© Australiškas alus/Australian beer

8 Rgp



Austrãliškas alùs – dominuojantis lager rūšies alkoholinis gėrimas.
Australijos aludarystė susikūrė su pirmaisiais Europos naujakuriais. Pirmą kartą europiečiai šalyje pagamino alų iš kukurūzų, o pagardino agrastų lapais ir šakelėmis. Toks gėrimas nebuvo populiarus. Daugelis vietinių gyventojų pirmenybę teikė romui ar stipriam importiniam alui.
Karšto klimato žemyne mielės greitai sugesdavo, alus prarūgdavo, kol pristatydavo. Todėl šiltas, rūgštus gėralas gavo swipes (silpnas, prastas ir sugedęs alus) pravardę. Tik XX a. aštuntajame dešimtmetyje alaus kokybė pagerėjo, kai gėrimas imtas gaminti šaldymo įranga: buvo galima kontroliuoti mieles bei fermentuoti alų apačioje.
Šalyje dominuojančios dvi kompanijos – didžiausias Australijos susivienijimas Foster’s Brewing Group, prekiaujantis per dukterines kompanijas (Carlton ir United Breweries (CUB)), ir Naujosios Zelandijos alaus darymo grupė Lion Nathan, įsigijusi kitas Australijos daryklas – kontroliuoja žemyno alaus rinką. Stambi Adelaidės South Australian įmonė kontroliuoja apie 70 % Australijos rinkos. Kitos didžiausios alaus daryklos įsikūrusios atskirose Australijos valstijose (pvz., Viktorijos valstijoje – Carlton United Brewers (CUB), Vakarų Australijoje – Swan (gulbė)).
Pagrindinės alaus rūšys Australijoje:
– lager tipo (pvz., vaisių, salyklinis (Broken Hill Draught, 4,9 %), auksinio gintaro spalvos, normalaus stiprumo (Eagle Super, 5 %), lengvas, vaisių (Foster’s Beer, 4 %), ryškios aukso spalvos, mažai alkoholio turintis (Foster’s Special, 2,8 %), vidutinio stiprumo, švelnaus apynių ir salyklo skonio (Hahn Gold, 3,5 %), šviesus, sodraus skonio, gaivaus aromato brandintas (James Boag’s Premium), švelnus, kviečių prieskonio, tamsios vario spalvos (Loaded Dog Steam Beer, 4 %), sausokas (Melbourne Bitter, 4,9 %), šviesios aukso spalvos, tirštas, vidutinio stiprumo (Power’s Gold, 3,4 %), šviesios gintaro spalvos, sodraus skonio ir gaivaus aromato (Power’s Light, 2,8 %), tirštokas, rusvos spalvos (Red Ant, 4,5 %), tamsaus gintaro spalvos, tirštas, apačioje susifermentavęs (Reschs DA, 4,9 %), vaisių, aukso spalvos (Reschs Draught, 4,7 %), gaivus, salyklinis, aukso spalvos (Swan Draught, 4,9 %), šviesus, auksinis, švelnaus apynių prieskonio (Sydney Bitter, 4,9 %), šviesus, saldokas (Tooheys Draught, 4,6 %), šviesus, auksinis, kartoko prieskonio (Reschs Pilsner, 4,6 %));
– stout tipo (pvz., stiprus ir tamsus (Abbots Invalid Stout, 5,6 %), malonaus skrudinto salyklo skonio (Cascade Stout, 5,8 %), stipraus skrudinto skonio, rusvas (Coopers Best Extra Stout, 6,8 %), tirštas, skrudinto salyklo skonio, tamsus (Razor Back));
– ale tipo (pvz., vaisių, salyklinis, apačioje susifermentavęs tamsus (Black Crow, 3,6 %), tirštas (Cascade Pale Ale, 5,2 %), tirštas, mielių, drumstas, stiprus (Coopers Sparkling Ale, 5,8 %)).
Pagal Europos technologiją daromas stiprokas, šiaudų spalvos lager (Hahn Premium, 5 %), pagal Londono technologiją – tirštas, šokoladinis stout (Southwark Old Stout, 7,4 %). Pastaruoju metu stambieji aludariai ėmė kurti naujas ledo alaus rūšis.

Žr. alùs (4), Austrãlijos virtùvė, lẽdo alùs

Australian beer – the predominant type of alcoholic drink lager.
Australian brewery was founded by the first European settlers. For the first time the Europeans in the country made beer from corn and seasoned with gooseberry leaves and branches. This beverage was popular. Many local residents favored a strong rum or beer importiniam.
Hot climate on the continent soon malfunctioned yeast, beer, sour, until delivery. Therefore, hot, sour mash received Swipe (weak, poor and broken beer) nickname. Only in the twentieth century seventies beer quality has improved, the drink began to produce refrigeration equipment: it was possible to control the yeast and ferment beer at the bottom.
Prevailing in the country for two companies – the largest group in Australia’s Foster’s Brewing Group, through subsidiaries, companies trading in (Carlton and United Breweries (Cub)), and the New Zealand brewing group Lion Nathan, acquired another brewery in Australia – the continent’s control of the beer market. Large Adelaide South Australian company controls about 70% of the Australian market. Other largest brewery located in different Australian states (eg Victoria – Carlton United Brewers (Cub), Western Australia – Swan (Swan)).
The main types of beer in Australia:
– Lager type (eg, fruit, malt (Broken Hill Draught, 4.9%), golden amber color, normal strength (Super Eagle, 5%), lightweight, fruit (Foster’s Beer, 4%), bright golden color, with a little alcohol (Foster’s Special, 2.8%), moderate, mild hop and malt flavors (Hahn Gold, 3.5%), bright, rich flavor, fresh aroma of matured (James BOAG’s Premium), soft, spice, wheat, dark copper color (Loaded Dog Steam Beer, 4%), dry (Melbourne Bitter, 4.9%), bright golden color, dense, moderate (Power’s Gold, 3.4%), light amber color, rich flavor and fresh aroma (Power’s Light, 2.8%), thick, brownish color (Red Ant, 4.5%), dark amber color, thick, bottom fermentation (Resch DA, 4.9%), fruit, gold-colored (Resch Draught , 4.7%), refreshing, malt, golden in color (Swan Draught, 4.9%), bright, golden, mild hop spice (Sydney Bitter, 4.9%), light, sweet (Tooheys Draught, 4.6 %), bright golden, slightly bitter spice (Resch Pilsner, 4.6%));
– Stout type (eg, strong and dark (Abbots Invalid Stout, 5.6%), a pleasant roasted malt flavors (Cascade Stout, 5.8%), a strong roasted flavor, brown (Coopers Best Extra Stout, 6.8% ) thick, roasted malt flavor, dark (Razor Back));
– Ale-type (eg, fruit, malt, dark bottom of the fermentation (Black Crow, 3.6%), thick (Cascade Pale Ale, 5.2%), thick, yeast, cloudy, firm (Coopers Sparkling Ale, 5, 8%)).
According to the technology made strong, straw-colored lager (Hahn Premium, 5%), according to London’s technology – a dense, chocolate stout (Southwark Old Stout, 7.4%). Recently, large brewers began to develop new types of beer in the ice.
See . beer, Australian cuisine, ice beer

Advertisements

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: