© Moka/Mocha

8 Rgp

Mokà (4) [pagal Mokos (Mokka) uosto, esančio Pietvakarių Jemene (Raudonosios jūros pakrantėje), kuris iki XIX a. buvo svarbiausias arabiškos kavos eksporto centras, pavadinimą] – viena geriausių arabiškos kavos rūšių, iš kurios gaminamas likeris.
Į Europą moka pateko apie VI a. iš Etiopijos – kavos tėvynės, kuri buvo okupavusi Jemeną. Buvo žinoma, kad tenykščiai gyventojai pasaulį ir išmokė gerti kavą – gėrimą, pagamintą iš išdžiovintų subrendusių kavos pupelių minkštimo, kuris kartu su pupelių apvalkalu buvo sumalamas.
Vienuoliai sufijai – mistikos išpažinėjai, asketai mistikai – moką gėrė, kad neužmigtų ir sulauktų naktinių pamaldų. Gėrimą jie vadino gahwa (išvertus iš arabų kalbos reiškia „vynas“).
Iki XVII a. vidurio turkų ir egiptiečių pirkliai Jemene kavos pupeles pirko tiesiog dar nenurinktas nuo kavamedžių. Patys rūpinosi jų surinkimu ir apdirbimu – džiovino jas čia pat prie plantacijų.
XVIII a. prancūzai ir olandai kavamedžius ėmė auginti Šri Lankoje bei Indonezijoje.
Nuo kavamedžių kavos pupelės surenkamos ne žalios, o jau sudžiūvusios saulėje. Arabai didžiavosi naujuoju gėrimu ir jo gamybos receptą laikė paslaptyje. Buvo draudžiama iš šalies išvežti nedžiovintas kavos pupeles – baimintasi, kad jų nesudaigintų.
Pačios geriausios mokos rūšys yra dvi:
– Mocha Matari (ideali turkiškai kavai);
– Mocha Sanani (labai reta, vadinama „Lordų kava“).
Mokos pupeles brandinantys kavamedžiai auga 1000-2000 m virš jūros lygio ir žemumose. Kalnuotose vietovėse sunokęs derlius vertinamas labiau. Jemeno moka apdorojama sausai, o Galapagų ir Havajų kavos pupelės plaunamos.
Mokos kavos pupelės nelabai patrauklios išvaizdos, mažos, nevienodos formos ir dydžio. Skonis vaisinis, primenantis muskatą ar išlaikytą vyną. Matari kavos pupelių skonis šokoladinis, turintis žemės, riešutų, medžių aromatus.
Moka turkiškai gaminama: vienam gėrimo puodeliui reikia vieno arbatinio šaukštelio smulkiai maltos kavos ir cukraus pagal skonį. Su cukrumi sumaišyta kava inde užpilama šaltu vandeniu ir palaikoma kelias minutes. Po to ant silpnos ugnies užvirinama. Indas nuimamas nuo viryklės. Netrukus vėl užvirinama. Taip kartojama tris kartus.
Kava, kuri vadinama moka, dažniausiai tėra kavų iš Jemeno, Etiopijos ir Brazilijos kavos mišinys.
Kava geriama su pienu arba grietinėle ir šokoladu. Italijoje siūloma 40-50 ml gėrimo, kitur – 120 ml. Patiekiama klasikiniame kavos puodelyje.
Žr. tùrkiška kavà

Mocha [under Moqua (Mocha Fix) port located southwest in Yemen (the Red Sea ‘), which until the nineteenth century Arabic was the most important coffee export center name] – one of the best Arabic coffee, a liqueur that is produced.
In Europe got paid about the sixth century from Ethiopia – the homeland of coffee, which was occupied Yemen. It was known that the indigenous inhabitants of the world and learned to drink coffee – a drink made from dried mature coffee bean pulp, which together with the beans were coated grind.
Monks Sufis – confessors mystic, ascetic mystics – Knowledge drank, could not sleep that night and lived to worship. Gahwa drink they called (translated from Arabic means “wine”).
By century Mid-Turkish and Egyptian merchants in Yemen coffee beans bought directly from the buyer more features and book reviews. Most concerned with the collection and processing – drying them here to plantations.
Century French and Dutch features and book reviews began to grow in Sri Lanka and Indonesia.
Features and book reviews from coffee beans collected at the green, but has shriveled in the sun. Arabs proud of the new drink and its production recipe kept secret. It was not removed from the country’s coffee beans are not dried – feared that they could sprout.
The most learn best types are:
– Mocha Mataro (perfect Turkish coffee);
– Mocha Sanani (very rare, called “Coffee House”).
Premium beans growing maturation of features and book reviews 1000-2000 m above sea level and the lowlands. Mountain areas ripe harvest valued. Yemen pays processed dry, and the Galapagos and Hawaiian coffee beans washed.
Premium coffee beans is not very attractive appearance, small, uneven size and shape. Fruity taste reminiscent of nutmeg or aged wine. Matar coffee taste chocolate with ground peanuts, tree flavors.
He speaks Turkish produced: one drink a cup of need one teaspoon of finely ground coffee and sugar to taste. Sugar mixed with coffee poured over a dish with cold water and kept for several minutes. After the boil over a low fire. Container is removed from the cooker. Boil again soon. It is repeated three times.
Coffee, which is known as pay, usually just a mixture of coffee from Yemen, Ethiopia and Brazil.
Drinking coffee with cream or milk and chocolate. Italy proposes 40-50 ml drink elsewhere – 120 ml. Served in a traditional coffee cup.
See . Turkish coffee

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: