© Kakavmedis/Cacao-tree

8 Rgp

Kakãvmedis (1) – atogrąžų vaismedis, iš kurio sėklų gaminamas šokoladas, kakava, aliejus (Theobroma cacao). Yra 20 rūšių. Savaime auga Pietų ir Centrinėje Amerikoje, auginamas Šiaurės ir Pietų pusrutulio tropinėse juostose.
Botanikų teigimu, prieš 4000 metų kakavmedžiai buvo laukiniai medžiai.
Dar actekai ir mistekai, senieji Amerikos gyventojai, gėrė gėrimą iš jų augintų kakavos pupelių, kuriame pridėta dar kukurūzų miltų, prieskonių, aromatingų žolių ir vandens. Almekai, susikūrę maždaug 1500 m. pr. Kr. Amerikoje, Meksikos įlankoje, kakavmedį laikė pačiu gražiausiu „rojaus medžiu“. Kai almekų civilizaciją pakeitė majai, atvykę į šiaurinę Gvatemalą maždaug 1000 m. pr. Kr. ir gyvenę Gvatemalos bei Meksikos provincijos Čiapas plokštumose, kakavmedžiai šiuose rajonuose buvo reti augalai. Nusileidę nuo plokštumų majai aptiko ir pradėjo kultivuoti laukinius kakavmedžius. Manoma, kad būtent šiuo laikotarpiu ir atsirado žodis “kakava”.
Tarp majų dievų buvo ir ypatingas – valdantis kakavą dievas. Jis buvo vadinamas Chak Ek Chuah.
Tai tropikų augalas, kurio lapai stambūs, odiški, smailėjantys viršūnėje, ovalūs, žiedai smulkūs, bekvapiai, gelsvi, gelsvai raudoni, rožiniai ar kreminiai, susitelkę puokštėmis. Užauga iki 15 metrų aukščio. Ant jo šakų ir kamieno užauga nusvirusios 15-35 cm ilgio ankštys. Kiekvienoje ankštyje būna 30-40 pupelių.
Subrendęs medis užaugina per 100 000 žiedų, tačiau iš jų užsimezga vos 0,5-0,7 % vaisių.
Kakavmedžiai žydi ir vaisius veda ištisus metus. Vaisiai vadinami uogomis arba ankštimis, yra stambūs – 10-20 cm ilgio ir 5-10 cm diametro, sveria 0,5-1,5 kg. Sunkūs vaisiai susiformuoja ant stiebo ar ant stambių šakų jų atsišakojimuose. Uogos yra kiaušiniškos su ištįsusia viršūne, geltonos, gelsvai raudonos, oranžinės arba raudonos. Raukšlėtame apyvaisyje yra 25-60 stambokų rausvų ir kiek suspaustų sėklų, vadinamų pupelėmis, kurios išsidėsčiusios netaisyklingu penkiaeiliu. Sunkūs vaisiai susiformuoja ant stambių šakų, jų atsišakojimuose, todėl medis atrodo lyg apkabintas vaisiais.
Kultūriniai kakavmedžiai žymiai mažesni, nes juos dažnai apipjausto ir jie tesiekia 4,7-7,5 metro aukščio. Plantacijose kakavmedžiai auginami 20-30 metų, nors natūraliose augimvietėse jie gali derėti iki 80-100 metų. Didžiausias sausų pupelių derlius (200-500 kg/ha) surenkamas 10-30-ties metų kakavmedžių plantacijose.
Kakavmedžio vaisiai yra labai maistingi. Juose yra baltymų, labai kokybiškų, tirpstančių burnoje riebalų, angliavandenių, alkaloidų (svarbiausi jų – kofeinas ir teobrominas).
Miltelių skonis malonus, kiek kartokas. Skonio įvairovė išgaunama parinkus ir sumaišius keleto rūšių kakavmedžių vaisius.
Iš sėklų gaminamas kakavos aliejus, iš jų išspaudų – kakavos milteliai.
Plg. kavãmedis (1)
Žr. kakavà (2)

Cacao-tree – tropical fruit tree from a seed produced chocolate, cocoa, oil (Theobroma cacao). There are 20 species. Self-growing South and Central America, is grown in Northern and Southern Hemisphere tropical zones.
According to botanists, 4,000 years before the trees were wild cacao-trees.
Another Aztec and Mixtec, ancient Americans, drinking a beverage from cocoa beans grown in them, which added more cornstarch, spices, aromatic herbs and water. Olmecs, created around 1500, Ave. Kr. America, the Gulf of Mexico, cacao-tree considered the most beautiful “paradise tree”. When almekų by Maya civilization came to northern Guatemala about 1000 m. Ave. Kr. and lived in Guatemala and Mexico’s Chiapas province planes cacao-trees these areas were home to rare plants. The plane landed and discovered the Maya began to cultivate wild cacao-trees. It is estimated that during this period and rise to the term “cocoa”.
Among the Mayan gods were specific – controls the cocoa in a god. He was called Chak Ek Chuah.
This is a tropical plant, whose leaves large, leathery, pointed at apex, oval, flowers are small, odorless, pale yellow, yellowish red, pink and cream, concentrated in the bouquets. Grow to 15 meters in height. The trunk and its branches grow 15-35 cm long pods. Each bean pods are 30-40.
Mature tree produces over 100,000 flowers, but they soon began 0.5 to 0.7% of the fruit.
Cacao-trees flower and fruit year-round leads. Fruits are called berries or pods, are large – 10-20 cm long and 5-10 cm in diameter, weighing 0.5 to 1.5 kg. Heavy fruit is formed on the stem or large branches on their derivation. The fruit is an egg with an increased apex, yellow, yellow-red, orange or red. 25-60 wrinkled pericarp is bigger and pink as far as crushing seeds, called beans, which are irregularly scattered in five rows. Heavy fruit is formed on the major branches and their ramifications, the tree looks like a fruit embrace.
Cultural cacao-trees much smaller, because they were circumcised and they are often low as 4.7 to 7.5 meters in height. Cacao-trees grown plantations 20-30 years, although in natural production areas they can fit up to 80-100 years. Maximum of dry bean yield (200-500 kg / ha) collected from 10 to 30-year-old cocoa trees on plantations.
Cacao-tree fruits are very nutritious. They contain protein, high quality, melting in your mouth fat, carbohydrates, alkaloids (the most important – caffeine and theobromine).
Powder taste sweet, bitter extent. Gastronomic variety is obtained by selecting and mixing several kinds of fruit trees, cocoa.
Cocoa is produced from oil seeds, including cake – cocoa powder.
Cf. coffee
See. cocoa

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: