© Škotiškas alus/Scottish beer

8 Rgp


Škòtiškas alùs – nuo tamsaus, salyklinio, skrudintų miežių skonio silpniausias (3,2 %), tiršto, tamsesnės rudos spalvos stipresnis (3,5 %) iki vaisių skonio, salyklo ir apynių prieskonio (eksportinis) stipriausias (4,1 %) alkoholinis gėrimas. Tai žymiai tamsesnis, tirštesnis ir saldesnis alus už anglišką.
XIX a. Škotija garsėjo savo alumi ir buvo minima tarp žymiausių – Anglijos, Vokietijos ir Čekijos. Nors dabar sumažėjusi alaus pramonė bei padidėjęs lager populiarumas, Škotijoje vis dar gaminamas tradicinis, viršuje besifermentuojantis alus.
Škotiškas alus gaminamas iš vietinių grūdų. Kadangi šalyje neauginami apyniai, todėl alus dažniausiai nebūna kartus. Gali būti aitrus ir neaitrus, pasterizuotas ir tirštas, aromatinis ir organinis.
Škotijoje alaus stiprumas žymimas pagal XIX a. veikusią kainų už barelį sistemą: silpniausias alus yra 60/-, vidutinio stiprumo 70/-, eksportinis 80/-, o stiprus, viršuje susifermentavęs, 90/-. Paprastai taip žymimas alus, pilstomas iš statinių.
Pasterizuotas alus skirstomas į lengvą (nedidelis alkoholio kiekis, tačiau ne šviesi spalva, nes alus gali būti ir tamsus) ir vidutinio stiprumo – žymimas special arba heavy; o eksportinis alus vadinamas premium.
Škotijoje savita alaus pilstymo sistema – patiekiant tradicinį alų vietoj rankinių siurblių naudojami aukšti oro slėgio sifonai.
Kiekviename šalies regione dominuoja savas alus. Populiariausios alaus rūšys – „Auld Alliance“ – aitrus, apynių skonio gaivinantis 4 % alus, „Black Douglas“ – ypatingo skonio, tamsus 5,2 % alus, „Borve Extra Strong“ – labai stiprus, svaiginantis 10 % alus, brandinamas ąžuolinėse viskio statinėse, „Broadsword“ – aukso spalvos, vaisių ir salyklo skonio 3,8 % alus, kurio išgėrus juntamas kartumas, daromas ir statinėse, „Dragonhead Stout“ – neaitrus, klasikinis tamsus 4 % alus, „Edinburgh Strong Ale“ – stiprus eksportinis 6,4 % alus, pasižymintis apynių ir salyklo prieskoniu, tačiau neturintis stipriam alui būdingo saldumo, „Golden Pale“ – šviesus, gintaro spalvos, aromatinis, organinis 4 % alus su apynių prieskoniu, „Gillespie’s“ – tirštas ir tamsus, saldaus salyklo skonio, pasterizuotas alus ir t. t.
2009 m. rudenį alaus gamybos bendrovė BrewDog pagamino stipriausią putojantį alų pasaulyje pavadinimu „Taktinis branduolinis pingvinas“, kurio stiprumas siekia 32 laipsnius. Naujo gėrimo parduota tik 500 butelių 0,33 litro talpos. Toks alus buvo pardavinėjamas tik internetu bei dviejose parduotuvėse Edinburge ir Londone.
Žr. alùs (4), Škòtijos virtùvė

Scottish beer – from the dark, malt, roasted barley taste the weakest (3.2%), thick, darker brown color is stronger (3.5%) and fruit flavors, spice, malt and hops (an export), the strongest (4.1%) an alcoholic beverage. This is a much darker, denser and sweeter beer than the English.
Nineteenth century Scotland was famous for its beer and has been mentioned among the most famous – England, Germany and the Czech Republic. Although now a decrease in the beer industry and the increased popularity of lager in Scotland is still producing traditional beer.
Scottish beer is produced from local grain. Since hops are not grown in the country, the beer is most often times. It may be poignant and pungent, pasteurized and thick, aromatic and organic.
Scotland beer strength to follow the nineteenth century price per barrel had been in place a system: the weakest beer 60 / -, moderate 70 / -, an export of 80 / -, and powerful, top fermentation, 90 / -. This is usually indicated by beer on tap from the building.
Pasteurized beer is divided into light (low alcohol content, but not a bright color, it can be beer and dark), and moderate – marked with a special or heavy, and the exportation of beer called a premium.
Scotland distinctive beer system – serving beer instead of the traditional hand pump used for high pressure siphon.
Each country in the region is dominated by its own beer. The most popular types of beer – “Auld Alliance” – tart, refreshing taste of hops 4% beer, “Black Douglas” – a special taste of dark beer 5.2%, Borve Extra strong – very strong, heady 10% of the beer, whiskey, aged in oak drums, “Broadsword” – a gold-colored, fruit-flavored malt and 3.8% beer, felt a bitter drink, and have a barrel, “Dragonhead Stout – pungent, classic dark beer 4%,” Edinburgh Strong Ale “- a strong exportation 6 4% beer, having the hop and malt flavor, but no strong beer, the inherent sweetness, “Golden Pale” – a bright, amber colored, aromatic, organic 4% beer with hop flavor, “Gillespie’s” – a thick and dark, sweet malt flavor, pasteurized beer, etc. t
2009 Autumn brewing company BrewDog produced the strongest beer in the world of sparkling called “tactical nuclear penguin, whose strength to 32 degrees. New drink sold only 500 bottles of 0.33 liters. This beer was sold only online, and two stores in Edinburgh and London.
See . beer, Scottish cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: