© Arbatžolės/Tea herbs

8 Rgp

Arbãtžolės dgs. (1) – džiovinti ir apdoroti arbatlapiai ar kitos arbatos žolės. Dažniausiai auginamos musoninio klimato Azijos kraštuose – Indijoje, Šri Lankoje ir Kinijoje.

Senojoje Kinijoje buvo sakoma, jog arbata geriama, kad pamirštume pasaulio triukšmą.
Arbatmedžio lapuose yra alkaloidų (kofeino, teofilino), rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, flavonoidų, vitaminų(C, B1, B2, B5, P, PP).
Iš arbatmedžio lapų gaminamos arbatžolės gaunamos iš vos prasiskleidusių viršūninių ūglių lapelių (skinami jauni ūgliai, turintys tris lapelius; tropikuose derlius imamas beveik ištisus metus, kitur – keletą kartų per metus).
Švieži arbatkrūmio lapeliai iki arbatžolių perdirbami.
Vykdomos operacijos:
1. Vytinimas (netenka didelės dalies drėgmės ir tampa minkšti).
2. Sukimas (apvytinti arbatkrūmio lapeliai sukami rankomis arba specialiomis sukimo mašinomis: lapeliai maigomi, traiškomos jų gyslelės; išsiskiria sultys bei aliejai, svarbūs fermentuojant). Sukami lapeliai įgauna vamzdelio formą, dalis jų sulūžinėja.
3. Fermentacija (susukti lapeliai pernešami į užtemdytas patalpas ir fermentuojami).
4. Džiovinimas specialiose džiovyklose (išsiskyrusios sultys ir jų sudėtyje esantys eteriniai aliejai džiovinimo metu prikepa prie lapelių ir užsikonservuoja, vėl išsiskleisdami tik užplikius arbatžoles).
5. Rūšiavimas (sijojama pro specialius sietus).
Įvairios juodųjų biriųjų arbatžolių rūšys skiriasi kofeino, taninų, aromatinių ir kitų medžiagų kiekiu. Indiškosiose arbatžolėse daugiau negu kitose rūšyse kofeino, tanino, ekstraktinių medžiagų, todėl jos antpilas tirštas ir stipriau tonizuoja organizmą, bet aitresnio ir aštresnio skonio.
Kad arbata būtų skanesnė ir maloniau kvepėtų, sumaišomos kelios arbatžolių rūšys.
Arbatžolių antpilo kokybę lemia arbatžolių rūšis, jų laikymo trukmė ir antpilo gaminimas. Dabar dažniausiai specialiame arbatinuke užplikomas labai koncentruotas antpilas, kurio įpilama į puodelius su virintu vandeniu. Pagal kitą receptą į porcelianinį arbatinuką įdedama arbatžolių ir užpilama verdančiu vandeniu. Arbatinukas uždengiamas šildytuvu, pagalvėle, storu audeklu, po to antpilas išpilstomas į puodelius.
Arbatžolės laikomos švariuose hermetiškuose induose.
Žr. arbatà (2)

Tea herbs – drying and processing of tea leaves or other tea herbs. Most cultivated lands in Asia – India, Sri Lanka and China.
Old China was said that drinking tea so that we can forget the noise of the world.
Tea leaves are alkaloids (caffeine, theophylline), tanning substances, essential oils, flavonoids, vitamins (C, B1, B2, B5, P, PP).
Tea made from tea leaves come from only increase leading shoot leaves (picked young shoots with three leaves, tropical crop is taken almost all year round, others – several times a year).
Fresh tea bush to tea leaves are processed.
Ongoing operations:
1st Drying (lose a large part of the moisture and become soft).
2nd Rotation (gimped bush tea leaves by hand or by special swivel rotary machines: pressed leaves, pressed their Lines, released juices and oils important fermentation). Swivel tube takes the form of leaflets, some of them breaks.
3rd Fermentation (hot-rolled sheets are transported into the dark room and fermentation).
4th Drying in special drying rooms (released juice and essential oils contained in the drying time to bake and leaves are protected from damage, but expands only boiled water tea infusions).
5th Sort (sieved through a special screen).
Various types of black tea powders differ caffeine, tannins, aromatic and other substances. Indian tea herbs more than other types of caffeine, tannin, extractive matter, because they Cordial thick and strongly stimulates the body, but aitresnio and sharper flavor.
That tea is tastier and more pleasant smell, mixed several types of tea.
Cordial determines the quality of tea leaf species, their shelf life and dressing manufacturing. Now, usually in a special pot is poured over concentrate Cordial, which is poured into a cup with boiled water. According to another recipe in a porcelain tea kettle and add boiling water is poured. The kettle is covered with a heater, pillows, thick cloth, and then poured into cups dressing.
Tea shall be sealed in clean containers.
See . tea

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: