© Čekijos virtuvė

8 Rgp


Čèkijos virtùvė – tautos, kalbančios viena vakarų slavų kalbų, nacionaliniai patiekalai.
Šalis, esanti Centrinėje Europoje, šiaurėje ribojasi su Lenkija, rytuose – su Slovakija, pietuose – su Austrija, vakaruose ir šiaurėje – su Vokietija.
Senovėje (I tūkstantmečio pr. m. e. antrojoje pusėje) Čekijos, kaip ir Slovakijos, teritorijoje gyveno keltų gentys, kurios vertino sotų ir skanų maistą. Istoriko Žano Filipo teigimu, labiausiai buvo mėgstama aviena ir jautiena, tačiau keltai valgydavo keptą, virtą ir rūkytą kiaulieną, sūdytą žuvį. Todėl čekų virtuvėje randama keltų kulinarijos ištakų.
Pagrindinės žemės ūkio produkcijos kryptys – mėsinė-pieninė gyvulininkystė, o kalnuotuose rajonuose – avininkystė. Augalininkystės pagrindas – kviečių, bulvių ir cukrinių runkelių, kukurūzų auginimas. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – mėsos, pieno, vaisių, daržovių, cukraus ir alaus gamyba. Šalies specifiniai augalai (daugiausia alaus gamybai) – techniniai miežiai ir apyniai.
Čekų maistas labai sotus ir įvairus. Tai įvairiai kepta mėsa (dažniau kiauliena), dešros ir kepenų paštetai, žuvų (ypač iš karpio) patiekalai, sultingos daržovių salotos. Geriamas vietinis alus. Pusryčiams – bandelė su sviestu ir kava, priešpiečiams – dešra, sumuštiniai ir šilti patiekalai, vakarienė – negausi (šilti valgiai, šalti – labai retai), taip pat saldumynai: pyragaičiai, pyragai su įdaru ir su obuoliais.
Valgiai labai skanūs, tačiau per stiprūs, nes mėsos duodama daugiau, negu daržovių, be to, jie ruošiami dažniausiai su aliejumi ir taukais.
Pirmieji patiekalai – jautienos sriuba su lakštiniais arba kitais makaronais, ryžiais, su mėsos ir kepeninės frikadelėmis. Verdamos bulvių, žirnių, kopūstų, žuvų, grybų sriubos-piurė. Mėgstamos bulvių, tiršta vištienos, jautienos su kepenų virtinukais, raugintų kopūstų ar krapų sriubos. Labai skani česnakų sriuba (Česnekova Polevka) ir svogūnienė. Restoranuose prie sriubos dažniausiai patiekiami skrebučiai ir sūris.
Mėsa dažnai apvoliojama miltuose ar tešloje ir kepama keptuvėje, krosnelėje ar orkaitėje. Kitas populiarus mėsos gaminimo būdas – troškinimas, virimas su alumi ar vynu.
Kiauliena dažniausiai kepama, rūkoma, troškinama ir verdama, perdirbama (kumpiai, dešrelės). Maistui žymiai rečiau vartojama paršiena, jautiena, paukštiena ir aviena. Populiariausias patiekalas Čekijoje – kiauliena su virtinukais ir raugintais kopūstais (vadinama Knedo, Zelo, Vepro). Labai mėgstama kopūstais kimšta kiaulės ausis, patiekalas iš mėsos su grietinėlės padažu ir virtinukais. Valgomi jautienos gabalėliai grietinėlės padaže (Svickova na smetane) su virtinukais, guliašas (Gulas), patiekiamas su virtinukais ir svogūno gabalėliais.
Nuo seno čekai gamino bei ruošė žvėrienos valgius. Populiariausi senovės čekų patiekalai – virta šerno galva (karštasis užkandis), troškinta muflono mėsa su kadagio uogomis (karštas antrasis patiekalas), marinuotos šernienos kepsnys (troškintas antrasis patiekalas), keptos putpelės ant grotelių (užkandis), žvėrienos paštetas (užkandis).
Žuvis ne tokia populiari kaip mėsa. Ji ruošiama kaip šaltas užkandis marinate arba su majonezu. Labiausiai mėgstamos menkės, lydekos, karpiai, šamai ir upėtakiai.
Nacionalinėje čekų virtuvėje dominuoja bulviniai, miltiniai, saldūs virtinukai, kurie būna įdaryti žuvimi, grybais ar daržovėmis arba su abrikosų, slyvų, vyšnių, mėlynių įdarais, arba užpilti uogų padažu, sviestu, cukrumi ar pabarstyti cinamonu.
Čekų virtinukai verdami vandenyje arba garuose ir patiekiami kaip garnyras prie sriubos, arba kaip atskiras valgis, pavyzdžiui, duonos virtinukai (Houskove Knedliky) arba virtinukai (Bramborove Knedliky), paruošti iš bulvių.
Iš bulvių kepamas plokštainis (Branborak), valgomos keptos ar skrudintos bulvytės, maži, iš bulvių pagaminti kukuliai, bulvių košė, ryžiai bei įvairios daržovės.
Skaniausi čekų valgiai – kepta kiauliena su troškintais kopūstais, keptas karpis, kepta aviena su česnakais, troškinti inkstai ir kepenys ir kiti. Mėgstamiausi daržovių valgiai – virtos bulvės, žalieji žirneliai, įvairūs daržovių ragu su sviestu, pomidorų tyre arba pieno padažu, salotos iš raudonųjų pipirų, pomidorų, ridikų, rabarbarų, paskanintos actu su cukrumi arba citrinos rūgštimi. Garnyrai – įvairiai apdorotos daržovės (dažniausiai troškinti kopūstai).
Pagrindinis šaltųjų užkandžių valgis – įvairios salotos iš daržovių ir mėsos su majonezu arba actu. Vegetariški patiekalai – vaisiais įdaryti virtinukai ir džiūvėsėliuose keptas sūris.
Iš saldumynų mėgstamiausi desertai – prėskos tešlos blyneliai su slyvų džemu, pyragas (Povidla) su aguonų pasta ir slyvų džemu, lietiniai (Palacinky) su vaisių ar džemo įdaru bei šokoladu ar grietinėle ant viršaus, saldūs virtinukai (Ovocne Knedliky), įdaryti slyvomis, užpilti cukrumi, sūriu bei tirpintu sviestu, specialiai paruošti obuoliai (Jablecny Strudl), patiekiami su ledais ar grietinėle.
Labiausiai paplitęs gėrimas – įvairaus skonio ir aromato čekiškas alus (pvz., Gambrinus, Budwar), pagarsėjęs visame pasaulyje. Jo duodama visur – prabangiuose restoranuose ir mažutėse alinėse. Daug geriama vyno, ypač rytinėje šalies dalyje. Stipriųjų gėrimų vartojama žymiai rečiau. Tai slyvų degtinė.
Nacionalinis gėrimas – karčiai saldus gėrimas iš žolelių (Becherovka), kuris kartais praskiedžiamas toniku. Mėgstamas vietinis kadagio skonio gėrimas (Borovička), slyvų brendis (Slivovice), vaisių brendis (abrikosų – Merunkovice, vyšnių – Trešnovice). Vaisiniai brendžiai pakankamai stiprūs, malonaus skonio.
Čekų virtuvėje ypatingas valgis – bulvių sriuba-piurė (Kulajda) duonos dubenyje. Kiti nacionaliniai patiekalai – bohemiška bulvių sriuba (Kulajda – Polevka Jihoceska), bulvių sriuba-piurė (Smetanova Poelvka s Brambory), įdarytas stirnienos šnicelis, kiaulės ausyčių sriuba, grybų vyniotinis su salotomis, pagerintos bandelės su marmelado įdaru, elnienos vyniotinis, pyragėliai su aguonomis ir medumi.
Plg. Slovãkijos virtùvė

Czech cuisine – people speaking a West Slavic languages, the national dish.
Country located in Central Europe, bordering the north of Poland, in the east – with Slovakia in the south – with Austria on the west and north – with Germany.
In olden times (the first millennium BC. In the second half), Czech Republic, as well as Slovakia, Celtic tribes living in the territory, which assessed the filling and tasty food. According to historian Jean Philip, was the most popular mutton and beef, but the Celts ate fried, cooked and smoked pork, salted fish. Therefore would be found in Czech cuisine culinary origins.
Main agricultural production areas – a butcher, dairy, livestock farming, and in mountainous areas – sheep. Plant basis – wheat, potatoes and sugar beet, maize cultivation. Main food products – meat, dairy, fruits, vegetables, sugar and beer production. Party specific plants (mostly beer production) – technical barley and hops.
Czech food is very satisfying and varied. This range of grilled meat (usually pork), sausages and liver pate, fish (especially carp), dishes, juicy salad. Drinking local beer. For breakfast – bread with butter and coffee, lunch – bacon, sandwiches and warm meals, dinner – sparse (warm meals, and cold – very rare), as well as sweets: pies, cakes and stuffed with apples.
Meals are very tasty, but too strong, because the meat is given more than vegetables, in addition, they are usually prepared with olive oil and fat.
First course – beef soup with noodles or other pasta, rice with meat and minced meat balls from liver. Are cooked potatoes, peas, cabbage, fish, mushroom soup-puree. I like potatoes, thick chicken, beef liver dumplings, sauerkraut and dill soup. Very tasty garlic soup (Česnekova Polevka) and onion soup. In restaurants, the soup usually served toasted and cheese.
Meat often soak flour or dough and baked in a pan, oven or oven. Another popular method of cooking meat – casseroles, cooking with beer or wine.
Pork usually baked, smoked, stewed and cooked, processed (ham, sausage). Much less frequently used in food-pig, beef, poultry and mutton. The most popular dish in the Czech Republic – pork with dumplings and sauerkraut (called Knedo, Zelo, hog). Very popular cabbage stuffed pig’s ears, a dish of meat with cream sauce and dumplings. Edible Pieces of beef in cream sauce (Svickova na Smetana) with dumplings, goulash (Gula), served with dumplings and onion pieces.
For centuries the Czechs produced and prepared meals game. Most of the ancient Czech dishes – boiled boar’s head (hot appetizer), braised moufflon meat with juniper berries (a hot second course), marinated wild boar roast (braised second course) grilled quail on the grill (appetizer), game meat pie (appetizer).
Fish is not as popular as meat. It is being prepared as a cold appetizer or marinade with mayonnaise. The most favorite of cod, pike, carp, catfish and trout.
National Czech cuisine is dominated by potatoes, flour, sweet dumplings which is stuffed with fish, mushrooms or vegetables or apricot, plum, cherry, blueberry filling, or pour berry sauce, butter, sugar, or sprinkle with cinnamon.
Czech dumplings are cooked by steaming or boiling, and served as garnish to soups or as a separate dish, for example, bread dumplings (Houskove Knedliky) or dumplings (Bramborove Knedliky), prepared from potato.
In the potato pie is baked (Branborak), eaten fried or roasted potatoes, small dumplings made from potatoes, mashed potatoes, rice and various vegetables.
The most delicious meals Czech – roast pork with stewed cabbage, fried carp, roast lamb with garlic, braised kidneys and liver, and others. Favorites vegetable dishes – boiled potatoes, green peas, various vegetable ragout with butter, milk, or tomato purée sauce, salad of red peppers, tomatoes, radishes, rhubarb, sugar, flavored with vinegar or citric acid. Garnish – the range of processed vegetables (mostly cabbage stew).
The main meal of cold appetizers – salad of various vegetables and meat with mayonnaise or vinegar. Vegetarian dishes – dumplings stuffed with fruit, breaded and fried cheese.
From sweet desserts favorite – unleavened dough pancakes with plum jam, cake (Povidla) with poppy seed paste and plum jam, pancakes (Palacinky) with fruit or jam filling and chocolate or whipped cream on top, sweet dumplings (point Ovocný Knedliky) stuffed with prunes, pour the sugar, salt and melted butter, specially prepared for apples (Jablecny Strudl), served with ice cream or whipped cream.
The most popular drink – different flavors and aroma of Czech beer (eg, Gambrinus, Budwar), is famous throughout the world. Giving him everywhere – in restaurants and luxury small pubs. Much drinking of wine, especially in the eastern part of the country. Spirits is used much less frequently. This is a plum brandy.
National drink – a bitter-sweet drink made from herbs (Becherovka), which is sometimes diluted by tonic. Favorite local juniper flavor drink (Borovička), plum brandy (Slivovice) fruit brandy (apricot – Merunkovice, Cherry – Trešnovice). Fruit brandies are strong enough, pleasant taste.
Czech cuisine special meal – potato puree soup (Kulajda) bread bowl. Other national dishes – Potato soup bohemian (Kulajda – Polevka Jihocesky), potato puree soup (Smetanova Poelvka Brambory), stuffed with Venison schnitzel, pig ears soup, mushroom roll with salad and rolls with ease marmalade filling, venison strudel, pies with poppy seeds and honey.
Cf. Slovak cuisine

2 atsakymai to “© Čekijos virtuvė”

  1. marius 2013/09/30 at 11:39 #

    Ka teko valgyti skaniausia cekijoje tai kiaules karka vadinama koleno ir skaniauses alus krsovice

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: