© Čado virtuvė

8 Rgp


Čãdo virtùvė – valstybės Centrinėje Afrikoje nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Libija šiaurėje, Sudanu rytuose, Centrinės Afrikos Respublika pietuose, Kamerūnu ir Nigerija pietvakariuose ir Nigeriu vakaruose. Šalyje dominuoja sėsli agrikultūra ir klajokliška gyvulininkystė, daug valgomosios druskos. Pagrindinės žemės ūkio kryptys – sorų, ryžių, manijokų ir batatų auginimas. Auginami galvijai, avys, ožkos, kupranugariai. Populiari žvejyba.
Čado virtuvė palyginti tradicinė, jos pagrindą sudaro soros ir kitos grūdinės kultūros. Šalyje populiari jautiena, paukštiena ir aviena, ypač šiaurinėje dalyje, kur užsiimama gyvulininkyste. Musulmonai nevalgo kiaulienos, tačiau Ndžamenoje ir pietiniuose Čado rajonuose populiarūs kiaulienos patiekalai.
Tradiciškai daugelis patiekalų yra virti ir sudaro savotišką įvairių sudedamųjų (maisto produktų) dalių kratinį. Daržovės derinamos su vietiniais vaisiais, grūdais, pieno bei mėsos produktais. Tai troškiniai, pastos, sultingi vaisiai ir gėrimai.
Soros ir sorgai – pagrindinis Čado pragyvenimo šaltinis. Iš jų kepami blynai, užkandžiai (Fangasou – keptos spurgos iš sorų arba kvietinių miltų, valgomos ir per pusryčius). Daug suvartojama ryžių, kukurūzų ir kviečių. Maisto medžiagas papildo aviena, jautiena ir vištiena. Didelis žuvų pasirinkimas – ešeriai, unguriai, karpiai, kurie eksportuojami į Kamerūną ir Nigeriją.
Vartojami rupiniai miltai. Mėsa skrudinama lauko virtuvėje ant grotelių. Naudojami mediniai maišytuvai. Autentiškų patiekalų aromatą ir skonį suteikia švieži vaisiai ir šviežios daržovės, prieskoninės žolelės.
Iš daržovių – okra – naudojama padažui su manijokų lapais. Populiarūs vaisiai – gvajavos, mangai ir bananai, datulės ir razinos – neatskiriama dalis daugelio patiekalų. Žemės riešutai naudojami virti arba žali.
Miestuose mėgstama kepta mėsa gaminama ir parduodama tiesiog gatvėse. Su mėsa derinami karštieji padažai, ryžiai, įvairios salotos ir prancūziška duona.
Žuvis (pvz., ešeriai, unguriai, tilapijos, karpiai) tradiciškai džiovinama (vytinama), sūdoma arba rūkoma, dažnai ji kepama ant akmens anglių ir paduodama su kokiu nors padažu. Vytintos arba sūdytos žuvytės (Salanga), stambi rūkyta žuvis (Banda) populiari ne tik šalyje, tačiau ir eksportuojama į Kamerūną ir Nigeriją. Kepta žuvis su daržovėmis (Daraba) kepama ant akmens anglių, aliejuje, iš jos daromas žuvies padažas (Gumbo) ir pasta (Bule).
Pietiniuose Čado rajonuose didžiulis vaisių (mango, gvajavų, bananų ir kt.) asortimentas. Maistas gardinamas datulėmis ir razinomis. Kituose rajonuose vaisių trūkumą kompensuoja importiniai produktai.
Populiariausi gėrimai – kokteiliai (iš vaisių sulčių, pieno, kardamono ir ledo), kava ir Carcaje (iš Hibiscus lapų), gaminamas iš maistinių hibiskų žiedų, cinamono ir gvazdikėlių. Pastarasis yra užstalės gėrimas, paduodamas svečiui kaip pagarbos ženklas.
Žr. Vakarų Ãfrikos virtùvė

Chad cuisine – the countries of Central Africa, the national dish.
It is bordered by Libya in the north, Sudan in the east, Central African Republic to the south, south-west Cameroon and Nigeria and Niger in the west. The country is dominated by sedentary agriculture and nomadic animal husbandry, a lot of salt. Major agricultural directions – millet, rice, manioc cultivation and batata, cattle, sheep, goats, camels. Popular fishing.
Chad compared to traditional cuisine, it is based on millet and other cereals. Popular in the country beef, mutton and poultry, especially in the north, which are engaged in animal husbandry. Muslims do not eat pork, but the N’djamena in Chad and the southern areas popular pork dishes.
Traditionally, many dishes are cooked to form a sort of different components (food) in parts of the patchwork. Vegetables combined with local fruits, grains, dairy and meat products. This stew, pasta, juicy fruits and drinks.
Millet and sorghum – Chad’s main source of livelihood. Of these, baked pancakes. Consumes a lot of rice, maize and wheat. Food materials are mutton, beef and chicken. Large selection of fish – perch, eels, carp, which are exported to Cameroon and Nigeria.
Flour used in the meal. Baked meat outdoor cooking on the grill. Used wooden faucets. Authentic dishes aroma and taste of fresh fruit and offers fresh vegetables, herbs.
Among vegetables – okra – use a sauce with cassava leaves. Popular fruits – guava, mangoes and bananas, dates and raisins – an integral part of many dishes. Peanuts are used raw or cooked form.
Cities favorite grilled meat is produced and sold in streets. Combined with hot meat sauce, rice, various salads and French bread.
Fish (eg, perch, eel, tilapia, carp) are traditionally dry (cured), salted or smoked, often it is made on the coal and fed with any sauce. Dried or salted fishes (Salanga), a large smoked fish (Banda), a popular, not only the country but also exported to Cameroon and Nigeria. Baked fish with vegetables (Daraba) baked on coal, oil, made from fish sauce (Gumbo) and paste (Bule).
Chad in the southern areas of great fruit (mango, guavas, bananas, etc.) assortment. Favorite food seasoned with figs and raisins. In other areas the lack of fruit offset the imported products.
Most popular drinks – cocktails (from the fruit juice, milk, cardamom and ice), coffee and Carcaje produced from edible Hibiscus flowers, cinnamon and cloves. The latter is drink table when he filed as a guest sign of respect.
See . West African cuisine

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: