© Kavamedis/Coffe-tree

8 Rgp

Kavãmedis (1) – šiltųjų kraštų visžalis medis, kurio vaisiai vartojami kavai (Coffea). Savaime auga Rytų pusrutulio tropikuose, daugiausia Afrikoje. Kai kurios rūšys (arabika ir kt.) auginamos ekvatorinio ir tropinio klimato šalyse.
Kavamedžiai auga tarp 25 laipsnių šiaurės platumos ir 30 laipsnių pietų platumos nuo pusiaujo. Ten būna gausios liūtys, vidutinė oro temperatūra svyruoja nuo 19 iki 24 laipsnių šilumos pagal Celsijų ir nebūna šalnų.
Idealiausios sąlygos yra Azijos ir Afrikos subtropikų ir tropikų klimato juostose. Botanikai ištyrė apie 80 įvairiausių kavamedžių bei krūmų rūšių. Paskaičiuota, kad kava priklauso augalų šeimai Rubiaceae, kurioje yra daugiau nei 500 rūšių ir virš 6000 porūšių augalų. Coffea grupei priklauso 25 pagrindinės augalų rūšys, iš kurių lietuviams geriausiai žinomos dvi: arabika ir robusta.
Kavamedžiai dauginasi sėklomis ir ūgliais. Geresniam mikroklimatui sukurti tarp kavos sodinukų įterpiami bananų krūmeliai, kukurūzai, akacijos. Jie kavamedžius saugo nuo vėjo ir saulės. Vėliau šie krūmai iškertami.
Kavamedis primena kamelijos krūmą. Jo lapai tamsūs, spindintys, smailūs. Balti, į jazminus panašūs žiedai labai elegantiški ir kvepiantys.
Užauga iki 7,5 m aukščio. Labiausiai paplitusios arabiškos rūšys. Iš kvapių baltų žiedų užauga smulkutės žalios uogos, kurios savo išvaizda ir kvapu primena jazminą. Kiekvienoje uogoje yra dvi kietos žalsvos pupelės. Po 6 arba 7 mėnesių žalios kavos uogos geltonuoja, prinoksta, po to paraudonuoja, kol galiausiai tampa beveik juodos spalvos.
Uogos sunoksta skirtingu metu, derlius nuimamas rankomis. Nuo kiekvieno krūmo surenkama maždaug du tūkstančiai vaisių per metus. Kiekvieno vaisiaus viduje būna viena ar dvi kavos pupelės. Jos paprastai vadinamos „žienio uoga“. Iš 2000 vaisių gaunama apie 500 gramų pupelių. Iš vieno gerai kultivuojamo lauko augintojas gauna 500-800 kilogramų derliaus.
Kavamedžio vaisius išoriškai primena vyšnią. Jis yra raudonos spalvos, jį dengia kietas apvalkalas, po kuriuo slepiasi sultingas, cukringas vaisius.
Pupelės būna geltonos, pilkos, žalios, melsvai pilkos spalvos. Spalva, kaip ir pupelės dydis, priklauso nuo rūšies.
Kavamedžio uogose (kavos pupelėse) yra alkaloido kofeino, rauginių medžiagų, cukraus, riebalinio aliejaus. Jos vartojamos tonizuojančiam gėrimui – kavai gaminti (kai kuriose šalyse kava gaminama ir iš kavamedžio lapų).
Kavos pupelės lukštenamos dviem būdais:
a) natūraliu, kai uogos yra džiovinamos saulėje ar džiovyklose tam, kad pupelės atsiskirtų nuo lukšto, o paskui mechaniškai lukštenamos;
b) šlapio proceso metodu.
Dažniausiai pupelės yra džiovinamos, rūšiuojamos, atrenkamos rankomis, taigi, reikalauja daug žmogaus darbo.
Skrudinimo proceso metu karamelizuojasi kavos pupelėje esanti sacharozė ir kiti karbohidratai ir taip atsiranda medžiaga, vadinama kavos aliejumi (nors chemiškai ši medžiaga nėra panaši į aliejų). Tokiu būdu kava įgauna nepakartojamą kvapą ir skonį.
Dažniausiai auginami Arabijos ir Kongo kavamedžiai, kurių vaisiai prinoksta kelis kartus per metus ir auga ant krūmo šakelių įvairiame aukštyje. Brazilijos klimato sąlygomis visi vaisiai prinoksta vienu metu ir derliui nuimti naudojamos specialios mašinos.
Kavą pasaulinei rinkai tiekia trys pagrindiniai regionai – Pietų ir Centrinė Amerika, Afrika ir Arabija bei Indonezija.
Pietų ir Centrinės Amerikos plantacijos sudaro didžiausią dalį pasaulinės rinkos. Brazilijoje kava daugiausia auga žemumose, apdorojama sausu būdu, o pati geriausia kava auga aukštai kalnuose ir apdorojama daug sudėtingesniu drėgnu būdu.
Kolumbijos pavadinimas asocijuojasi su labai kokybiška kava. Kavos kokybe rūpinasi visa šalis. Nustatyti griežti reikalavimai auginamai kavai, ir jie galioja visoje Kolumbijoje. Dauguma kavamedžių auga aukštai kalnuose, kur palankiausias klimatas. Kolumbišką kavą galima atskirti pagal jos skonį ir kvapą, kurie švelnūs su šiek tiek žolės, salstelėjusių, lyg karamelė, prieskonių dvelksmu. Vertintojai rekomenduoja gurmanams paragauti Kolumbijos Narino Supremo kavos, pajusti rūgštelę ir vaisių skonį, gerti kaip jauną vyną.
Afrika – tikroji kavos tėvynė. Laukinis kavos skonis jaučiamas geriant kavas: Jemeno Mocha, Etiopijos Harrar ar Djimmah.
Kenijoje kavamedžiai auginami ypač aukštai, tik Peru dar aukščiau. Labai vertinamos Kenijos AA rūšies pupelės. Jų dažniausiai dedama į mišinius, siekiant pagerinti prastesnių Lotynų Amerikos kavos rūšių skonį. Kenijos kavos taryba (Kenya Coffe Board) įvertina kiekvieno fermerio užaugintas pupeles, nustato standartus, tik jei kava juos atitinka – leidžiama parduoti. Todėl visa Kenijos kava yra ypač geros kokybės ir vertinama pasaulyje.
Indonezija užimą trečią vietą pasaulinėje rinkoje. Labiausiai vertinamos Javos salos bei gėlėmis kvepiančios kavos – Sumatra ir Suwalesi (Celebes) kava – geriausiųjų Indonezijos kavų rūšių. Ji kvepia saldžia karamele, kvapniosiomis žolėmis ir moliu.
Po Afrikos ir Arabijos Indija buvo pirmoji iš šalių, pradėjusių auginti kavamedžius. Šiuo metu ten auginama kava yra prastesnė ir pigesnė negu Indonezijos, bet Indijos kava užima nemažą vietą pasaulinėje prekyboje.
Mažiau vertinama robusta, kurios daugiau auginama Afrikos šalyse.
Vertingesnės rūšys iš Angolos, Ugandos, Dramblio Kaulo Kranto, Madagaskaro. Jai būdingas stiprus, aitrus, kartus skonis.
Plg. kakãvmedis (1)
Žr. kakavà (2), kavà (4)

Coffee-tree – the warm edges of evergreen tree, whose fruits are used for coffee (coffea). Self-growing Eastern Hemisphere tropics, mainly Africa. Some species (Arabika etc..) Grown in equatorial and tropical climates.
Features and book reviews is growing between 25 degrees north latitude and 30 degrees south latitude from the equator. There is abundant rainfall, average air temperature ranges from 19 to 24 degrees Celsius and absent from frost.
Ideal conditions for Asian and African tropical and subtropical climate zones. Botanists have examined about 80 different features and book reviews and shrub species. It is estimated that the coffee plant belongs to the family Rubiaceae, which has more than 500 species and more than 6,000 varieties of plants. Coffey Group of 25 major plant species, of which two are best known to the Lithuanians: Arabica (Arabika) and robusta.
Features and book reviews multiply seeds and shoots. Create a better microclimate of the coffee plants are inserted cluster of bananas, maize, acacia. They have features and book reviews keep the wind and sun. Subsequently, these trees being destroyed.
Coffee reminds camelia bush. Its leaves are dark, sparkling, sharp. White, jasmine-like flowers in a very elegant and fragrant.
Grow up to 7.5 meters in height. The most common types of Arabic. From the fragrant white flowers grow tiny green berries, which, by their appearance and smell of jasmine reminds. Berries are two hard greenish beans. After 6 or 7 months of green coffee berries yellow, mature, and then turns red, and finally becomes almost black.
Berries ripen at different times, harvested by hand. From every bush is collected about two thousand of fruit per year. Within each fruit in one or two of coffee beans. They are usually referred to as “Zien berry. In 2000 the fruit comes to about 500 grams of beans. In one well-cultivated arable farmer receives 500 to 800 kilograms of crops.
External features and book reviews recalls cherry fruit. It is red in color, covered by a solid shell, hiding in the juicy, sugary fruit.
Beans are yellow, gray, green, blue and gray. Color, like beans and size, depending on the species.
Features and book reviews berries (coffee beans) is the alkaloid caffeine, tanning materials, sugar, fat oil. They used to drink – coffee production (in some countries, coffee is produced and features and book reviews from the leaves).
Coffee beans are taken from the shell in two ways:
a) naturally, when the berries are dried in the sun or drying to separate the beans from the shell, and then mechanically taken from the shell;
b) the wet process method.
Most beans are dried, sorted, selected by hand, therefore, requires a lot of human labor.
Roasting process, caramelised coffee-bean sucrose and other Carbohydrates and there is a substance called coffee oil (although the material is chemically similar to oil). Thus, coffee gets a unique flavor and taste.
Most of the Congo and raised Arabian features and book reviews, with mature fruit several times a year, and grow on bushes at various altitudes. Brazil’s climate, all mature fruit at a time to harvest and use a special machine.
Coffee market in the global supply of the three main regions – South and Central America, Africa and Arabia, and Indonesia.
South and Central America occupies a major part of the global market. Brazilian coffee growing lowlands mainly treated in a dry way, and the best coffee grows in the high mountains, and is handled much more complex wet process.
Columbia name is associated with high-quality coffee. Coffee quality of care across the country. Strict requirements for cultivated coffee, and they are valid throughout Colombia. Most of the features and book reviews is growing in the high mountains where the climate is favorable. Colombian coffee can be distinguished by its taste and smell that sweet with a bit of grass, fruity, like caramel, spice breath. The evaluators recommend Gourmet Colombia Narino Supremo taste of coffee, feel determines the taste and flavor of fruit, and drink as a young wine.
Africa – real coffee homeland. Wild coffee taste there drinking coffee: Mocha in Yemen, Ethiopia Harrar or Djimmah.
Kenya features and book reviews produced extremely high, but still above Peru. Highly valued species in Kenya AA beans. They are often blended to enhance the poorer Latin American coffee tastes. Coffee Board of Kenya (Kenya Coffee Board) evaluates each Farmer grown beans, set standards only if they comply with coffee – can be sold. Therefore, all Kenyan coffee is of superior quality and valued in the world.
Indonesia ranks third in the global market. Top Rated Java island flowers and fragrant coffee – Sumatra and Suwalesi (Sulawesi) Coffee – the best in Indonesia coffee species. It smells like sweet caramel, aromatic herbs and clay.
After Africa, India and Arabia was the first country, which started production of features and book reviews. Currently, there is coffee grown poorer and less expensive than Indonesia, but India’s coffee has a significant place in world trade.
Less evaluation robusta, which produced more African countries.
Valuable species from Angola, Uganda, Côte d’Ivoire, Madagascar. It is characterized by a strong, pungent, bitter taste.
Cf. cacao-tree
See. cocoa, coffee

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: