© Šiaurės Afrikos virtuvė

8 Rgp


Šiáurės Ãfrikos virtùvė – Alžyro, Egipto, Maroko, Mauritanijos, Tuniso, Čado, Malio, Libijos, Nigerio, Sudano nacionaliniai patiekalai, panašūs į islamiškąją virtuvę.
Labiausiai naudojami prieskoniai – cinamonas, kmynas (cumin), dažinė ciberžolė (karkoum), imbieras (skingbir), juodasis pipiras (el bsar), anyžius, kalendra (kasbour), šafranas (zaafrane beldi), mėta. Iš įvairių jų mišinių gaminami padažai.
Visoje Šiaurės Afrikoje paplitęs chermula padažas, kuriuo uždaromos salotos, kuris naudojamas kaip pagardas prie kitų patiekalų. Kitas svarbus padažas – harisa iš raudonųjų pipirų.
Maistas dažniausiai ruošiamas kuskuso formos puoduose, keptuvėse, kituose specifiniuose bei moliniuose induose. Bendrą patiekalų asortimentą sudaro kebabų atmainos, įvairūs troškiniai, troškinta mėsa (aviena, paukštiena) ir daržovės su padažu bei daugybe prieskonių. Troškiniai (pvz., marokietiški tadžinai) patiekiami prie kuskuso ar duonos.
Saldumynai Šiaurės Afrikoje gaminami iš kvietinės tešlos, kuri verdama riebaluose, o vėliau mirkoma meduje ar cukraus sirupe (pvz., spurgos (sfenj, zlebia), sužadėtinės piršteliai, gazelės ragai). Naudojama daug datulių.
Geriama mėtų arbata (iš žaliosios arbatos, mėtų, cukraus). Iš gaiviųjų gėrimų labiausiai paplitęs vanduo, pienas ir vaisių sultys, maišomos su apelsinų žiedų vandeniu, o iš alkoholinių gėrimų – absentas, figų likeris (Boura), palmių vynas (Lagmi), anyžinė degtinė, vynas.
Šiaurės Afrikos šalių virtuvių etiketas prie stalo nesiskiria nuo kitų islamo šalių. Valgoma rankomis, sėdint prie žemų staliukų. Arbata patiekiama valgio pabaigoje.
Alžyre verdamos avienos subproduktų sriubos ir sultiniai su ryžiais, tiekiami dubenėliuose, baltosios pupelės (Loubia). Kepamos raudės, ėrienos pjausnys, įdarytas viščiukas. Mėgstami miltiniai patiekalai (sklindžiai, pyragai, raguoliai, piršteliai) iš kvietinių miltų ir migdolinės tešlos, pavolioti cukraus glajuje ar pabarstyti smulkiu cukrumi arba pamirkyti meduje. Geriamas vanduo ir pienas, kokoso riešutų pienas, raudonieji ir baltieji vynai, figų likeris.
Egipte verdamas ryžių plovas, kuris tinka prie įvairių patiekalų (mėsos, žuvų, daržovių), kepami avienos kukuliai (Coftas), tiekiami karšti su pomidorų padažu, verdamas maltos jautienos vyniotinis (El Belehat), kepami įdaryti pyragėliai (El Menenas). Geriamas vanduo, avies, ožkos arba karvės pienas, vynas, alus.
Maroke verdamos džiovintų daržovių sriubos su aviena arba jautiena (Harrira), avienos kukuliai su pomidorais, vištiena su džiovintomis slyvomis, mėgstamos juodųjų alyvų, pomidorų ir ankštinių pipirų salotos (Mechouya), kepamos avies kepenėlės (Boulfef), kiaušinienė su vištiena (Milina), troškinama aviena. Geriamas vanduo ir pienas, aromatizuotos vaisių sultys (vynuogių sultys su apelsinų žiedų vandeniu, citrinų sultys su cukrumi ir apelsinų žiedų vandeniu, granatų sultys su apelsinų žiedų vandeniu ir t.t.), mėtų arbata, figų likeris (Boura).
Tunise verdama žuvų sriuba su aštriais prieskoniais (Margat el Hout), įdaryta aviena su pupomis, figos su sirupu, citrinų marmeladas, kepami tunai, avies inkstai, baklažanai, datulių pyragas, moliūgų apkepas, sklindžiai. Kepti valgiai į stalą tiekiami su arabišku sviestu (semen), pomidorų sultiniu ir virtais žirniais, o virti – su šviežiomis, sūdytame vandenyje virtomis pupomis (be ankščių). Geriamas vanduo, palmių vynas (rauginta palmių sula), limonadas, kokakola, mėtų arbata, anyžinė degtinė.
Žr. Ãfrikos virtùvė

North African cuisine – Algeria, Egypt, Morocco, Mauritania, Tunisia, Chad, Mali, Libya, Nigeria, Sudan, the national dish, similar to the Islamic cuisine.
The most used spices – cinnamon, cumin, madder turmeric (karkoum), ginger (skingbir), black pepper (e bsar), anise, coriander (kasbour) saffron (zaafrane beldi), mint. Of the various mixtures are produced sauces.
Widespread throughout North Africa chermula sauce, which closed in salads, used as a seasoning in other dishes. Another important sauce – harisa of red pepper.
Foods most commonly prepared couscous shaped pots, pans, and any specific and earthen pots. Single dishes containing kebab variants, different stew, braised meat (lamb, poultry), vegetables and sauce and a variety of spices. baked served to couscous or bread.
Sweets in North Africa, made from wheat dough that is boiled in fat, and then soak in honey or sugar syrup (eg, donuts (sfenj, gully), bride fingers, Gazelle horns). Used in many groves.
Drinking mint tea (green tea is, mint, sugar). In the most common soft drinks water, milk and fruit juice mixed with orange blossom water, and from alcoholic beverages – absinthe, fig liqueur (Bour), palm wine (Lagmi), anisette, and wine.
North African cuisine Etiquette to the table is no different from other Islamic countries. Eaten by hand, sitting at low tables. Tea is served at the end of a meal.
Algerian cooked offal from ovine soups and broths with rice bowls are supplied, white beans (Loubens). Redeyes roast lamb cutlet stuffed with chicken. Favourite meal flour (pancakes, cakes, croissant, fingers) of wheat flour and almond cake, icing sugar roll or sprinkle granulated sugar or honey soak. Drinking water and milk, coconut milk, red and white wine, liqueur, figs.
Egypt cooked rice pilaf, which is suited to a variety of dishes (meat, fish, vegetables), cooked sheep meat dumplings avienos (Coft), supplied with hot tomato sauce, cooked ground beef roll (E Belehat), baked stuffed pies (El Menen). Drinking water, sheep, goat or cow’s milk, wine, beer.
Morocco dried vegetable soup cooked with lamb or beef (Harrira), lamb dumplings with tomato, chicken with prunes, favorite black olives, tomato and chilli salad (Mechouya), baked sheep’s liver (Boulfef), scrambled eggs with chicken (Milina) stewed lamb. Drinking water and milk, flavored fruit juice (grape juice with orange blossom water, lemon juice with sugar and orange blossom water and pomegranate juice with orange blossom water, etc.), mint tea, fig liqueur (Bour).
Tunisia boiled fish soup with tang (Margat el Hout), stuffed with beef with beans, figs with syrup, lemon marmalade, baked tuna, sheep’s kidneys, eggplant, dates pie, pumpkin pie, pancakes. Ready-made meals delivered to the table with butter, Arabic (semen), broth and tomatoes and cooked peas and cooked – with fresh, salt water boiled beans (without pods). Drinking water, palm wine (fermented palm sap), lemonade, coca-cola, mint tea and anisette.
See . African cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: