© Kopi Luwak/Kopi Luwak

8 Rgp

Kòpi Luwãk (kitaip – Civet kava) [kavos pavadinimas; reiškia „palminių civetų (Paradoxurus Hermophroditus), punšo kačių“ kava: kopi – indonezų k. kava, Luwak – vietinis palmių civetės pavadinimas] – tirštas, švelnus riešutų, šokolado ar karamelės prieskonio gėrimas, savo konsistencija panašus į sirupą. Kilmės šalis – Indonezija (Pietryčių Azijos regionas).
Kopi Luwak žinoma daugiau nei prieš šimtą metų. Pirmieji ją pradėjo gerti netoli Indonezijos esančių Sumatros, Javos ir Sulavesio salų – regiono, garsėjančio aukštos kokybės kava, – gyventojai, kurie iki šiol diktuoja šio gėrimo madas.
Kava geriama nuo XIX a., kada olandų plantatoriai pradėjo vietiniams ūkininkams mokėti už kavos pupelių derliaus nuėmimą (iki 1945 m. Indonezija buvo Olandijos kolonija) ir leido iš plantacijų savo reikmėms susirinkti ten likusias pupeles. Vietiniai gyventojai pastebėjo civetų apdorotas pupeles, jas sumalė, kavą palygino su gėrimais iš kitų pupelių ir, įvertinę jos privalumus, ėmė siūlyti turtingiems olandams. Šie Kopi Luwak ir atvežė į Europą.
Kai kurie šaltiniai teigia, kad Indonezijos sostinėje Džakartoje jau 1878 m. kinai buvo atidarę parduotuvę ir joje buvo galima įsigyti šių kavos pupelių.
Didžiausias vaidmuo apdirbant kavos pupeles tenka Indonezijos salose gyvenantiems mažiems į kates ir meškėnus panašiems laukiniams gyvūnėliams – lapės dydžio palminėms civetoms (Civettictis civetta), pilkomis juosvai rudomis akimis (vok. Zibet(katze) – Tibeto katė), kurios minta kavos pupelėmis: ėda tik visiškai prinokusias, raudonas pupeles. Kadangi civetų virškinimo sistema pupelių neperdirba (šių gyvūnėlių skrandžio rūgštis ir fermentai suvirškina tik pupelių dangą, į pergamentą panašią ploną odelę), būdamos mažame gyvūnėlio pilvelyje, jos patiria chemines reakcijas ir fermentaciją, o vėliau paprasčiausiai pašalinamos. Paveiktas tokios fermentacijos, tačiau nesugadintas pupeles vietiniai gyventojai ir surenka, nuplauna, džiovina, skrudina ir mala, kaip ir kitas kavos pupeles.
Cheminė Kopi Luwak sudėtis skiriasi nuo kitų kavos rūšių skoniu ir aromatu: civetų pilvelyje vykstančios fermentacijos Kopi Luwak pupelės įgauna unikalų skonį ir kvapą, jos lengvai skrudinamos (išlieka specifinis skonių derinys), žalios pupelės turi daugiau rudų, raudonų ir geltonų tonų, esti lygesnės, glotnesnės (civetų skrandžio rūgštis nuo jų paviršiaus nulupo odelės sluoksnį), turi mažiau baltymų, o iš Kopi Luwak pupelių gaminama kava esti ne tokia karti.
Dėl unikalios kavos pupelių apdorojimo technikos (neįprasto rinkimo metodo ir gamybos būdo) kava yra retenybė ir labai brangi. Jos galima paragauti tik prabangiuose restoranuose ar gurmanų kavinėse.
Indonezijoje griežtai rūpinamasi, kad ši kava nebūtų prekiaujama be specialių sertifikatų, liudijančių kavos autentiškumą.
Civetų kava gaminama Etiopijoje, Malaizijoje, Vietname. Iš gyvūnėlių skrandžiuose apdorotų kavos pupelių indonezietiškos Kopi Luwak analogas – vietnamietiška stipresnio aromato kava (Ca Phe Chon), geriama su trupučiu kondensuoto pieno. Vietname kavos pupelės apdorojamos laukinių į lapes panašių žebenkščių skrandyje – gyvūnėliai bastosi po kavamedžių plantacijas ir ėda kavos pupeles, tačiau vėliau, negalėdami jų suvirškinti, atryja ir išspjauna. Kavos pupelės žebenkščių skrandyje išbūna trumpiau negu civetų. Šias pupeles vietnamiečiai surenka.
Žr. Indonèzijos virtùvė, kavà (4)

Kopi Luwãk (otherwise – civet coffee) [coffee name means “African Palm Civet (Paradoxurus Hermophroditus), punch cats’ coffee: Kopi – Indonesian t. Coffee, Luwak – the local name of the Palm Civet] – , a thick, smooth nut, spice, caramel, chocolate or drink its texture is similar to the syrup. Origin – Indonesia (Southeast Asia).
Kopi Luwak is known for more than a hundred years ago. First it started to drink near the Indonesian Sumatra, Java and the Celebes Islands – a region renowned for its high quality coffee – people who are still dictated by the fashions of this drink.
Coffee drinking from the nineteenth century when the Dutch planters began to pay local farmers for the harvest of coffee beans (to 1945 Indonesia was Dutch colony) and allowed the plantation for his own use then meet the remaining beans. Local residents noticed Civet beans are processed, they are crushed, drink coffee compared with other beans, and evaluated its advantages have begun to offer wealthy Dutch. Kopi Luwak, and these were brought to Europe.
Some sources claim that the Indonesian capital of Jakarta in 1878, has Chinese have been opening the shop and it was possible to buy the coffee beans.
The biggest role of processing coffee beans have a small Indonesian island living in cats and racoon like wild animals – foxes size food, technical and ornamental trees of warm Civet (Civettictis civetta), gray blackish brown eyes (the German zip (Katze) – Tibet’s cat) to eat coffee beans: eating only fully ripe, red beans. Since the digestive system Civet bean processing (the animals stomach acid and enzymes digests only coverings of beans in a thin parchment like skin), being a small pet abdomen, they suffer chemical reactions and fermentation, and then simply disposed of. Affected by such a fermentation, but not defective beans and local residents collected, washed, dried, roasted and grinds, as well as other coffee beans.
Kopi Luwak chemical composition is different from other types of coffee taste and aroma: Civet abdominal Kopi Luwak ongoing fermentation Bob gets a unique flavor and aroma, it is easy roasted (remains distinctive flavor combination), green beans are more brown, red and yellow t, justifies a more equal, sleeker (Civet gastric acid from the surface layer of skin dehided) has less protein and Kopi Luwak beans from the production of coffee justifies a less bitter.
The unique combination of coffee processing equipment (an unusual collection method and technique), coffee is a rare and very expensive. They can only taste the luxurious restaurants and gourmet cafes.
Indonesia strictly focus on that coffee is not sold without a special certificate attesting the authenticity of the coffee.
Civet coffee produced in Ethiopia, Malaysia and Vietnam. Stomachs from animals treated with coffee Kopi Luwak Indonesian analog – Vietnamese stronger aroma (Ca Phe Chon), taken with a little condensed milk. Vietnam coffee beans treated with wild foxes like weasels in the stomach – animals wander features and book reviews in plantations and eat coffee beans, but then being able to digest them, and spits out atryja. Coffee beans weasels stomach spends less than Civet. These beans are collected by Vietnamese.
See . coffee, Indonesian Cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: