© Espreso kava/Espresso

8 Rgp

Esprèso kavà [it. espresso – greitai] – stiprus, aromatingas kavos gėrimas, ruošiamas specialiu ekspreso kavos aparatu iš tamsiai skrudintų itin smulkiai maltų kavos pupelių. Tai tirštos konsistencijos, stipraus skonio ir puikaus aromato derinys.
Espresso gimtinė – Italija. Ją išrado nekantrus neapolietis, kuriam nusibodo ilgai ruošti kavą senuose kavinukuose. Jam pageidaujant, Milano inžinierius sukūrė prietaisą, kuris dėl didelio vandens spaudimo galėtų greičiau filtruoti kavą.
Tikra itališka ekspreso – tai pusė mažo puodelio stiprios kavos. Geriant ekspreso nesėdima už baro. Namuose italai daugiausia naudoja ekspreso kavinukus ir vos keli procentai jų pliko kavą puodelyje. Tarpinę vietą užimą ekspreso gaminimas specialiuose buitiniuose ekspreso aparatuose.
Italai labai mėgsta gaminti kavą su įvairiais priedais. Pavyzdžiui, Milane į ekspreso kavą įpilama apelsinų ar citrinų sirupo. Kitur paskaninama pienu, sirupu ar ledo drožlėmis.
Geros ekspreso kavos požymis – gėrimo paviršiuje susidaranti tiršta rausvai ruda puta, išlaikanti cukraus kruopeles.
Ekspreso kava turi mažiausiai kofeino. Ji išsiskiria skoniu, tekstūra, tirštumu. Gaminant ekspreso kavą specialiu aparatu, ji trumpiausiai kontaktuoja su vandeniu, todėl turi mažiausiai kofeino. Vadinasi, yra sveikiausia. Skaniausia būna, kai, gaminant ekspreso kavą aparatu, vienam puodeliui rekomenduojami 7 g (1,5 šaukštelio) kavos, o jos išbėgimo greitis turi būti 25-30 sekundžių. Tai lemia kavos kokybę.
Iš ekspreso kavos gali būti paruošiami įvairūs gėrimai: plakta ir neplakta šaltoji kava, kapučino (cappuccino) kava su pieno puta, moka (caffe mocha) su grietinėle, ekspreso kava su pieno puta, šokoladu (mochaccino) ir skystu pieno kremu, kava su pienu (caffe latte), šokolado mišinys su plakta grietinėle ir kt.
Plg. kapučìnas (2)
Žr. kavà (4)

espresso [it. Espresso – fast] – strong, aromatic coffee drink prepared by a special express coffee machine is very dark roasted finely ground coffee beans. This is a thick texture and strong taste and an excellent flavor combination.
Espresso homeland – Italy. It was invented by Neapolitan impatient, tired of a long time to prepare coffee in the old coffee pot. He wishes, Milan, engineers have developed a device, which is due to the high water pressure to quickly filter coffee.
A true Italian Express – half a small cup of strong coffee. Orally express nesėdima behind the bar. At home, used mainly by Italians express coffee pot and a few percent of their bare coffee cup. Occupies an intermediate position in domestic express express specific production machines.
Italians are fond of coffee production for many applications. For example, in Milan, coffee maker, add orange or lemon syrup. Elsewhere flavor milk, syrup or ice chips.
Good coffee express character – on the surface of the drink caused thick reddish-brown foam, maintaining a speck of sugar.
Coffee maker has the least caffeine. It is distinguished by taste, texture, consistence. The production of a special coffee maker machine, it is the least time in contact with water, and therefore has the least caffeine. Thus, the healthiest. Tasty happens when the production of express coffee machine, one cup of the recommended 7 g (1.5 tsp) of coffee, but they must be running speed 25-30 seconds. This results in coffee quality.
From the express coffee can be prepared in a variety of beverages: do not mix and whipped cold coffee, cappuccino (cappuccino), coffee with milk foam, pay (Caffe Mocha) with cream, coffee maker with milk foam, chocolate (Mochaccino) and liquid dairy cream, coffee with milk (caffe latte), a mixture of chocolate with whipped cream and others.
Cf. cappuccino
See. coffee

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: