© Kriek/Kriek

8 Rgp

Kriek nkt. [ol. kriek – rūgščioji vyšnia] – Belgijoje gaminamas lambic tipo (savaiminės fermentacijos) vyšninis alus.
Kriek alus gaminamas iš rūgščiųjų (Morello) vyšnių, paplitusių Briuselio regione. Kriek gaminamas į savaiminės fermentacijos alų (lambic) dedant vyšnių su kauliukais. Vyšnios aluje paliekamos keletui mėnesių, per tą laiką jose esantis cukrus visiškai sufermentuojamas. Fermentacijos pabaigoje vyšniose esančio cukraus nebelieka, o aluje jaučiamas vyšnių skonis be saldumo. Galiausiai fermentacija baigiama vyšnias iš alaus pašalinus. Kadangi tiek vyšnios, tiek ir lambic tipo alus yra rūgštus, tai ir kriek alus taip pat yra palyginti rūgštus.
Kai kurie gamintojai jau pagamintą alų pasaldina (kad jis taptų skanesnis plačiajai visuomenei), taip pat vietoj tikrų vyšnių imta pilti vyšnių sulčių ir fermentuoti trumpesnį laiką.
Keletas Belgijos daryklų kriek vadina vyšninį alų, gamintą ne iš lambic tipo alaus, o iš Oud bruin alaus. Nors šis alus faktiškai nėra kriek, tačiau kelios jo rūšys yra aukštos kokybės.
Žinomiausi pavadinimai:
– tradicinis (nesaldytas) kriek (Boon Kriek, Cantillon Kriek Lambic, 3 Fonteinen Kriek, Girardin Kriek 1882, Hanssens Kriek Lambic, Oud Beersel Oude Kriek Vieille, Timmermans Traditional Kriek Lambic);
– saldytas kriek (Belle-Vue Kriek Lambic, Chapeau Kriek Lambic, Lindemans Kriek Lambic, Mort Subite Kriek Lambic, Timmermans Kriek Lambic, St. Louis Kriek Lambic);
– vyšninis alus Oud bruin pagrindu (De Ryck Kriek Fantastiek, Liefmans Kriek, Kasteel Kriek, Verhaeghe Echt Kriekenbier).
Plg. ale nkt., lager nkt.
Žr. alùs (4), giùzas (2), lambic nkt.

Kriek [Dutch. Kriek – Cherry acid] – is produced in Belgium Lambic type (spontaneous fermentation) cherry beer.
Kriek beer is made from sour (Morello) cherries, spread the Brussels region. Kriek is made to the spontaneous fermentation beer (Lambic) are added to the cherry stone. Cherries beer left for several months, during which time they located totally fermentable. The fermentation of sugar at the end there are no cherries and cherry flavor in beer there is no sweetness. Finally, the cherry flavor without the removal of beer. As well as cherries, as well as type of Lambic beer is sour, and a Kriek beer is also a relatively sharp.
Some manufacturers have already produced beer to sweeten (to make it taste better to the general public), as well as the place is full of cherries, cherry juice and pour fermented shorter period of time.
A number of breweries in Belgium called Kriek cherry beer, produced at a type of Lambic beer, and the Oud Bruin beer. While this is not actually beer Kriek, but some of them are high quality.
Notable names:
– Traditional (sweetened), Kriek (Boon Kriek, Cantillon Kriek Lambic, 3 Fonteinen Kriek, Kriek Girardi 1882, Hansson Kriek Lambic, Oude Kriek Oud Beersel Vieille, Timmermans Kriek Lambic Traditional);
– Frozen Kriek (Belle-Vue Kriek Lambic, Kriek Lambic Chapeau, Lindemans Kriek Lambic, Kriek Lambic Mort quick, Timmermans Kriek Lambic St. Kriek Lambic Louis);
– Cherry beer Oud Bruin basis (De rycki Fantastiek Kriek, Kriek Liefmans, Kasteel Kriek, Verhaeghe Echt Kriekenbier).
Cf. ale, lager
See. beer, gueuze, lambic

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: