© Škotijos virtuvė

8 Rgp


Škòtijos virtùvė – tautos, gyvenančios Škotijoje (Didžiosios Britanijos dalis), kalbančios anglų ir škotų (mažokai) kalbomis, patiekalų asortimentas, giminingas anglų virtuvei.
Skiriasi tuo, kad valgomos kruopų košės, verdami ne tik sultiniai, bet ir uždarytos sriubos, įvairios tirštos sriubos su kruopomis, mėsa, bulvėmis, kopūstais, žuvimi.
Škotų kulinarinės tradicijos ėmė formuotis, kai pradėta ruošti maistą ant atviros ugnies. Tai buvo sotūs karštieji patiekalai iš mėsos, daržovių ir kruopų, ruošiamų etapais dideliame puode su vandeniu. Ankstyvieji maisto gaminimo būdai turėjo didelės įtakos Škotijos kulinarijai, todėl daugelis senovinių patiekalų gaminami iki šių dienų, pavyzdžiui, vištiena su žirneliais, jautiena aluje, įvairūs guliašai.
Škotų virtuvėje, skirtingai nei anglų, gaminami puikaus skonio nacionaliniai patiekalai iš avienos su subproduktų (plaučių, kepenų, širdies) įdarais ir prieskoniais (haggis) pridedant avižų kruopų ir užpilant viskiu. “Haggis” – kaip vienas populiariausių delikatesų Škotijoje žinomas visame pasaulyje. Tai valgis, gaminamas iš avies žarnigalių, miežių ir įvairių prieskonių, kepamas įdėtas į avies skrandį. Tiekiamas pakaitintame dubenyje, kartu su bulvių tyre ir ropių tyre, o užgeriamas viskiu.
Šaltuose Škotijos kalnuose geriausiai dera avižos, kurios labai sočios ir maistingos. Škotų kasdienį racioną senovėje (iki tol, kol paplito bulvės) sudarydavo patiekalai, kurių pagrindinis ingredientas buvo rupūs avižų miltai. Populiariausi šių patiekalų buvo avižinė košė ir avižiniai blynai.
Košė, pagaminta iš rupių avižinių miltų, vandens ir druskos, paprastai valgoma pusryčių metu. Škotų piemenys senovėje avižų košės prisivirdavo visai savaitei, o laikydavo tam tikruose induose, kuriuose ji sukietėdavo. Kai norėdavo valgyti, piemenys maistingą košę pjaustydavo gabalais ir šildydavo.
Košė visada ruošiama ją maišant pagal laikrodžio rodyklę, dešine ranka. Kitas paprotys, susijęs su avižų koše, atkeliavo iš viduramžių. Košė valgoma stovint. Škotijoje avižų košė tradiciškai valgyta su šaltu pienu ar grietine ir truputėliu cukraus, o kartais tik su druska iš medinių dubenėlių su iš gyvulių ragų pagamintais šaukštais.
Avižų miltai puikiai tinka duonai ir įvairiems pyragėliams kepti. Tradicinis škotų patiekalas – avižų sklindžiai, tačiau vakare prie arbatos mėgiami ir avižų paplotėliai.
Desertui gaminama gausybė saldžių pudingų, bandelių su džemu, keksų. Kepami ir avižų kruopų apkepai, įvairiausi sausainiai su imbieru, skumbrė folijoje, salotos. Naujųjų metų išvakarėse kartu su juoda bandele (škotiškas vaisinis tortas) valgomas saldus desertas (suet), pagamintas iš gyvulinių riebalų ir cukraus.
Škotijoje populiarūs avižiniai sausainiai – trapios tešlos kepiniai, dėl gamybos metu gausiai naudojamo cukraus ir sviesto pasižymintys nepakartojamu aromatu. Jie tiekiami prie arbatos, kavos, derinami su putėsiais, vaisiais, uogomis, grietinėle, kitais desertais. Ryžių miltai suteikia sausainiams baltumo, trapumo, tačiau juos škotai pakeičia ir kvietiniais.
Sausainiai pagardinami tarkuotomis apelsinų, citrinų žievelėmis, riešutais, imbierais. Trapučiai, papuošti migdolais ir smulkiai supjaustytais imbierais, nuo seno kepami Šv. Kalėdų ar vestuvių proga.
Nacionalinis škotų patiekalas – skysta avižinė košė, gaminama pusryčiams. Yra daugybė avižinės košės gaminimo būdų, perduodamų iš kartos į kartą. Kaip ir anglų, mėgstamiausias gėrimas – arbata. Ją geriant valgomas džemas, marmeladas, keksai bei populiarūs nacionaliniai smėliniai sausainiai.
Škotijoje visuomeninio maitinimo įmonėse patiekiamos mažesnės nei Airijoje maisto porcijos, t.y. pagal anglų pavyzdį.
Geriamas airiškas arba škotiškas viskis ir alus.
Škotų nacionalinių patiekalų asortimentas – avižiniai paplotėliai (bannocks), grietinės ir tirštos grietinėlės mišinys (crowdie), tiekiamas su avižiniais paplotėliais ir sviestu per pavakarius prie arbatos, vištienos ir porų sriuba (cock-a-leekie soup), žuvienė (cullen skink).

Scottish cuisine – people living in Scotland (part of Great Britain), speaking English and Scottish (Little) display, dishes, cooking related English.
Differences that are eaten porridge, cooked not only broths, but closed in soups, thick soups with a variety of grains, meat, potatoes, cabbage, fish.
Scottish culinary traditions began to form, when started to cook on an open fire. It was a hot main course dishes of meat, vegetables and grains in preparation for the big stage in a pot with water. Early food production methods had a significant impact on the Scottish culinary, and many antique dishes are made to this day, for example, chicken with green peas, beef, beer, a variety of goulash.
Scottish cuisine, unlike the English, made an excellent taste national dishes from the sheep offal (lungs, liver, heart) and seasoned stuffing (Haggis), the addition of oat groats and pouring whiskey. “Haggis” – as one of the most popular delicacies in Scotland, known around the world. This is a dish made from sheep’s casings, barley and various spices, baked sheep’s inserted into the stomach. Supplied in a heated bowl with mashed potatoes and mashed turnips, and užgeriamas whiskey.
Cold mountains of Scotland, the best fit oats, , which is very nourishing and nutritious. Scottish daily diet in ancient times (until the potatoes are spread) to form a dish whose main ingredient was oat meal flour . Most of these dishes was oatmeal porridge and oatmeal pancakes.
Meals is made of coarse oatmeal, water and salt, usually eaten for breakfast. Scottish porridge oats ancient shepherds stir whole week, while holding certain vessels, which is hard. Some wanted to eat nutritious porridge shepherds cut in pieces and heat.
Porridge is always prepared it by mixing in a clockwise direction, with his right hand. Another custom associated with oat porridge, came from the Middle Ages. Porridge eaten standing. Scottish oat porridge traditionally eaten with cold milk or cream and a little bit of sugar, and sometimes only with salt in wooden bowl made from animal horn spoons.
Oat flour is ideal for bread, cakes and various fried. The traditional Scottish dish – oat pancakes, but in the evening at your favorite tea and oat cakes.
Dessert produced a plethora of sweet puddings, cakes with jam, muffins. Baked and fried grits, biscuits with a wide variety of ginger, mackerel in foil, salad. New Year’s eve with black bun (Scottish fruitcake), eat a sweet dessert (Sueton), made from animal fat and sugar.
Scottish oatmeal biscuits popular – shortbread, the production of abundant use of butter and sugar offering the most unique flavor. They come to tea, coffee, combined with mousse, fruit, berries, cream and other desserts. Rice flour gives biscuits white, crisp, but it replaces the Scottish and wheat.
Biscuits seasoned with grated orange, lemon jackets, nuts, ginger. They, decorated with almonds and chopped ginger, cooked the old St. Christmas or your wedding anniversary.
Scottish national dish – liquid oatmeal, made breakfast. There are a lot of oatmeal cooking techniques passed down from generation to generation. As in English, favorite drink – tea. It is drinking eat jam, marmalade, cakes and biscuits are popular national sand.
Catering establishments in Scotland, served less than one portion of food in Ireland, ie according to the English model.
Drinking Irish or Scotch whiskey and beer.
Scottish National dishes – oatmeal scones (Bannock), sour cream and a thick mixture (crowd), served with butter and oat cakes in the afternoon snack of tea, chicken and leek soup (cock-a-Leek Soup) , fish soup (Cullen skink).

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: