© Japoniška arbata/Japanese tea

8 Rgp

Japòniška arbatà – žalioji arbatžolių arbata, gaminama iš Théa sinensis lapelių.
Japoniškos arbatos istorija susijusi su budistų vienuoliais, kurie XII a. iš Kinijos parvežė arbatmedžių sodinukų ir sėklų. Nuo XVI a. arbata buvo savotiškas ritualas ne tik geriant, tačiau ir kontroliuojant savo emocijas ir veiksmus.
Japonijoje arbatmedžiai auga preciziškai nugenėtomis, neaukštomis eilėmis. Arbatos lapeliai skinami skirtingu metu: pirmasis skynimas – balandžio-gegužės viduryje (iš tokių lapelių gaminamos aukščiausios kokybės arbatos), antrasis skynimas – antroje birželio pusėje, trečiasis – liepos pabaigoje-rugpjūčio pradžioje, ketvirtasis – rugsėjo pabaigoje-spalio viduryje. Skinama specialiomis skynimo mašinomis arba rankomis.
Nuskinti švieži arbatmedžių lapeliai pristatomi į nedidelius pirminio apdirbimo fabrikėlius, kur palaikomi karštuose garuose, kad būtų sustabdyta lapelių fermentacija (oksidacija).
Pagarinti arbatlapiai automatiškai perkeliami į specialias mašinas, kur yra slegiami, sukami, voliojami. Galiausiai arbatžolės džiovinamos. Gaunama nevalyta arbata, vadinama Aracha, iš kurios gaminamos visos japoniškos arbatos rūšys.
Naudojant sudėtingas technologijas nevalyta arbata perdirbama stambiuose fabrikuose: darsyk džiovinama, sijojama, rūšiuojama į atskiras rūšis ir kartais papildomai apdirbama (kepinama ar maišoma su kitais natūraliais komponentais).
Japoniška žalioji arbata skirstoma į atskiras rūšis:
1. Arbata (Sencha), kuriai renkami tik lapeliai, be kotelių (lapeliai be kotelių stipriai susukami lyg adatėlės). Tai ryškiai žalios spalvos, stipriai susuktos arbatžolės. Arbata – kvapus, gaivus auksinės spalvos kasdienis japonų gėrimas.
2. Arbata (Bancha), kuriai renkami subrendę lapeliai. Tai ryškiai žalios spalvos, tačiau stambesnės arbatžolės. Arbata – gaivaus, kiek aitroko skonio, gelsvai žalios spalvos, mažiau kofeino turintis tonizuojantis gėrimas, turtingesnis taninais.
3. Arbata (Houjicha), gaminama iš Bancha, tik pakepinta. Tai kaštoninės spalvos arbatžolės. Arbata – aromatingas, gelsvos spalvos, silpnai tonizuojantis gėrimas.
4. Arbata (Genmaicha), gaminama iš Bancha, maišyta su skrudintais ryžiais ir spragintais kukurūzais, kurie suteikia specifinį skonį. Tai egzotiškas kepintų kruopų prieskonio, švelnus gėrimas.
5. Arbata (Gyokuro), gaminama iš jaunų, švelnių lapelių, kurie prieš skynimą buvo apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tai tamsiai žalios spalvos, ryškaus blizgesio arbatžolės. Arbata – itin stiprus, kiek salstelėjęs, turtingo aromato, auksinės ar žalios spalvos, stipriai tonizuojantis gėrimas.
6. Arbata (Matcha arba Tencha), gaminama iš nesusuktų lapelių, akmeniniu grūstuvu sutrintų iki miltelių. Tai švelniai aitraus skonio gėrimas.
Sencha – populiariausia rūšis. Iš jos gaminamos japoniškos arbatos atmainos. Matcha naudojama gaminant ledus, pyragus ir kitus saldumynus su žaliąja arbata, o su kitų rūšių arbatžolėmis gaminamas mišinys. Gyokuro arbata – geriausia, kokybiškiausia japonų arbata, geriama iš labai mažyčių puodelių.
Skirtingoms arbatoms skirtingi ir paruošimo būdai. Japonai arbatą geria be cukraus ar kitokių priedų. Antrą kartą užpilta arbata yra aitresnė, todėl įprasta valgyti saldumynus.
Japonijoje žalioji arbata vartojama ne tik kaip gėrimas, tačiau ir kaip priedas ruošiant kai kuriuos patiekalus. Iš jos gaminama daugybė saldumynų (sausainių, saldainių), gaiviųjų gėrimų, taip pat ir makaronai.
Žr. Japònijos virtùvė, žalióji arbatà

Japanese tea – green tea tea is produced from Thea sinensis leaves.
Japanese tea history associated with the Buddhist monks who XII century From China she found tea tree seedlings and seeds. Since the sixteenth century Tea has been a kind of ritual is not only drinking but also control your emotions and actions.
Japanese tea bushes grow nugenėtomis precision, presence of low rows. Tea leaves are harvested at different times: first picking – April-May in the middle (of such plates are made of the highest quality tea), and the second picking – in the second half of June, the third – in late July-early August, the fourth – in late September-mid October. Harvesting special harvesting machines or by hand.
Harvested fresh tea leaves are delivered to small-scale primary processing factories, where supported by hot steam in order to prevent leaf fermentation (oxidation).
Tea leaves, keep steaming automatically transferred to the special machines, which are straitened rotated, pushed. Finally, the dried tea. The resulting crude tea, known as groundnut, which are made from all types of Japanese tea.
Using high-tech tea processing crude in large factories: to cross-dried, sieved, sorted into different types, and sometimes further processed (kepinama or mixed with other natural ingredients).
Japanese green tea is divided into different types:
1st Tea (Sencha), which collected only leaves, without stems (leaves without the stems firmly rolled like needles). It is bright green, strongly twisted tea. Tea – scented, golden fresh daily Japanese drink.
2nd Tea (Banchi), which collected mature leaves. It is bright green in color, but the coarse tea. Tea – a refreshing, slightly acerbic, tart taste, yellowish green in color, less caffeine in a tonic, richer tannins.
3rd Tea (Houjicha), produced by Banchi, only fried. This is a brown tea. Tea – fragrant, light yellow in color, slightly tonic.
4th Tea (Genmaicha), produced by Banchi, mixed with roasted rice, maize and sunbathing, which gives a specific flavor. This exotic spice, toasted grains, soft drink.
5th Tea (Gyokuro) is produced from young, tender leaves, before picking were protected from direct sunlight. It is dark green in color, bright luster tea. Tea – very strong, as sweet, rich flavor, golden, or green color, strong tonic.
6th Tea (Match or Tench) is produced from leaves that are not, of crushed stone mortar to powder. This is slightly pungent taste of the drink.
Sencha – the most popular type. In the production of Japanese tea cultivar. Match for the manufacture of ice cream, pastries and other sweets with green tea, and other types of tea produced in a mixture. Gyokuro tea – the best, highest quality Japanese tea, drunk from a very tiny cup.
The different types of teas and different methods of preparation. Japanese drink tea without sugar or other additives. The second time, brewed tea is spicy, so the usual eat sweets.
Japanese green tea is used not only as a beverage but also as an additive in the preparation of some dishes. In the production of many sweets (cookies, candy), soft drinks, as well as pasta.
See . Japanese cuisine, green Tea

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: