© Kofeinas/Caffeine

8 Rgp

Kofeìnas (2) [vok. Koffein < angl. coffe – kava] – alkaloidas, kurio yra kavos pupelėse, arbatmedžio lapuose, kolamedžio riešutuose. Vartojamas kaip vaistas, stimuliuojantis centrinę nervų sistemą. Tai blizgančių adatų formų kristalai, blogai tirpstantys vandenyje.
Grynas kofeinas buvo išskirtas iš kavos medžio lapų ir vaisių dar 1819 metais. 1899 metais buvo nustatyta galutinė kofeino sudėtis ir struktūrinė formulė. Remdamasis šia formule, vokiečių chemikas E. Fišeris 1897 metais sukūrė sintetinį kofeiną, kuris dabar dažnai naudojamas medicinoje.
Be kavos, kofeino yra dar maždaug šešiasdešimtyje kitų augalų, pavyzdžiui, arbatžolėse, kakavoje, koloje, taip pat ir iš jų pagamintuose produktuose. Pakankamai paprasta nustatyti, kiek kofeino yra sausose arbatžolėse ar kavos pupelėse, tačiau skaičiuojant, kiek kofeino yra viename arbatos ar kavos puodelyje, paprastai gaunami skirtingi kiekiai.
Daugiausia kofeino yra arbatoje (juodojoje – 2-6 %, žaliojoje – 1,5–4 %). Kavoje yra maždaug 0,7-1,5 % kofeino. Tirpioje kavoje kofeino tris keturis kartus daugiau. Stimuliuojantis kakavos poveikis visų pirma priklauso ne nuo kofeino, kurio joje tėra nuo 0,4 iki 0,8 %, o nuo kitos medžiagos – teobromino (nuo 1,5 iki 2 %). Šviežiuose kolos riešutuose (sėklose) yra nuo 1,2 iki 2,35 % kofeino ir žymiai mažiau teobromino – derinys, atvirkščias kakavos pupelėms.
Tonizuojantį kavos, arbatos, kakavos ir kolos poveikį lemia įvairios biologiškai aktyvios medžiagos, iš kurių svarbiausios yra alkaloidai – kofeinas, teofilinas ir teobrominas.
Kofeinas – pakankamai greitai ir intensyviai veikianti medžiaga, stimuliuojanti nervų sistemos ir kraujo apytakos veiklą. Jo poveikis tęsiasi nuo 2 iki 7 valandų ir būna stipriausias pirmąją valandą. Kofeiną vartojant nedideliais kiekiais, padidėja budrumas, atsiranda žvalumo pojūtis, jaučiamas jėgų antplūdis, kartais jis gydo galvos skausmą. Dėl tokių savybių jis įeina į kai kurių vaistų sudėtį, ypač tų, kurie vartojami gydant migreną, slogą, viršutinių kvėpavimo takų ligas. Pernelyg didelis kofeino kiekis gali per daug stimuliuoti, tada paspartėja širdies veikla ir gali kamuoti nemiga. Kofeino poveikis organizmui daug priklauso nuo to, kaip veikia nervų sistema: ramiems žmonėms reikės didesnės kofeino dozės, o jautriems – žymiai mažesnės.
Dažnai kofeinas vadinamas labiausiai pasaulyje paplitusiu narkotiku. Prie tonizuojančių gėrimų priprantama, stimuliuojantis jų poveikis palaipsniui blėsta. Tai žmones verčia didinti kavos ar arbatos kiekį, tada ir gali išsivystyti net liguistas potraukis vartoti šiuos gėrimus.
Kaip paveiks išgertas kavos puodelis, priklauso ir nuo individualių organizmo savybių ir nuo kavos rūšies bei paruošimo būdo. Paprastai į gėrimą patenka apie 80-90 % sausoje kavoje esančio kofeino. Geriausios kokybės pupelės turi mažiau kofeino. Pavyzdžiui, Robustos pupelėse, kurios paprastai naudojamos gaminant tirpią kavą, kofeino yra daugiausia. Kofeino kiekis nežymiai mažėja skrudinant pupeles, tačiau, kadangi skrudinant mažėja ir bendras pupelių svoris, procentinis kofeino kiekis skrudintoje kavoje vis dėlto šiek tiek padidėja. Be to, skrudinimo metu išsiskiria aromatinės medžiagos, kurios irgi šiek tiek sustiprina kofeino poveikį. Esspreso puodelyje yra maždaug tiek pat kofeino, kiek ir įprastame juodos kavos puodelyje, tačiau pats puodelis esti žymiai mažesnis, todėl kofeino „koncentracija“ jame daug didesnė. O didesnės koncentracijos kofeinas greičiau įsisavinamas ir stipriau veikia.
Kofeino žymiai daugiau yra arbatoje nei kavoje. Tik arbatos kofeinas, vadinamas teinas, veikia – „minkščiau“ nei kavos kofeinas. Taip yra dėl keleto priežasčių. Visų pirma, ruošiant arbatą paprastai imama mažiau sausos medžiagos nei ruošiant kavą ir taip „pagaminama“ atitinkamai mažesnė kofeino koncentracija. Antra, kofeinas arbatoje yra ne grynas, tačiau kartu su taninu, o šis derinys labai palengva veikia širdies kraujagyslių ir centrinę nervų sistemą. Kadaise netgi manyta, kad arbatoje ir kavoje yra skirtingų stimuliuojančių medžiagų. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad arbatoje tiesiog randama medžiagų, kurių nėra arba tik labai mažai randama kavoje ir kurios veikia kartu su kofeinu, taip švelnindamos jo poveikį. Be to, arbatos kofeinas turi dar vieną savybę – jis nesikaupia organizme. Tai apsaugo nuo apsinuodijimo kofeinu net ir labai dažnai geriant arbatą.
Riba, kurios negalima peržengti vartojant kofeiną, priklauso nuo konkretaus žmogaus ir jo sveikatos būklės. Kai kuriems pakanka vieno kavos puodelio, kad atsirastų pakankamai nemalonūs pojūčiai, o kiti geria dešimt kavos puodelių per dieną ir puikiai jaučiasi. Tokiu indikatoriumi galėtų būti alkaloidų poveikis širdžiai: padažnėjęs širdies ritmas liudija apie perdozavimą. Paprastai per trumpą laiką suvartojus daugiau kaip 250 mg kofeino, kitaip tariant, išgėrus daugiau kaip 3 puodelius juodos kavos, pasireiškia bent penki iš šių simptomų (žinoma, jei jie nėra kitų ligų signalai): nerimas, nervingumas, dirglumas, nemiga, veido paraudimas, virškinimo sutrikimai, raumenų trūkčiojimai, tankesnis arba nelygus širdies ritmas, mąstymo ir kalbos pakrikimas, nenatūralaus energijos pertekliaus periodai. Paprastai kofeino perdozavimas gali būti itin nemalonus, tačiau šiaip jau negrįžtamų pakitimų jis nesukelia.
Žr. alkalòidas (1), enèrginis gėrimas

Caffeine (2) [Germ. Koffein < Eng. Coffee] – an alkaloid present in the coffee beans, tea leaves, cola nuts. Used as a drug that stimulates the central nervous system. This shiny needles forms crystals, poorly soluble in water.
Pure caffeine was isolated from a coffee tree leaf and fruit even in 1819. 1899 was the final caffeine composition and structural formula. Based on this formula, the German chemist E. 1897, Fisher has developed a synthetic caffeine, which is now often used in medicine.
Besides coffee, caffeine is still about sixty other plants, such as arbatžolėse, cocoa, koloje, as well as products made from them. Relatively easy to determine how much caffeine is in dry tea herbs or coffee, but the calculation of how much caffeine is in one cup of coffee or tea, usually obtained by different amounts.
Most of the caffeine in tea (black – 2-6%, Green – 1.5 to 4%). Coffee is about 0.7 to 1.5% caffeine. Soluble coffee caffeine three to four times more. Stimulant effect of cocoa in particular does not depend on caffeine, it is just a from 0.4 to 0.8%, and from other substances – theobromine (from 1.5 to 2%). Fresh kola nuts (seeds) is from 1.2 to 2.35% caffeine and theobromine significantly less – a combination of cocoa beans, the reverse.
Tonizuojantį coffee, tea, cocoa and cola effect due to various biologically active substances, which are the most important alkaloids – caffeine, theophylline and theobromine.
Caffeine – fast enough and intensely active substance, a stimulant of the nervous system and circulatory activity. Its effect lasts from 2 to 7 hours and is strongest in the first hour. With small amounts of caffeine increases alertness, freshness feeling result, there is a power surge, sometimes it cures headaches. For these properties it is included in the composition of some drugs, particularly those used to treat migraine headache, runny nose, upper respiratory tract diseases. Excessive caffeine content may be too much stimulation, and then accelerated heart activity and insomnia can ride. Caffeine effects on the body much depends on how the nervous system: ramiems people need higher doses of caffeine, and sensitive – much smaller.
Caffeine is often called the world’s most prevalent drug. The tonizuojančių drinks addictive, stimulating their effect gradually gloom. This is forcing people to increase the quantity of coffee or tea, and then may even develop unhealthy desire for consumption of these drinks.
As affected by oral administration of coffee cup depends on the individual characteristics of the organism and the type of coffee preparation method. Usually falls to drink about 80-90% dry coffee in caffeine. The best quality beans have less caffeine. For example, Robusto beans, which are commonly used in the manufacture of instant coffee, caffeine is the most. The caffeine content decreases slightly roasting the beans, but since roasting beans is decreasing, and the total weight, the percentage of caffeine in roasted coffee, however, a slight increase. In addition, the cooking is distinguished aromas, which are also somewhat reinforced by the impact of caffeine. Esspreso cup is about as much caffeine as for a regular cup of black coffee, but the cup itself justifies much less caffeine because of a “concentration” in it are much higher. A higher concentration of caffeine is absorbed more quickly and severely affected.
The caffeine in tea is much more than coffee. Only tea caffeine called teine operate – minkščiau “caffeine than coffee. This is due to several reasons. In particular, the preparation of tea is usually taken less dry than in the preparation of coffee, and thus “produce” the less caffeine concentration. Second, the caffeine in tea is not pure, but with tannins, but this combination works very slowly cardiovascular and central nervous system. Once even thought that the tea and coffee is a different stimulant. However, later revealed that the tea was just found in the materials that are not or only very little found in coffee and working in conjunction with caffeine, thus mitigating its effects. In addition, tea, caffeine has another feature – it does not accumulate in the body. This protects against poisoning and even caffeine-drink tea very often.
Limit the use of caffeine can not be overcome depends on the individual man and his health condition. Some sufficient for a cup of coffee, that would create enough discomfort and other drinking ten cups of coffee a day and feel fine. This could be an indicator of alkaloids in the heart: heart rate increased evidence of overdose. Usually within a short period of time the consumption of more than 250 mg of caffeine, in other words, drink more than 3 cups of black coffee, gets at least five of these symptoms (of course, if they are not signals of other diseases): anxiety, nervousness, irritability, insomnia, facial flushing, digestive disorders, muscle fasciculations, thicker or irregular heartbeat, thoughts and speech pakrikimas, abnormal periods of energy surplus. Usually caffeine overdose can be very uncomfortable, but otherwise it has no irreversible changes.
See . alkaloid, energy drink

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: