© Kakava/Cocoa

8 Rgp

Kakavà (2) [isp. cacao] – maisto produktas iš tam tikru būdu apdorotų kakavmedžio (Theobroma cacao) vaisių. Iš jos gaunamas kakavos aliejus, šokoladas, kakavos milteliai, iš kurių daromas gėrimas, taip pat vadinamas kakava. Kakavos medžiai auga Pietų Amerikoje, Afrikoje, Indonezijoje ir Šri Lankoje.
Žodis „kakava“ pirmą kartą paminėtas maždaug 1000 m. pr. Kr., kai actekų civilizacija žymiai progresavo. Kakavos pupeles vertino ir majai.
Užkariautojai ispanai, įsibrovę į Centrinę Ameriką, užtiko indėnus, vartojančius jiems nežinomą gėrimą, gaminamą iš pupelių, augančių ant kakavos medžio. Tai buvo kakavos gėrimas, pasaldintas medumi arba agavos sultimis.
Yra žinoma, kad senieji Amerikos gyventojai – actekai ir mistekai – gėrė gėrimą, pagamintą iš jų augintų kakavos pupelių, pridėdami dar kukurūzų miltų, prieskonių, aromatingų žolių ir vandens. Konkistadorai kakavmedžio atvežė Ispanijos karaliui. Kakavos paslaptis ispanai pavydžiai saugojo daugiau kaip šimtą metų (iki XVII a.), kol sužinojo visa Europa.
Kakava dažniausiai gardžiavosi dvariškiai, bajorų šeimos ir buvo parduodama vaistinėse kaip sveikatą atstatanti, žvalumą ir imunitetą stiprinanti priemonė.
Kakavos milteliuose yra azoto junginių, riebalų, krakmolo, ekstraktinių medžiagų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, vandens. Kofeino mažiau negu kavoje ar arbatoje. Be riebalų, kakavoje yra daug baltymų, anglies rūgšties druskų bei skoninių medžiagų, iš kurių svarbiausia – teobrominas. Jos energinė vertė (100 g valgomosios produkto dalies) – 1289 kJ, arba 308 kcal.
Kakava normalizuoja kraujospūdį, gerina kraujotaką, todėl sumažėja rizika susirgti širdies ligomis. Turtinga serotonino – medžiagos, suteikiančios dovanojančios žmogui laimės pojūtį.
Tikrasis kakavmedis (Theobroma cacao) yra visžalis tropikų medis. Jo ankštys nupjaunamos ir suskaldomos sunkiu peiliu arba kultuve, kad būtų galima išimti minkštimą ir sėklas. Visa ši masė fermentuojama savaitę, kol purpurinės spalvos pupelės tampa rausvai rudos ir įgyja pikantišką šokolado kvapą. Kai fermentacija baigiasi, kakavos pupelės džiovinamos saulėkaitoje arba krosnyje, nuvalomos ir gabenamos į perdirbimo gamyklas, kur kaitinamos. Po to kevalą sutrupina ir pašalina, o iš branduolių spaudžia aliejų (kakavos sviestą). Likusi masė yra svarbiausia kakavos miltelių ir šokolado gamybos žaliava.
Kakavos pupelės – žaliava šokoladui gaminti. Olandui van Houtenui atradus būdą apdoroti kakavą, šokoladas ėmė užkariauti pasaulį. Gaminant šokoladą, be kakavos miltelių, dar dedama kakavos aliejaus, cukraus bei įvairių prieskonių.
Kakavos milteliai kaip dažomoji priemonė vartojami tešloms patamsinti, kremams bei glajams nuspalvinti.
Kakava labai maistinga, geriama su pienu ir cukrumi. Kaip kakavos pakaitalai naudojamos sojos pupelės, avižiniai miltai. Su kakava kepamas varškės ir avižinių dribsnių pyragas, sausainių tinginys. Kakava pilama ar papildoma iš dešinės pusės.
Maisto pramonė daug kakavos miltelių sunaudoja šokoladui, šokoladiniam sviestui, įvairiems tepiems riebalams su kakava gaminti. Daug jos vartojama konditerijoje, taip pat kepant biskvitus, ruošiant kremus, glajus.
Kadangi kakavos milteliuose yra daug riebalų ir baltymų, jų laikymo terminai ir sąlygos yra griežtai kontroliuojamos.

Cocoa [spanish cacao] – food in some way processed cocoa tree (Theobroma cacao) fruit. In the oil obtained from the cocoa, chocolate, cocoa powder, which have a drink, also known as cocoa. Cocoa trees grow in South America, Africa, Indonesia and Sri Lanka.
The word “cacao” was first mentioned around the year 1000 Ave. Kr. The Aztec civilization has progressed greatly. Cocoa beans are evaluated and Maya.
Spanish conquerors, after breaking into Central America, came across some Indians, taking them to an unknown drink made from beans growing on cocoa trees. It was a cocoa drink, sweetened with honey or agave juice.
It is known that the ancient inhabitants of America – Aztec and Mixtec – drank a beverage made from cocoa beans grown in them, adding more cornstarch, spices, aromatic herbs and water. Conquistadors brought cocoa tree King of Spain. Cocoa Spaniards jealously guarded secret for more than a hundred years (up to seventeenth century), until the whole of Europe knew.
Usually drank cocoa courtiers, the nobility of the family, it was sold in pharmacies as a health restoring, invigorating and strengthening the immunity measure.
Cocoa powder contains nitrogen, fat, starch, extractive matter, fiber, minerals and water. Caffeine less than coffee or tea. In addition to fat, and cocoa are high in protein, carbonic acid salts, and flavorings, the most important – theobromine. Its energy value (100 g edible portion of the product) – 1289 kJ, or 308 calories.
Cocoa normalizes blood pressure, improves blood circulation, thus reducing the risk of heart disease. Rich serotonin – substances which give a sense of donating human happiness.
The real cacao-tree (Theobroma cacao) is a tropical evergreen tree. Its pods are cutting and fragmentation of heavy knife or flail in order to remove the pulp and seeds. All this mass of fermented week, until beans are purple in color and acquires a reddish-brown spicy chocolate scent. When fermentation ends, cocoa beans dried in the sun or a furnace, cleaned and shipped to refineries, where heated. After the crush and remove the shell and core of pushing oil (cocoa butter). The remaining weight is the most important cocoa powder and chocolate production material.
Cocoa beans – the raw material for chocolate production. Dutchman van Houten discovered a way to process cocoa, chocolate, began to conquer the world. Manufacture of chocolate without cocoa powder, cocoa added still oil, sugar and various spices.
Cocoa powder is used as a tool for coloring darker dough, cream pie, and colored.
Cocoa is very nutritious, drunk with milk and sugar. Used as substitutes for cocoa beans, soy, oat flour. With cocoa baked cheese cake and oat flakes, biscuits lazy. Add cocoa or added to the right side.
Food industry uses a lot of cocoa powder, chocolate, chocolate butter, various tepiems fat with cocoa production. Many of its confectionery uses, including baking, confectionery, in the preparation of creams, icing.
Because cocoa powder is rich in fat and proteins, keeping them in the terms and conditions are strictly controlled.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: