© Austriškas alus/Austrian beer

8 Rgp


Áustriškas alùs – nuo rusvai gintarinio, subtilaus skonio, saldoko, ant dugno besifermentuojančio lager, primenančio bavarišką Hell, bei tiršto, sodraus skonio, stiproko salyklo prieskonio iki sauso, apynių, viršuje susifermentavusio, nefiltruoto, vaisių skonio alkoholinis gėrimas (praktiškai dominuoja lager, nors gaminamos Vollbier ir Pilsner rūšys).
Skirtingai nei Vokietijoje, kur reglamentuojamas alaus švarumas, Austrijoje, atvirkščiai, leistini įvairūs priedai (nesalykliniai grūdai, ryžiai ar javai ir kt.). Salyklinis alus čia vadinamas lager, Märzen, o tirštesnė rūšis – Vollbier. Tamsesnė, rausvai gintarinė rūšis yra tarp ant dugno besifermentuojančio Miuncheno alaus ir auksinio čekiško Pilsner. Kiek stipresni lager vadinami Spezial, Bock ir Starkbier, o silpnesni ar bealkoholiniai – Leichtbier ir Radler.
Žinomesnės alaus rūšys Austrijoje:
– lager (gaivus, stipresnis 5,7 % alus (Adam Spezial), tirštas, salyklinis, apynių prisotintas 5,3 % alus (Columbus), tirštas, sodraus skonio, stiprokas salyklinis 5,6 % alus (Gold Fassl Spezial), nepasterizuotas, tamsus salyklinis 5 % alus (Morchl), šviesios aukso spalvos, salyklo prieskonio 5,1 % alus (Ottakringer Helles), tradicinis, šviesus ir salyklinis austriškas 5,4 % alus (Wieselburger Stmmbräu) ir kt.;
– pilsner (šviesios spalvos, sausas apynių 4,6 % alus (Gold Fassl Pils), sausas, apynių 3,8 % alus (Nussdorf Doppel Hopfen Hell), stiprus, sausas, salyklo skonio auksinis 5,2 % alus (Privat Pils), labai sausas 4,9 % alus (Trumer Pils) ir kt.;
– vollbier (nefiltruotas 4,9 % alus (Paracelsus), gintaro spalvos, salyklinis 4,9 % alus (Stiegl Goldbräu), klasikinis 4,8 % alus (Trumer Märzen), šviesios aukso spalvos, apynių, šiek tiek rūgštokas, salyklo prieskonio 5,2 % alus (Zipfer Märzen) ir kt.
Nacionalinis gėrimas – Kaiser, pilstomas iš statinių, daromas tirštesnis salyklinis (Kaiser Märzen, 5,2 %), stipresnis (Kaiser Goldquell, 5,6 %), apynių Pilsner (Kaiser Premium, 5,4 %), tamsus (Doppelmalz, 4,7 %), stiprus (Kaiser Piccolo Bock, 7,1 %).
Austrijoje alus daromas ir iš viskio salyklo, pavyzdžiui, iš durpingo škotiško viskio salyklo. Tai švelnus, šviesios rusvai rudos spalvos, rūkyto prieskonio salyklinis 7,5 % alus (MacQueen’s Nessie). Daug rūšių 5,5 % kvietinio alaus: drumstas ir nefiltruotas, aukso spalvos prieskoninis (Weizen Gold Hefe Hell), salyklinis tamsus (Dunkel), putojantis, tamsaus gintaro spalvos salyklinis (Weizen Gold Champagner). Stipresnis alkoholinis gėrimas yra sodrios aukso spalvos, tirštas ir salyklinis (Weihnachtsbock, 7 %), o stipriausias – Urbock 23 (9,9 %) – tirštas, auksinis, sodraus salyklo bei apynių skonio.
Labiausiai žinomas austriškas alus užsienyje – Gosser (silpnas lager (Gosser-Gold), auksinis salyklinis (Gosser Märzen), vaisių, salyklo prieskonio (Gosser Spezial) bei tamsiai rudos spalvos, tirštas ir saldokas (Gosser Export)).
Šalyje yra namudinių ir nedidelių daryklų, tačiau dominuoja tik dvi: Brau AG (Österreichische Brau-Aktiengesellschaft – austrų alaus darymo korporacija) šiaurėje ir vakaruose bei Steirische pietuose. Didžiausia privati – Stiegl.
Žr. alùs (4), Áustrijos virtùvė

Austrian beer – from brownish amber, delicate taste, sweetish lagers, reminiscent of Bavarian Hell, and dense, rich flavor, a strong malt and spice, dry, hop, top fermented, unfiltered, fruit-flavored alcoholic beverage (in practice dominated by lagers, although produced Vollbier Pilsner and species).
Unlike Germany, which regulates beer purity, Austria, by contrast, allowed a variety of accessories (unmalted grains, rice and cereals, etc.). Malt beer here called a lager, Märzen, and the thicker Type – Vollbier. Darker, reddish-amber species are among the Munich beer and gold Czech Pilsner. How much stronger lager called Spezial, Bock and Starkbier, but weaker or non-alcoholic – Leichtbier and Radler.
Visibility of beer in Austria:
– Lager (fresh, 5.7% stronger beer (Adam Spezial), a thick, malt, hop-saturated 5.3% beer (Columbus), a thick, rich taste of malt stiprokas 5.6% beer (Gold Fassl Spezial), unpasteurized , dark malt beer by 5% (Morchl), bright golden color, spice, malt beer is 5.1% (Ottakringer Helles), traditional, light malt and 5.4% of Austrian beer (Wieselburger Stmmbräu) et al.;
– Pilsner (light, dry hop beer of 4.6% (Gold Fassl Pils), dry hop beer at 3.8% (Nußdorf DOPPEL Hopfen Hell), a strong, dry, golden malt tasting 5.2% beer (Privat Pils) very dry beer is 4.9% (Trumer Pils), and others.;
– Vollbier (4.9% of the unfiltered beer (Paracelsus), amber-colored, 4.9% malt beer (Stiegl Goldbräu), the classic beer of 4.8% (Trumer Märzen), bright golden color, hops, slightly acidic, spice, malt 5.2% beer (Zipfer Märzen), and others.
The national drink – Kaiser, poured from the buildings, makes a thicker malt (Kaiser Märzen, 5.2%), stronger (Kaiser Goldquell, 5.6%), hops Pilsner (Premium Kaiser, 5.4%), dark (Doppelmalz 4 7%), severe (Kaiser Piccolo Bock, 7.1%).
Austrian beer made from malt whiskey, for example, peat malt Scotch whiskey. This soft, light brown-brown, spice, smoked malt beer is 7.5% (MacQueen’s Nessie). Many species of 5.5% wheat beer: cloudy and unfiltered, golden spice (Frucht Gold Weizen Hell), malt dark (dunkel), sparkling, dark amber malt (Weizen Gold Champagner). Stronger alcoholic drink is rich golden color, rich malt and (Weihnachtsbock, 7%), and the strongest – Urbock 23 (9.9%) – a thick, golden, rich malt and hop flavors.
The most famous Austrian beer abroad – Gosser (weak lager (Gosser-Gold), golden malt (Gosser Märzen), fruit, spice, malt (Gosser Spezial), and dark brown, thick and sweet (Gosser Export)).
The country is on home and small breweries, but is dominated by only two: Brau AG (Österreichische Brau-Aktiengesellschaft – Austrian brewing corporation) in the north and west and south Steirische. The largest privately owned – Stiegl.
See . beer, Austrian cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: