© Ale/Ale

8 Rgp

Ale nkt. (kitaip – Elis arba Viršutinės fermentacijos alus) [ale kilęs iš indoeuropiečių prokalbės šaknies *alut- (iš jo kilęs ir lietuviškas žodis alus)] – alus, pagamintas iš miežių salyklo viršutinės fermentacijos mielėmis. Dažniausiai paplitęs britų salyne. Ale tipo alus mėgstamas Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Belgijoje, Vokietijoje, JAV ir Kanados rytinėse provincijose. Beveik visose kitose pasaulio šalyse dominuoja šviesus lager tipo alus.
Viršutinės fermentacijos alus buvo plačiai vartojamas Viduramžių Europoje. Nuo XV amžiaus į alų pradėta dėti apynių. XIX a. viduryje, sparčiai pradėjus plisti lager tipo alui, elio populiarumas kiek sumažėjo.
Ale – vienas iš trijų pasaulyje egzistuojančių alaus tipų. Elis fermentuojamas palyginti trumpą laiką aukštoje temperatūroje, todėl jo skonis saldus, turintis vaisių, kartais sviesto, prieskonį.
Ale tipo alus gaminamas naudojant viršutinės fermentacijos mieles. Fermentacija vyksta 15-24 °C temperatūroje (t.y. aukštesnėje temperatūroje nei lager alaus, tačiau trunka trumpiau). Aukštoje temperatūroje susidaro esteriai, lemiantys elio vaisinį prieskonį (galima užuosti obuolių, persikų, slyvų ir kitus aromatus). Ale tipo alus yra „sunkesnio“ skonio bei lager alus.
Ale tipo alui gaminti naudojamas miežių salyklas, tačiau kai kurioms rūšims gali būti dedama ir kitokių grūdų (pvz., kvietinis alus gaminamas dedant kviečių) arba vaisių.
Kai kurias alaus rūšis (pvz., porterį) galima gaminti tiek viršutinės, tiek ir apatinės fermentacijos būdų.
Svarbiausios ale rūšys:
1. Pale ale (šviesusis) – gaminami iš šviesaus miežių salyklo. Stiprumas nuo 3 % alkoholio tūrio, kai kurios rūšys itin stiprios. Apynių prieskonis varijuoja nuo itin silpno iki stipraus (Altbier, English bitter (kartusis), Scotch Ale, American pale ale, Indian Pale ale (IPA), Saison).
2. Brown ale (rudasis alus) – gaminamas iš tamsesnio miežių salyklo. Apynių prieskonis būna silpnas, alaus skonis vidutinio intensyvumo. Tai itin populiari Anglijoje rūšis (žinomiausias pavadinimas – Newcastle Brown Ale). JAV gaminamas šio tipo alus pasižymi stipresniu apynių prieskoniu.
3. Dark ale (tamsusis alus) – gaminami iš tamsaus salyklo. Stout iš pradžių buvo porterio porūšis, vėliau išsivystė į atskirą alaus rūšį (Porteris, Stout (Irish/Dry stout (žinomiausias ženklas – Guiness), Imperial stout, Milk stout, Oatmeal stout (gaminamas dedant avižų), Chocolate stout, Coffee stout, Oyster stout (į statinę dedama austrių))).
4. Belgiškas alus. Dauguma belgiško alaus rūšių yra stiprios, tačiau palyginti švelnaus skonio. Daugelis rūšių tebeverdamos pagal senus vienuolynų receptus. Trappist alus verdamas tebeveikiančiuose vienuolynuose. Tai vienuolynų alus (Abdijbier/biere de la abbaye, Ambree (gintarinis alus), Blond (šviesusis alus), Dubbel, Tripel, Quadrupel, Flandrijos raudonasis alus, Trapistų alus).
5. Kitos rūšys (Kölsch, Mild (šviesusis alus), kvietinis alus, Old ale (išlaikytas elis), miežių vynas).
Ale tipo alus – Mild (švelnusis), Bitter (kartusis), Pale ale (šviesusis), Indian Pale ale (IPA), Brown ale (rudasis), Old ale (senasis), Stout, Imperial Stout – dažniausiai nedielio stiprumo (apytikriai 3-5 % ABV, nors tik Imperial Stout gali būti ir 10 % ABV), praktiškai neturi angliarūgštės arba turi jos labai mažai. Ale gėrimų spalva gali varijuoti nuo šviesios gintarinės (bitter, pale ale) iki juodos (porter ir stout). o skonis taip pat skirtingas – nuo gaivios vaisingos paletės su išraiškingu apynių aromatu iki galingų salyklo, kavos, šokolado poskonių. Kiekvienas ale alus vadinamas savo vardu, tačiau priklauso vienai šeimai.
Angliškasis elis populiarus ir Amerikoje, tačiau dėl vietinių produktų – salyklo, mielių, apynių – specifikos susiformavo atskiri elių porūšiai. Škotiškasis elis gaminamas iš ypatingo Škotijos giluminio vandens ir salyklo, pavyzdžiui, Scottish eliai dažniausiai būna šviesesnės spalvos, 3-5 % ABV stiprumo, panašūs į anglišką pale ale, Tuomtarp Scotch eliai dėl specialaus salyklo paruošimo pasižymi sodria tamsia spalva, stiprumu nuo 6 % ABV, gana ryškiu tamsių salyklų aromatu. Kai kurie gėrimai gali būti net iki 8-9 laipsnių stiprumo.
Daugelis viršutinės fermentacijos alaus rūšių verdama angliškos tradicijos šalyse ir žemyninėje Europoje. Pavyzdžiui, belgiškas alus pagal fermentacijos pobūdį yra eliai, išskyrus lambic, kurie verdami tik Pajottenland regione, Belgijoje, ir fermentuojasi natūraliai su mikroorganizmais, esančiais aplinkoje, papildomai mielių nededant. Eliais vadinami ir vokiškieji viršutinės fermentacijos Altbier, Koelsch ir Gose, verdami atitinkamai Duesseldorfo, Koelno ir Leipzigo regionuose.
Plg. lager nkt.
Žr. alaũs rūšys dgs., alùs (4), kvietìnis alùs, trapìstų alùs, vienuolýnų alùs


Ale (otherwise – Eli or top-fermented beer) [ale comes from Proto-Indo-European root * alut-(derived from the word and Lithuanian beer)] – beer made from barley malt in the top-fermenting yeasts. The most common British Islands. Ale the favorite type of beer in Britain, Ireland, Belgium, Germany, USA and Canada’s eastern provinces. Almost all the rest of the world is dominated by a light lager.
Top-fermented beer has been widely used in medieval Europe. From the fifteenth century began to beer hop. Nineteenth century the middle of a fast start spreading type of lager beer, Elio popularity did fall.
Ale – one of the world’s three existing types of beer. Eli was fermented in a relatively short period of time at high temperatures, so it tastes sweet, with fruit, and sometimes butter, spices.
Ale the type of beer produced using a top-fermented yeast. Fermentation is 15-24 ° C (ie at higher temperatures than lager beer, but shorter). Esters formed at high temperatures, leading to Eli fruit spices (can smell apples, peaches, plums and other flavors). Ale the type of beer is a “heavier“ taste of lager beer.
Ale the type of beer used in the production of barley malt, but some species can be added and other cereals (eg wheat beer is made by adding wheat), or fruit.
Some brands of beer (eg, Porter) can produce both top and bottom and fermentation techniques.
The main types of ale:
1st Pale ale (pale beer) – made from a light barley malt. Strength of 3% alcohol by volume, some types of very powerful. Hop flavor ranges from mild to very severe (altbier, Español bitter (bitter), Scotch Ale, American Pale ale, Indian Pale ale (IPA), season).
2nd Brown ale (brown beer) – is made of dark barley malt. Hop flavor is low to moderate intensity of the taste of beer. This is a very popular species in England (the best-known name – Newcastle Brown Ale). U.S. production of this type of beer has a stronger hop flavor.
3rd Dark ale (dark beer) – are made of dark malt. Stout was originally sub-Porter, later evolved into a distinctive type of beer (Porter, Stout (Irish / Dry Stout (the best-known mark – Guinness), Imperial Stout, Milk Stout, Oatmeal Stout (made by adding oats), Chocolate Stout, Coffee Stout, Oyster Stout (placed in a barrel of oysters))).
4th Belgian beer. Most Belgian beers are strong, but relatively mild. Many types of tebeverdamos the old monastic recipes. Boil the remaining beer trappist monasteries. This monastery beer (Abdijbier / Abbaye de la Biere, Ambree (amber beer), blond (light beer), Dubbele, Tripel, Quadrupel Flemish red beer Trappist beer).
5th Other species (Kölsch, Mild (light beer), wheat beer, ale Old (to maintain kin), barley wine).
Ale the type of beer – Mild (Gentle), Bitter (Bitter), Pale ale (pale), Indian Pale ale (IPA), brown ale (brown) ale Old (old), Stout, Imperial Stout – usually nedielio strength (approximately 3 5% ABV, although only Imperial Stout may be 10% ABV), virtually no carbon dioxide or to its very low. Ale the color of the beverage can vary from pale amber (bitter, pale ale) and black (porter and stout). The taste was also different – from the fertile Refreshing the expressive palette of hop aroma and a powerful malt, coffee, chocolate. Each ale beer called his name but belong to one family.
That of kin popular in America, but for local products – malt, yeast, and hops – the specificity of the eluate formed a separate subspecies. Tartan trolley is made of a special Scottish deep water and malt, for example, Scottish harmless usually lighter in color, a 3-5% ABV strength, similar to an English pale ale, Scotch Tuomtarp harmless because of the special preparation of the malt has a rich dark color and the strength of the 6% ABV quite dark malt flavor. Some drinks can be up to 8-9 degrees of severity.
Many top-fermented beers, cooking traditions in the English and continental Europe. For example, under Belgian beer fermentation character is harmless, except Lambic, which are cooked only Pajottenland region, Belgium, and the natural fermentation of micro-organisms in the environment, without the addition of extra yeast. Elias called top-fermented and German altbier, Koelsch and Gosei, the cooking of Duesseldorf, Cologne and Leipzig region.
Cf. lager
See. beer, beer types, wheat beer, trappist beer, monastery beer

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.