© Arbatinis grybas/Tea fungus

8 Rgp

Arbãtinis grỹbas – stora sluoksniuota plėvelė, pasidaranti pasaldinto skysčio paviršiuje. Tai mieliagrybių ir acto rūgšties bakterijų simbiozė.
Buvo žinomas Pietų ir Pietryčių Azijos šalyse (Indijoje, Japonijoje). Kombucha ir Tibeto žole vadinamą arbatos grybą prieš mūsų erą išrado vienas kinų gydytojas.
Egzistuoja jo giminaičiai, rečiau aptinkami Lietuvoje – ryžių bei pieno grybai (pastarasis primena rūgpienį).
Patys seniausi duomenys apie arbatinį grybą Rusijoje rasti 1850 m. Prieš kelis šimtmečius arbatinį grybą augino ir vartojo vokiečiai, italai, anglai, indai, japonai, rusai ir daugelis kitų Vakarų Europos bei Azijos tautų.
Visiems grybams priskiriama gydomųjų savybių. Arbatos grybe yra vitaminų B ir D. Manoma, kad šio grybo antpilas stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą, naikina kai kurias kenksmingas skrandžio ir žarnyno bakterijas. Sergant angina ar dantenų uždegimu, juo patariama skalauti gerklę.
Turi unikalių savybių: jis nepūna, nepelija. Natūralų sterilumą išlaiko grybo sąlytis su oru, kuriame visada gausu įvairių bakterijų ir mikroorganizmų. Todėl šis grybas plaukioja arbatos paviršiuje, yra su keliasluoksne plėvele.
Tai į mieles panašaus grybo ir bakterijų kolonija: pilkšva, iš viršaus lygi, iš apačios banguotai gauruota. Grybas skaido cukrų į spiritą bei anglies dioksidą, o bakterijos paverčia spiritą actu.
Gerai tarpsta vandenyje (20-25 °C šilumos) saldžioje arbatoje. Kas 2-3 savaites grybas praplaunamas tekančiu vandeniu, pakeičiamas maitinamasis tirpalas. Stiklainis užrišamas marle.
Arbatinis grybas yra maloniai saldžiarūgštis ir šiek tiek gazuotas (vadinamoji arbatinė gira). Juo malšinamas troškulys, tačiau geriama ne per dažnai, nes antpile esanti acto rūgštis gali pakenkti virškinimo traktui. Tinka antpilas ir nuo pagirių – jis valo iš organizmo toksinus. Kalbama, kad juo galima išsigydyti ir spuogus bei ant veido atsiradusias dėmes.
Kai kas arbatos grybą laiko jaunystės eliksyru ir priskiria jam mistinių galių – rūpestingai auginamas (grybą reikia nuolatos „maitinti“), jis pildo norus, o sudžiovintas saugo namus.
Japonijoje su arbatiniu grybu (kombučia) ir citrina geriama žalioji arbata. Kombučia – gėrimas, tėvynėje Kinijoje geriamas jau 2000 metų. Be daugybės vitaminų, kombučia turi labai retos medžiagos – gliukorono rūgšties, kurios skiriamoji ypatybė – gebėjimas organizme jungtis su kenksmingomis medžiagomis bei paspartinti jų skilimą ir taip padėti organizmui jas pašalinti.
Į Lietuvą arbatos grybų atvežama iš užsienio. Jų galima rasti didesnėse specializuotose kavos ir arbatos parduotuvėse.
Laikoma plačiakakliame stiklainyje.

Tea fungus – thick laminated film, which gets sweetened liquid surface. This is a yeast and acetic acid bacteria symbiosis.
It has been known in South and Southeast Asian countries (India, Japan). Kombucha and Tibetan tea fungus known as grass before our era, he invented a Chinese doctor.
There are his relatives, rarely found in Lithuania – as well as rice, milk mushrooms (which recalls the curdled milk).
Most data on the oldest tearoom a fungus found in Russia in 1850. A few centuries tearoom fungus cultivated and used by Germans, Italians, Englishmen, Indians, Japanese, Russians and many other Western European and Asian nations.
All the fungi classified as medicinal properties. Mushroom tea with vitamins B and D. It is believed that the mushroom dressing boosts the immune system, improves digestion, eliminates some of the harmful bacteria in the stomach and intestines. Patients with angina or gum inflammation, it is advisable to rinse the throat.
Has unique properties: it can never rot, mildew. Natural sterility of the fungus remains in contact with air, which is always rich in variety of bacteria and microorganisms. Therefore, the flying tea fungus on the surface of the multi-layer film.
This is similar to yeast, fungus and bacteria in a colony: greyish white, the top tiers of the bottom wavy hairy. Fungus breaks down sugar into alcohol and carbon dioxide, which makes the spirit vinegar bacteria.
Grows in water (20-25 ° C heat) sweet tea. Every 2-3 weeks, rinse under running water, fungus, is replaced by nutrient solution. Jar tied gauze.
Mushroom tea is pleasantly sweet and slightly carbonated (so-called “tearoom kvass). It is suppressed thirst, but drinking too often, because its acetic acid Cordial may impair the gastrointestinal tract. Suitable for dressing and a hangover – it cleanses the body of toxins. They say that it can be cured and acne on the face and resulting stains.
Some mushroom tea time youth potion and mystical powers attributed to him – carefully cultivated (a fungus to be constantly “feed”), he wishes to be completed, and dried in stores.
Japanese tea with mushrooms (kombucha) and lemon green tea drinking. Kombucha – drink, drinking their homeland in China 2000 years. In many vitamins, kombucha have very few supplies – glucoron acid distinctive feature – the ability to connect the body with harmful substances and to accelerate the decomposition of the body and thus help to remove them.
In Lithuania, mushroom tea brought from abroad. They can be found in larger specialist coffee and tea shops.
Is considered a wide neck jars.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: