© Arbatmedis/Tea tree

8 Rgp

Arbãtmedis (1) – šiltųjų kraštų krūmas arba medelis, iš kurio lapų gaminamos arbatžolės (Thea). Auginama Afrikoje (Kenijoje, Tanzanijoje), Pietų Amerikoje (Argentinoje, Peru), šiek tiek Vietname, Irane ir Artimųjų Rytų šalyse.
Pradėtas auginti IV a. Kinijoje, IX a. – Japonijoje ir Korėjoje, XIX a. I pusėje – Indonezijoje, Indijoje, Šri Lankoje.
Kultūrinis abatmedis atsirado senovės Indokinijoje, sukultūrinus laukinį arbatmedį. Pirmosios patikimo žinios apie stimuliuojantį gėrimą iš arbatmedžio siekia 500 m. per. m. e. IV a. pr. m. e. išleistoje kinų enciklopedijoje arbatmedis aprašomas kaip gydomasis augalas. Arabų keliautojai ir pirkliai, IV a. pr. m. e. apsilankę Kinijoje, rašė, kad arbata ten vartojama labai įvairiai, ji yra Rytų ir Pietų Azijos gyventojų gėrimas. Iš kinų arbatą perėmė mongolai, o iš Mongolijos ji paplito į Vidurinę Aziją ir Sibirą. Į Europą arbata pirmą kartą pateko XVI a. pradžioje iš Portugalijos kolonijų Rytų Azijoje. XVIII a. arbata plačiau paplito Vakarų Europos šalyse.
Tai nedidelis visžalis krūmas arba medelis, kuris išauga iki 1,5 m aukščio. Jo odiški pailgi lapai užauga iki 25 cm ilgio. Reikia apie 40 dienų, kad užaugtų skinti lapai. Žiedai – balti su gelsvu ar rožiniu atspalviu.
Skiriamos dvi rūšys:
1. Kiniškasis arbatmedis (Thea sinensis).
2. Indiškasis arbatmedis (Thea cassamica).
Arbatmedžio lapuose yra rauginių medžiagų, alkaloidų kofeino, teofilino, teobromino ir kitų, flavonoidų, glikozidų, eterinio aliejaus, fermentų, vitamino C, B1, B2, K, P, PP, mineralinių ir kitokių medžiagų.
Vaisius – odiška dėžutė su trimis sėklomis. Sėklos – apvalios, tamsiai kaštoninės, vos blizgančios.
Iš arbatmedžio lapų gaminamos arbatžolės, iš jų verdamas tonizuojantis gėrimas – arbata.
Žr. arbatà (2), arbãtžolės dgs. (1)

Tea tree – the warm edges of shrub or tree, whose leaves are made from tea (Thea). Grown in Africa (Kenya, Tanzania), South America (Argentina, Peru), some in Vietnam, Iran and the Middle East.
Started production of the fourth century China, in the ninth century, – Japan and Korea in the nineteenth century In the first half – in Indonesia, India, Sri Lanka.
Culture of the ancient tea tree appeared in Indochina, has been cultivated wild tea tree. First sound knowledge of the stimulating drink of tea to 500 m. too. In e IV a. Ave. In e published by the Chinese Wikipedia is described as healing tea plant. Arab merchants and travelers, the fourth century Ave. In e visited China, wrote that the tea is used there is different, it is the East and South Asian people drink. Chinese tea has taken over the Mongols, and it spread from Mongolia to Central Asia and Siberia. In Europe the first time, got tea sixteenth century at the beginning of the Portuguese colonies in East Asia. Century tea more prevalent in Western European countries.
This is a small evergreen shrub or tree, which grows to 1.5 m in height. His leathery oblong leaves can grow to 25 cm in length. It should be about 40 days to pick the leaves grow. Rings – white or pink with a yellowish tinge.
Distinction between two types:
1st Chinese tea-tree (Thea sinensis).
2nd India’s tea tree (Thea cassamica).
Tea leaves are sour substances, alkaloids caffeine, theophylline, theobromine and other flavonoids, glycosides, essential oils, enzymes, vitamin C, B1, B2, K, P, PP, minerals and other substances.
Fruit – leathery box with three seeds. Seeds – round, dark brown, almost shiny.
Tea made from tea leaves, cooked in their tonic drink – tea.
See . tea herbs, tea

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: