© Portugalijos virtuvė

7 Rgp


Portugãlijos virtùvė – vienos romanų tautų, gyvenančios Pirėnų pusiasalyje prie Atlanto vandenyno, nelabai aštrus patiekalų asortimentas.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – kviečių, kukurūzų, rugių, miežių, avižų, ryžių, bulvių ir pomidorų auginimas. Pramonės produkcijos svarbiausių rūšių gamyba – vynas, alyvmedžių aliejus, kiauliena ir aviena, pieno produktai, žuviena.
Nuo seno Portugalija garsėja kaip žvejų, jūrininkų, keliautojų, piratų ir įvairiausių nuotykių ieškotojų kraštas. Jie parsiveždavo ne tik ausko ir brangenybių, bet ir naujų produktų, prieskonių, negirdėtų kulinarinių idėjų.
Portugalų virtuvė visiškai nepanaši į savo kaimynės Ispanijos (išimtis – su ja besiribojantys rajonai) ir Viduržemio jūros regiono valstybių virtuves.
Populiariausias produktas Portugalijoje visais laikais buvo žuvis. Čia ypač populiarios menkės, o jų ruošimo būdų yra per 150. Nacionaliniam maistui – sūdytai menkei – naudojami žalumynai, česnakai, svogūnai ir kiti prieskoniai. Menkė dažniausiai valgoma su bulvėmis, kietai virtais kiaušiniais ir ropės daigais, pagardintais alyvų aliejumi ir actu.
Mėgstama mėsa, labiausiai – jautiena, nors kai kuriuose rajonuose populiaresnė kiauliena, pavyzdžiui, Alentežu provincijoje kiaulės ganosi ąžuolynuose, ėda giles, todėl jų mėsa – liesa ir labai aromatinga. Populiari ir vištiena, aviena. Pavyzdžiui, keptuvėje kepta jautiena (Turnedo) su gruzdintomis bulvytėmis ir dešros faršu įdarytais pomidorais.
Ypatingos portugalų mėsos produktas – dešros, gaminamos iš veislinių juodųjų kiaulių. Jų įvairovė nepaprastai didelė: kiaulienos dešra (Shurisu), marinuotos maltos mėsos su kiaulių knyslėmis nerūkyta dešra (Bushu), kraujinė dešra su ryžiais, kmynais ir gvazdikėliais (Morcela), marinuotos mėsos dešra su apelsinų žievelėmis (Salpição – „salpikanas“), kaulėta džiovinta ir parūkyta kiaulės galva (Ouvido Beira la Mego), paparastai troškinama, riebi, truputį parūkyta dešra (Paio), kurios gamyboje naudojama labai mažai prieskonių. Kiaulienos dešra su medumi (Shurisu de Mel), keliolika minučių pavirta, tiekiama kaip desertas.
Dešros ir kumpiai daromi ir iš maltos jautienos, triušienos, kalakutienos, vištienos, kurapkienos (Aleira).
Pusryčiai – lengvi ir greiti kontinentiniai – kava, bandelės ir sviestas. Pietūs pagal tradiciją būdavo pagrindinis dienos valgis. Patiekiamas bent vienas ar du patiekalai, o kartais ir daugiau – šaltas ir karštas, žuvis arba mėsa ir mišrainė. Valgoma su kukurūzų duona. Vakarienė lengvesnė, jei pietūs buvo sotūs. Prie maisto derinami gėrimai – vynas (portveinas).
Populiarūs kepti viščiukai, įvairių rūšių duona. Nemažai suvartojama jūros gėrybių. Iš žuvų patiekalų daug valgoma portugališkai paruoštų sardinių. Populiarios ir lašišos, jūros lydekos. Labiausiai portugalai mėgsta ne šviežias, o džiovintas žuvis, įvairiuose šalies regionuose daug suvartojama česnako ir alyvų aliejaus bei alyvuogių. Nacionalinis valgis – moliuskai kriauklelėse (Portuguese Steamed Clams): moliuskai (be kriauklelių), pjaustyti svogūnai, pomidorų griežinėliai apliejami baltuoju vynu, išmaišomi ir verdami puode. Po to moliuskai panardinami alyvų aliejuje. Gautas sultinys paduodamas puodukuose.
Iš sriubų garsiausia yra tyrės pavidalo sriuba, verdama iš bulvių ir lapinių kopūstų, svogūnų ir česnakų (Caldo Verde). Viena iš kremą primenančios tirštos sriubos sudedamųjų dalių dažnai esti kai kurių rūšių ropių ir ridikų lapai, pavyzdžiui, įvairios daržovės – ropių lapai, bulvės, svogūnai, česnakai, porai, žalialapės daržovės – išverdamos nedideliame vandens kiekyje, paskui sutrinamos plaktuvu. Taip gaunama tiršta masė – viena iš tradicinių portugalų sriubų.
Portugalai garsėja ir gebėjimu skaniai paruošti kiaulieną, kurios skonio paslaptys turbūt glūdi kiaulių pašare. Gaminamas bifšteksas, ragu. Portugalų mėsos kepsniai sultingi ir gardūs. Kaip pagrindinis patiekalas ir užkandai dažniausiai patiekiama kumpio ir visokio pavidalo džiovintos, rūkytos ir kitokios kiaulienos.
Kiaulės Portugalijoje šeriamos kaštonais. Net ir išrankaus gurmano skrandį portugalų virtuvė visada patenkina.
Tradicinis portugalų valgis – baltas kiek pasūdytas sūris, primenantis lietuvišką iš saldaus pieno pagamintą suspaustą varškę, lyg užkandis valgomas su druska bei pipirais ir duona. Tai papildomas produktas po karštojo patiekalo.
Portugalijoje nepaprastai skanios jūros gėrybės. Mėgstama žuvis yra sūdyta, troškinta menkė (Bacalhao) ar paplotėlyje su žuvimi. Šalyje naudojama speciali keptuvė (Cataplana), kurioje troškinamos jūros gėrybės ir plovas (Paellas).
Nors Lisabona Europoje buvo prekybos prieskoniais centras, bet saldainiais ir kitais sadumynais smaguriauti, maistui naudoti cinamoną, muskato riešutą arba gvazdikėlius nuo seno galėjo tik turtuoliai. Paprasti žmonės mito tuo, ką jiems teikė gamta. Tai portugališkai pagaminta žuvis su ryžiais. Ryžiai gausiai užpilami pasūdytu vandeniu. Prie žuvies arba mėsos duodamas kreoliškas padažas.
Ryžiai – ne tik kaip garnyras prie antrųjų patiekalų, tačiau ir kaip desertas (su pienu ir kiaušiniu, su cukrumi, vanile, cinamonu arba citrinos žievele).
Desertų, įvairių tradicinių pyragaičių skanaujama tradicinėse kavinukėse-kepyklėlėse (portugalų vadinamose pasteleria arba confeitaria). Desertui patiekiamas tradicinis keptas bananų pudingas, į stalą paduodamas karštas arba šaltas su raudonuoju vynu, taip pat baltas sūris (Flanas) ir saldūs vaisiai. Po pietų gardžiuojamasi figomis, įdarytomis migdolais arba šokoladu.
Iš gėrimų populiariausias portveinas (ne visada raudonas). Šis vynas skiriasi ne tik spalva, bet ir ypatingu kvapu, kuris išgarsino jį visame pasaulyje. Dėl to portugalai su dideliu malonumu geria tikrąjį portveiną, kurį paprastai paduoda desertui prie sūrio arba pyragaičių.
Portveinas (kaip ir į jį panaši ispaniška madera) yra spirituotas vynas (per vyno gamybos procesą pridedama brendžio ir gaunamas labai stiprus saldus vynas). Dažniausiai jis geriamas pavalgius, prie sūrio, figų, šokolado arba vienas. Labiausiai paplitęs raudonas portveinas, nors geriausias yra rusvas portveinas.
Itin mėgstamas desertinis vynas, kuriame 20 proc. alkoholio koncentracija gaunama įpylus brendžio prieš pat fermentacijos pabaigą. Tai grynai portugališkas vynas (Porto). Vertinami baltieji, raudonieji, žalieji ir saldūs vynai, aperityvai, vaisių nuosėdų, slyvų, figų degtinė, likeris, kava.
Baltasis vynas (Blanco) geriamas prie užkandžių ir žuvies, o raudonasis (Tinto) – prie užkandžių ir mėsos. Vertinamas „žaliasis vynas“ (Vinho Verde) – jaunas, vaisių skonio vynas. Po pietų gurkšnojamas brendis.
Mėgstama kava be kofeino (vadinama Descafenado), geriama mažyčiuose puodukuose. Geriama stipresnė nei itališkoji espreso kava, taip pat kava su pienu ir bandele, serviruojama briaunotoje storo stiklo stiklinėje.
Nacionaliniai portugalų patiekalai – žuvienė (Caldeirada a Pescador), menkių maltinukai (Bolinhos do Bacolhau), troškintos menkės (Bacalhau a Congregado).

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: