© Giuzas/Gueuze

8 Rgp


Giùzas (2) [gueuze, geuze] – Belgijoje gaminama lambic tipo (savaiminės fermentacijos) alaus rūšis.
Giuzas gaminamas maišant jauną (išlaikytą 1 metus) ir seną (išlaikytą 2-3 metus) lambic alų. Tokiu būdu sumaišytam naujam alui leidžiama antrą kartą fermentuotis butelyje. Antrinė fermentacija butelyje vyksta todėl, kad jauname aluje dar būna nenuskaidyto cukraus.
Giuzas gaminamas maišant įvairų lambic alų, todėl jo skonis smarkiai skiriasi nuo įprastinių alaus rūšių (tokių kaip pilsner ar ale). Kadangi į šį alų dedama džiovintų apynių, todėl apynių kartumas jame visiškai nejaučiamas. Be to, laukinės mielės (kuriomis fermentuojamas lambic alus) suteikia gueuze alui neįprastą rūgštų, sausą, panašų į sidro skonį, kai kada su acto rūgšties ar pieno rūgšties prieskoniu. Kai kurie gamintojai pagamintą alų papildomai pasaldina (kad skonis taptų priimtinesnis plačiajai visuomenei).
Antrinės fermentacijos butelyje metu aluje susidaro angliarūgštės burbuliukai. Dėl šių burbuliukų gueuze alus kartais vadinamas „Briuselio šampanu“.
Giuzas parduodamas 0,37 arba 0,7 litro talpos šampano buteliuose.
Plg. kriek nkt., lambic nkt.
Žr. alùs (4), pìlzenas (1)


Gueuze [otherwise – Geuze] – is produced in Belgium Lambic type (spontaneous fermentation) brands of beer.
Gueuze produced by mixing a young (retained for 1 year) and old (retained 2-3 years) Lambic beer. In this way, a new beer mixture allowed to ferment a second time in a bottle. Secondary fermentation in the bottle is so young that beer is still nenuskaidyto sugar.
Gueuze Lambic is made by mixing a variety of beer, so it tastes very different from the usual beers (such as pilsner or ale). Since this beer is added to dried hops, and hop bitterness, it is not fully felt. In addition, wild yeast (which fermented Lambic beer) offers an unusual sour Gueuze beer, dry, tastes similar to cider, sometimes with acetic acid or lactic acid flavor. Some manufacturers produced beers in addition to sweeten (to taste more acceptable to the general public).
Secondary fermentation in the bottle during the resulting carbon dioxide bubbles in beer. On the bubbles Gueuze beer is sometimes called the “champagne of Brussels”.
Gueuze sold 0.37 or 0.7 liter bottles of champagne.
Cf. kriek, lambic
See. beer, pilsen

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: