© Baltijos porteris/Baltic porter

8 Rgp


Báltijos pòrteris (kitaip – Impèrijos pòrteris, angl. Imperial porter) – į porterį panaši alaus rūšis – tamsus stiprus alus, verdamas Baltijos jūros regione (Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Suomijoje ir Lenkijoje).
Baltijos porterio tėvas – angliškasis Imperial Stout arba Russian Imperial Stout, kuris nuo XVIII amžiaus buvo eksportuojamas iš Anglijos į Rusijos imperiją caro stalui. Vietiniai aludariai sukūrė unikalią alaus rūšį. Panašaus tipo alus pradėtas virti vietoje, kartu derinantis prie vietos technologijų, tradicijų ir skonio.
Baltijos porteris nuo angliškojo porterio skiriasi dviem pagrindinėmis ypatybėmis:
a) yra stipresnis;
b) gaminamas ne su viršutinės fermentacijos mielėmis (kaip angliškasis porteris), o su apatinės fermentacijos mielėmis.
Žinomiausi pavadinimai: „Utenos porteris“ (gamina Utenos alus, Lietuva), „Aldaris Porteris“ (gamina „Aldaris“, Latvija), „Saku Porter“ (gamina „Saku“, Estija), „Baltika Porter“ (gamina „Baltika“, Sankt Peterburgas, Rusija), „Stepan Razin Porter“ (gamina darykla „Stepan Razin“, Sankt Peterburgas, Rusija), „Okocim Porter“ (gamina „Okocim“ darykla, Lenkija, JAV ir Kanados rinkai), „Dojlidy Polski“ (gamina „Dojlidy“ darykla, Balstogė, Lenkija), „Źywiec Porter“ (gamina „Źywiec“ darykla Cešine, Lenkija), „D. Carnegie & Co. Stark Porter“ (gamina „Carlsberg Sverige“ (Pripps Bryggerier), Gioteborgas, Švedija), „Koff Porter“ (gamina „Sinebrychoff“ darykla, Kerava, Suomija), „Limfjords-Porter“ (gamina „Thisted Bryghus“ darykla Thistede, Danija).
Žr. alùs (4), lager nkt., pòrteris (1)

Baltic porter (otherwise – Imperial porter) – to the porter-like beer is – a strong dark beer, cooked in the Baltic Sea region (Lithuania, Latvia, Estonia, Russia, Finland and Poland).
Baltic Porter’s father – that of Imperial Stout Russian Imperial Stout, or who from the eighteenth century was exported to England from the Tsarist Russian Empire table. Local brewers have created a unique type of beer. A similar type of beer started in place of cooking, while adapting to local technology, tradition and taste.
Baltic Porter from Porter’s The English in two major respects:
a) is stronger;
b) are not made with top fermenting yeasts (such as that of Porter), while bottom-fermenting yeast.
Notable names: “Porter Utena” (Utena produces beer, Lithuania), “Brewer Porter” (produced by “brewer”, Latvia), “Saku Porter” (manufactured by Tallinn, Estonia), “Baltika Porter” (made by “Baltika” , St. Petersburg, Russia), “Step Razin Porter” (brewery produces Step Raisin, St Petersburg, Russia), “Okocim Porter” (manufactured by “Okocim” brewery, Poland, U.S. and Canadian markets), “Dojlidy Polski” ( produces Dojlidy ‘Brewery in Bialystok, Poland), “Zywiec Porter” (made by “Zywiec” brewery Cieszyn, Poland), “D. Carnegie & Co.. Stark Porter” (produced by Carlsberg Sverige (Pripps Bryggerier), Gothenburg, Sweden), “Koffi Porter” (manufactured by “Sinebrychoff” brewery, Kerava, Finland), “Limfjords-Porter” (manufactured by “Thisted Bryghus” brewery Thisted, Denmark).
See . beer, lager, porter

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: