© Carlsbergo alus/Carlsberg beer

8 Rgp


Carlsberg’o alùs [pagrindinis danišką alų apibūdinantis žodis; pagal vieną iš garsiausių aludarystės vardų Kopenhagoje; angl. Carl – Karlas + berg – ledkalnis, kalva] – nuo auksinio, šviesaus, ant dugno susifermentavusio silpnas (2,7-4,6 %) iki daug alkoholio turinčio stiprus (10,5 %) alkoholinis gėrimas.
Vardą alui sugalvojo Jakobas Kristianas Jakobsenas (Jacob Christian Jacobsen), kuris daryklą pavadino savo penkerių metų sūnaus Karlo garbei. Darykla ant Valby kalvos, netoli Kopenhagos, įsteigta 1847 m. Kai daugelis Danijos alaus daryklų darė viršuje besifermentuojantį kvietinį alų, Jakobsenas nutarė daryti alų, kuris fermentuotųsi ant indo dugno (kaip buvo daroma Bavarijoje). Iš pradžių, kol buvo statoma naujoji darykla, alų jis darė miesto tvirtovės rūsiuose. Taip atsirado tamsus „Carlsberg’o“ alus, išpopuliarėjęs už Danijos ribų. Jakobseno sūnus Karlas įkūrė atskirą daryklą, kur buvo gaminamas pilzeno alus.
Dabar Carlsberg plačiai žinomas Tolimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Malavyje ir kitur. Darykla, prisijungusi didžiausią konkurentą Tuborg, kontroliuoja vietinę rinką ir turi populiarumą visame pasaulyje.
Populiariausios alaus rūšys – „Carlsberg Let“ – silpnas auksinis 2,7 % alus, turintis salyklo bei kartoką apynių prieskonį, „Carlsberg Master Brew“ – stiprus, daug alkoholio turintis 10,5 % alus, „Carlsberg Pilsner“ – šviesus, ant dugno susifermentavęs 4,6 % alus su žalia etikete, turintis lengvą ir švelnų prieskonį, „Sort Guld“ – tamsus salyklinis 5,8 % alus ir kt.
Danijoje alus pardavinėjamas superkamuose buteliuose.
Plg. Guinness’o alùs
Žr. alùs (4), Tuborg’o alùs


Carlsberg beer [the main Danish beer descriptive word, according to one of the brewery’s most famous names in Copenhagen in English. Carl – Carl + Berg – iceberg, Hill] – from the golden, light, bottom fermented low (2.7 to 4.6%) up to a lot of alcohol with a strong (10.5%) an alcoholic beverage.
Beer’s name came up Kristian Jakobsen Jakob (Jacob Christian Jacobsen), who named his brewery five-year-old son in honor of Karl. Valby brewery on a hill, near Copenhagen, was established in 1847. When the number of Danish breweries had a wheat beer, which is formed at the top, Jakobsen decided to make beer that is fermented on the bottom (as was the case in Bavaria). From the beginning, until the new brewery was built, he had beer in the cellars of the city fortress. So, the dark Carlsberg beer, popular in Denmark than abroad. Son Carl Jacobsen founded a separate brewery, where beer was produced in Pilsen.
Carlsberg is now widely known in the Far East, Africa, Malawi and elsewhere. Brewery, the largest competitor Tuborg party, controls the local market and has become popular all over the world.
The most popular types of beer – “Carlsberg Let” – gold weak 2.7% beer with malt and bitter hop flavor and aroma, “Carlsberg Master Brew” – a strong, a lot of alcohol with a 10.5% beer, “Carlsberg Pilsner” – light on the bottom 4.6% fermentation beer with a green label with a light and mild spices, “Sort Guld” – dark malt beer by 5.8% and others.
Denmark bought beer sold in bottles.
Cf. Guinness beer
See. beer, Tuborg beer

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: