© Espreso kavos aparatas/Espresso coffee maker

8 Rgp

Esprèso (Espresso) kavõs aparãtas [angl. Short coffe] – prietaisas, kuriuo gaminamas aukštos kokybės kavos gėrimas vienetinėmis porcijomis. Tai skrudinta, smulkiau malta kava, patiekiama mažuose puodeliuose.
Šį kavos paruošimo metodą 1946 m. išrado Achilas Gadžija.
Aromatinės ekstrakcinės medžiagos išskiriamos iš mãlinio karštu 90-95 °C vandeniu, kuris iš viduje esančio šilumokaičio automatiniu ar pusiau automatiniu būdu išstumiamas tam tikro slėgio. Per pirmąsias kelias sekundes slėgis būna nedidelis, vyksta skoninių bei aromatinių medžiagų ekstrakcija. Po to slėgis pakeliamas ir vanduo su kavos ekstraktu išstumiamas į puodelį.
Šalia espresso kavos aparato paprastai montuojamas kavos malūnas. Juo reguliuojamas kavos rupumas ir kartu atliekamas dozavimas. Kava turi būti taip sumalta, kad, ruošiant gėrimo porciją, vanduo pro malinę pratekėtų per keliasdešimt sekundžių. Jei kava silpna, su labai šviesia puta, tikriausiai buvo per rupus malinys.
Šiuo metu Lietuvoje populiariausi vienos ir dviejų rankenėlių kavos aparatai.
Espresso kavos aparatuose būna įmontuoti karšto vandens kranelis, dažniausiai naudojamas arbatai gaminti, ir perkaitinto garo kranelis.
Tiekiama su išplaktu karštu pienu mažomis porcijomis.

Espresso coffee maker [English. Short Coffee] – set, which produced high-quality coffee drinks average unit quantities. It is roasted, ground coffee in more detail, served in small bowls.
This method of coffee preparation, 1946 Achilles Gadžija invented.
Aromatic extractive materials are distinguished from Malini hot water 90-95 ° C, which is located inside the heat exchanger, automatic or semi-automatically pushed a certain pressure. During the first few seconds, the pressure is low, is taste and flavor extraction. After the pressure is raised and the water extract of coffee is pushed into the cup.
In addition to espresso coffee machine is usually mounted in a coffee mill. It is adjustable coffee made with grit and dosage. Coffee must be ground so that when preparing beverage portion of the water through Malin pratekėtų within several seconds. If the coffee is weak, with a very bright head was probably a coarse grist.
Currently in Lithuania the most popular one and two handles and coffee machines.
Espresso coffee machines are equipped with hot water kranelis often used tea production, and superheated steam kranelis.
Served with whipped hot milk in small portions.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: