© Matė/Mate

8 Rgp

Matė nkt. [isp. mate < peru k.] – paragvajinė arbata – kvapus gaivinantis gėrimas iš arbatinio bugienio (Ilex paraguariensis) lapų. Tėvynė – Pietų Amerikos pusiau tropinės žemumos. Į Europą iš Paragvajaus matė atvežė jėzuitai.
Matė auginama Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje, jos yra per 200 rūšių. Savaime auga Pietų Amerikoje. Pamažu matė atranda ir europiečiai, o populiarumą ji pelnė dėl to, kad greitina medžiagų apykaitą, joje beveik nėra kofeino ir kalorijų, todėl padeda norintiems suliesėti.
Europiečiai matė atrado anksčiau už tradicinę arbatą, todėl Europoje ji itin paklausi dėl savo savybių greitinti medžiagų apykaitą, žvalinti. Ispanų konkistadorai, XVI amžiaus viduryje prasiskverbę į Vakarų žemynų pietus, stebėjo, kaip Pietų Amerikos indėnų gvaranių gentys svečius vaišino žolių antpilu.
Paprastai matė plikoma nedideliame išskobtame ir išdžiovintame moliūgėlyje, geriama per vamzdelį (anksčiau nendrę). 0,3-1,5 proc. visų matė medžiagų sudaro kofeinas, apie pusę jo jungiasi su rauginėmis medžiagomis, tad kofeinas veikia organizmą gana ilgai.
Visžalio bugienio lapai odiški, o žiedai smulkūs, skėtiniai.
Matė turi vitaminų A, C, E, taip pat B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų (magnio, kalcio, geležies, natrio, kalio, mangano, fosforo ir kitų), 15 amino rūgščių.
Matė, turėdama daug žaliosios arbatos savybių (iš 196 lakių cheminių junginių 144 randami žaliojoje arbatoje), yra minkštesnio, švelnesnio skonio nei „Sencha“ ar „Gun Powder“ rūšys.
Matė vartojama ir aromatinta įvairiais priedais, kaip ir tradicinės arbatos.
Matė arbata gali būti įvairių frakcijų nuo pjaustyto lapelio iki miltelių, ji gali būti ir kepta.
Arbatai vartojama 15-os rūšių bugienio lapai. Nupjautos šakelės pakaitinamos virš ugnies iki lapai suvysta ir išsiskiria kvapiosios medžiagos.
Tai neįprastas, egzotiško aitraus skonio, tačiau labai sveikas gėrimas. Joje beveik nėra kalorijų, todėl padeda norintiems suliesėti. Paprastai matė plikoma nedideliame išskobtame ir išdžiovintame inde iš moliūgo (Lagenaria), geriama per metalinį vamzdelį (anksčiau nendrę).
Pietų Amerikos indėnai matė geria nuo labai senų laikų ir ji puikiai papildo jų gana skurdų racioną reikalingais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Matė gėrimas Pietų Amerikos žemyne yra ritualas.
Matė labiausiai mėgstama Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje, Čilėje, Peru.

Mate [spanish mate <k. Peru] – paraguariensis tea – smells refreshing drink of tea bugienio (Ilex paraguariensis) leaves. Homeland – South American semi-tropical lowlands. In Europe seen from Paraguay brought the Jesuits.
Mate is grown in Argentina, Brazil, Paraguay, they are more than 200 species. Naturally grows in South America. Gradually discovering and saw the Europeans, and the popularity it gained on the ground that accelerates the metabolism, there is hardly any caffeine and calories, and want to help thin down.
Europeans saw was discovered earlier than the traditional tea, because in Europe it is particularly in demand for its properties to accelerate the metabolism and exhilarate. Spanish conquistadors, the sixteenth century to penetrate the Western continent south, watched as the South American Indian Guaraní tribes of the guests were delivered herb dressing.
Usually seen Brewed in a small carved pumpkins and dried in a small, taken in a tube (formerly reed). 0.3 to 1.5 percent. saw all the materials of caffeine, about half of its binding to the starter, so the caffeine effect on the body for a long time.
Evergreen ornamental shrubs (Ilex), leathery leaves and small flowers, umbrella.
Yerba mate has vitamins A, C, E, and B-group vitamins, minerals (magnesium, calcium, iron, sodium, potassium, manganese, phosphorus, and others), 15 amino acids.
Mate, with its many properties of green tea (from the 196 volatile chemical compounds found in green tea, 144), is softer, milder taste than the “Sencha” or “Gun Powder” types.
Mate is used in many applications, and flavored with traditional tea.
Yerba mate tea may be from different groups to cut leaf powder, it can also be baked.
Tea is used in the 15 species evergreen ornamental shrubs (Ilex) leaves. Heat cut branches over the fire until the leaves languisheth and distinguished flavor.
This is an unusual, exotic pungent flavor, but very healthy drink. There is hardly any calories, so wanting to help attenuate. Usually seen in small Brewed carved and dried container of pumpkin (Lagenaria), taken through a metal tube (formerly reed).
South American Indians had seen drinking from a very long time and it perfectly complements the poverty diet pretty necessary vitamins and minerals. South American beverage yerba mate is a ritual on the continent.
He could see the most popular in Argentina, Brazil, Paraguay, Chile and Peru.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: