Senegale – virtos ir keptos žuvys, virta ir marinuota mėsa (aviena, jautiena), jautienos ragu (Thiou à la viande), patiekalai iš sorų miltų. Priedas – virti ryžiai, virtos ir apkepintos daržovės, mėsos padažai, kokoso riešutų pyragėliai (Les Bon-Bon).
Išskirtinis ryžių gaminimo būdas Madagaskare – virti ryžius ketiniuose arba moliniuose puoduose, kuriuose ryžiai sustingsta, besiliesdami su indo sienelėmis. Šitas sustingęs sluoksnis, vadinamas
„Apango“, užpilamas vandeniu ir pakaitinamas. Vanduo pasidaro silpnos arbatos spalvos. Jis vadinamas „Ranon Apangoro“ ir vartojamas kaip geriamasis vanduo.
Pietų Afrikoje dominuoja baltieji vynai, pasižymintys turtingu, koncentruotu tropinių vaisių ir citrusų skoniu. Vynas puikiai dera prie lašišų, austrių, ant grotelių keptų žuvų, veršienos ir paukštienos. Ypatingo aromato ir gaivos lengvas prinokusių vynuogių sausas vynas vaišinamas šviežia duona, sūriu, salotomis ir kitais lengvais užkandžiais, baltasis pusiau sausas vynas kaip aperityvas – žuvų, paukštienos patiekalais, paštetu, subrandintas vyšnios raudonumo vynas tinka prie kumpio, kiaulienos su garstyčių padažu, vištienos.
Žr. Ãfrikos virtùvė

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: