© Angliška arbata/English tea

8 Rgp

Ángliška arbatà – nacionalinis anglų gėrimas, gaminamas iš aukštos kokybės arbatžolių mišinių.
Anksčiau vyriausiasis liokajus, anglų lordo patarnautojas, kiekvieną rytą privalėdavo patiekti savo ponui rytinę arbatą. Arbatos patiekimas – savitas ritualas: liokajus pabelsdavo į miegamojo duris ir ant sidabrinio padėklo įnešdavo šviežiai paruoštą arbatą, kiekvieną kartą ištardamas pasisveikinimo žodžius.
Laikui bėgant liokajų anglų namuose nebeliko, tačiau paprotys gerti rytinę arbatą išliko iki šių dienų.
Anksčiau arbata buvo gaminama tokiu būdu: keli arbatos lapeliai vandenyje buvo verdami pusę valandos, kad atsiskleistų puikus gėrimo kvapas ir skonis. Netrukus į arbatą buvo pradėtas dėti ir cukrus, kad gėrimo skonis nebūtų toks kartus. Ir tik po amžiaus buvo sugalvota, kad į arbatą galima įpilti ir pieno.
Iki šių dienų išliko tradicija daryti arbatos pertraukėles 4 val. po pietų. Britai sukūrė dienos laiko pavadinimą – tea time (laikas arbatai) ir daug įvairių juodosios arbatos mišinių.
Dabar į arbatinuką įpilama verdančio vandens, kad jis sušiltų. Vanduo išpilamas, o arbatinukas iššluostomas. Vienam asmeniui dedamas vienas šaukštelis arbatos, vienas šaukštelis uždedamas viršaus (arbatinuko dalis). Užpilama truputį karšto, bet neužvirusio vandens. Palaukiama maždaug dvi minutes. Tada pripilamas pilnas arbatinukas, kuriame telpa tiek puodukų, kiek reikia. Palaukiama dar 4-5 minutes, kol pritraukia, ir tada geriama.
Yra dvi arbatos gėrimo tradicijos:
– tea;
– high tea.
High tea, išgarsinusi arbatos gėrimo tradiciją visame pasaulyje, atstoja vakarienę, ir prasideda apie penktą valandą popiet. Ją sudaro karštas patiekalas (pavyzdžiui, daržovių ar mėsos pyragas) kartu su kitais prie arbatos tinkamais patiekalais. High tea gėrimo ceremonija tobula. Vanduo, cukrus, pienas, arbata supilami į sunkius sidabrinius, karalienės Viktorijos laikų stiliaus rankų darbo indus, o paruošta arbata – į negilius rankų darbo porcelianinius puodelius. Tokia arbata tinka prie užkandžių tarp valgių, todėl prie jos paprastai tiekiami pyragėliai, sausainiai, braškių ar žemuogių džemas. Kita tradicija – įprasta gerti su įvairiais sausainiukais, pyragais ir saldainiais, gausiai užgeriant arbata.
Anglai geria kiekvieno valgymo metu: su pienu ar grietinėle, nors aristokratiška tradicija reikalauja gerti arbatą su citrina, be grietinėlės.
Žr. juodóji arbatà

English tea – English national drink, made from high quality tea blends.
Previously, the chief butler, valet English Lord, every morning, have had to supply their own morning tea Mr. The supply of tea – a distinctive ritual: butlers knock on the bedroom door and on a silver tray of freshly prepared tea way contributed, each time saying the words of greeting.
Eventually, the English butler house disappeared, but the custom of drinking tea, the morning continued till this day.
Previously, the tea produced in this way: a few tea leaves were boiled in water for half an hour to unfold a great drink in the smell and taste. Soon began to make tea and sugar, the drink would not taste so times. And only after the age was invented, that can be added to tea and milk.
To this day remained the tradition of tea to break 4 hours. in the afternoon. The British created a name for the day time – tea time (tea time) and a wide variety of black tea blends.
Now, add to the kettle of boiling water to warm up it. Water is poured, and the teapot is cleaned. One person added one teaspoon of tea, one teaspoon replace the top (of pot). Pour a little hot but not boiling water. Wait about two minutes. Then, filled with full teapot, which holds both cups as needed. Wait 4-5 minutes, until the drive, and then drunk.
There are two tea traditions:
– Tea;
– High tea.
High tea, which is known for tea drinking tradition around the world, serve dinner, and beginning at five o’clock on the afternoon. It consists of a hot dish (such as vegetables or meat pie), along with other tea to the appropriate dishes. High tea drinking ceremony perfect. Water, sugar, milk, tea packed in heavy silver, Victorian-style hand-made dishes and tea ready – the shallow handmade porcelain cups. This tea comes to snack between meals, because they usually come to cakes, biscuits, strawberries or strawberry jam. Another tradition – the usual drink with a variety of cookies, cakes and sweets, drink plenty of tea.
The English drink every meal: with milk or cream, though aristocratic tradition requires drinking tea with lemon, no cream.
See . black tea

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: