© Šri Lankos virtuvė

8 Rgp


Šri Lánkos virtùvė – tropinės salos piečiausioje Indijos subkontinento dalyje nacionaliniai patiekalai.
Šalies istorijos vardas siekia 483 metus prieš mūsų erą. Europiečiai į salą pradėjo veržtis XVI amžiuje. Iki tol vyko nuolatinės kovos tarp vietinių gyventojų. Pirmieji iš Europos į Šri Lanką atvyko portugalai, po jų olandai, vėliau britai. 1802 m. Šri Lanka tapo britų kolonija. 1948 m. šalis atgavo Nepriklausomybę. Vyrauja maisto ir gaminimo būdų įvairovė. Tipiškiausi valgiai gaminami kaimuose. Yra valgių, kuriuose įžvelgiama kitų šalių virtuvių bruožų. Vietinėje virtuvėje įsitvirtino užsieniečiai ir užkariautojai – indai, arabai, portugalai, olandai, anglai. Kulinarinės tradicijos, kurias jie atsivežė, įsimaišė į vietinę virtuvę, tačiau išlaikė originalią kilmę.
Šri Lankos patiekalai labai įvairūs, turi panašumų į indišką virtuvę, taip pat arabų, malajų, portugalų, olandų ir anglų virtuvių bruožų. Pagrindinis maisto produktas yra ryžiai, kurie valgomi su įvairiais padažais, ypatingai kario. Patiekalai yra gana aštrūs. Vietinėje virtuvėje gausu žuvies patiekalų, taip pat patiekalų iš jūros gėrybių, kurie yra patiekiami su daržovėmis bei prieskoniais.
Malajiečiai ir musulmonai į Šri Lanką atsivežė savų prieskonių (korma, pilau, biriani), kurie saloje greitai prigijo. XVI ar XVII amžiuje, Šri Lanką valdant portugalams, kiekvieno recepto pabaigoje atsirado žodis temper, kuris kildinamas iš portugališkojo temperado, kuris reiškia, kad jau paruoštą patiekalą reikia dar pakepinti. Vėliau į šią prieskoniais turtingą šalį atkeliavo olandai, kurie atsivežė kiaušinių ir sviesto, tačiau jų receptai saloje pasikeitė, o pagal juos pagaminti patiekalai tapo aromatingesni ir aštresnio skonio, nes prie olandiškų kepinių puikiai tiko kardamonas ir cinamonas.
Neolito amžiuje Šri Lankoje buvo užsiimama žemdirbyste. Arijai, atsikraustę į salą iš Šiaurės Indijos, pirmieji atskleidė geležies apdirbimo meną, patobulino žemdirbystės ir drėkinimo sistemas. 1505 metais salos dalį užėmę portugalai pradėjo prekybą prieskoniais, o XVIII a. pabaigoje olandus pakeitę britai užveisė kavos, arbatos, kaučiuko ir kokosų plantacijas.
Pirkliai ir užkariautojai (indai, arabai, malajiečiai, portugalai, olandai, anglai) įtakojo šalies vietinę virtuvę, kurios pagrindas – ryžiai, valgomi su įvairiais padažais, žuvimi, jautiena, vištiena ar kiaušiniais. Patiekalai gana aštrūs (viešbučiuose patiekiamas sušvelnintas variantas). Aštrus maistas paprastai numalšinamas suvalgius virtų ryžių, agurką ar išgėrus jogurto. Pakrantės kurortuose gausu jūros maisto restoranų. Dabartinė Šri Lanka užsiima žemdirbyste (ryžių, arbatos, prieskonių auginimu ir eksportu).
Ceilono gyventojų maitinimosi pagrindas – ryžiai, kukurūzai, žirniai, lęšiai ir kitos ankštinės daržovės, taip pat visų rūšių miltai iš pupelinių kultūrų ir daržovės. Auginami cinamonas, vanilė, pipirai, kakava, gaminami kokoso ir sandalo aliejai, įvairūs balzamai.
Šri Lankos patiekalai labai įvairūs, turi panašumų į indišką virtuvę, taip pat arabų, malajų, portugalų, olandų ir anglų virtuvių bruožų. Pagrindinis maisto produktas yra ryžiai, kurie valgomi su įvairiais padažais. Patiekalai yra gana aštrūs. Vietinėje virtuvėje gausu žuvies patiekalų, taip pat patiekalų iš jūros gėrybių, kurie yra patiekiami su daržovėmis bei prieskoniais.
Kaip ir visoje Azijoje, ryžiai – pagrindinis Šri Lankos gyventojų maistas. Vidurdienį visi valgo ryžius su kariu. Be kelių rūšių kario, į patiekalus dedama paprikos ir kitų prieskonių, o prie jų patiekiami įvairūs garnyrai: įvairių rūšių daržovės, bananų žiedai, žuvys, mėsa. Ant stalo patiekiami ryžiai, sriuba. Maistas aštrus. Salos gyventojai šį maistą iš karto susideda į savo lėkštę: ryžių viduryje padaroma duobutė, į ją dedama sriuba, o aplink ryžius – mėsa ar žuvis. Pagal Šri Lankos tradicijas geriausia valgyti rankomis, tačiau dabar dažnai naudojamasi ir šaukštais bei šakutėmis. Vietiniai gyventojai tik rankomis valgo per ypatingas šventes, pavyzdžiui, Naujuosius metus.
Dar vienas bendras Azijos gastronomijos tradicijų bruožas – gausus prieskonių vartojimas. Ryžiai, pagardinti kariu ir kitais prieskoniais, paduodami su jūrų produktais ir vaisiais, su kokosų drožlėmis ir daržovėmis. Valgyje gali būti įvairių produktų kombinacija.
Daugelis tradicinių patiekalų ruošiama moliniuose (akmeniniuose) arba metaliniuose (plytiniuose) židiniuose (induose) ant atviros ugnies. Kasdieninį vietinių gyventojų racioną sudaro: ryžių paplotėliai (Roti), blynai iš ryžių miltų ir kokosų pieno (Appu), ryžių vermišeliai (Indiappa), garuose išvirtas ryžių-kokosų mišinys (Pitta), rožiniai ryžiai su kokosų pienu (Kiribad), plovas ir kiti.
Kiekviena šios šalies moteris keliasi ir gamina pusryčius saulei tekant, o vėliau ant didelio akmens kitu akmeniu trina prieskonius. Tai įprastas prieskonių ruošimo būdas Azijoje, Vakaruose tokius darbus atlieka elektriniai prietaisai.
Maisto gaminimui dažnai naudojami moliniai indai, nes molis išlaiko gaminamo patiekalo aromatą. Daugeliui šalies patiekalų gaminti naudojamos įprastos keptuvės ar puodai, tačiau yra keli patiekalai, kuriems gaminti metaliniai indai netinka, nes juose maistas gali pervirti ar perkepti.
Karvės Šri Lankoje yra šventos, todėl nevalgomos. Galvijų auginama palyginti mažai ir valgoma mėsos nedaug, tačiau daug suvartojama žuvies ir jūrų produktų. Tai tuno filė su kokosų padažu, džiovinta ir rūkyta visų rūšių žuvis, kalmarai, omarai, krevetės. Žuvis gali būti kaip pagrindinis patiekalas arba kaip valgio priedas. Kiekvienu atveju maistas būtinai gausiai pagardinamas žalumynais ir prieskoniais – česnakais ir pipirais, šafranais ir muskato riešutais, imbierais ir kardamonais, cinamonais ir kalendromis, kmynais, garstyčiomis ir kitais. Palyginti ilgas maisto ruošimas ant atviros ugnies visiškai pakeičia pirminių produktų skonį.
Ant stalo būtinai patiekiamos šviežių daržovių ir vaisių salotos, žalumynų ryšulėliai arba žalumynų salotos. Visa tai paskaninama tradiciniais pomidorų padažais, pipirais, svogūnais arba bambuko ūgliais, egzotinėmis žolėmis, bananinės palmės žiedais, vandens dumbliais. Daugiausia suvartojama vaisių.
Desertų šalyje beveik nėra, po sočių pietų dažniausiai patiekiami įvairūs vaisiai. Saloje auginami įvairių rūšių mango vaisiai ir bananai, saldžios papajos. Avokadai patiekiami su kremu ir cukrumi.
Alkoholinių gėrimų šalies gyventojai beveik nevartoja, tačiau parduodamas į butelius supiltas švarus vanduo, o turistai viešbučiuose vaišinami kokosų degtine (araku), kuris geriamas su vaisių sultimis.
Juodoji arbata – mylimiausias gėrimas Šri Lankoje. Šimtai rūšių arbatžolių ir kiekvienas švelnus gėrimas ruošiamas įvairiai, dažniausiai žoleles maišant su vaisiais. Geriamas kokoso pienas (iš paties riešuto), įvairūs vaisių sultys.
Plg. Ìndijos virtùvė

Sri Lanka cuisine – tropical island in the Indian subcontinent piečiausioje national dishes.
History of the country’s name to 483 years before our era. Europeans began to make inroads into the island in the sixteenth century. Until then, there have been continuous fighting between the local population. The first from Europe to Sri Lanka by the Portuguese arrived, followed by the Dutch, then British. 1802 Sri Lanka became a British colony. 1948 the country regained its independence. Dominate food production and the diversity. Typical dishes are made in the villages. There are dishes that seen in other kitchen features. Established themselves in the local cuisine and foreign conquerors – Indians, Arabs, Portuguese, Dutch, English. Culinary traditions, which they brought, dash into the local cuisine, but retained the original origin.
Sri Lankan dishes very different, have similarities to Indian cuisine, as well as Arabic, Malay, Portuguese, Dutch and English cuisine features. The main food is rice, which are eaten with various sauces, especially curry. Dishes are quite spicy. The local cuisine rich in fish dishes, including seafood dishes which are served with vegetables and spices.
Malay and Muslims in Sri Lanka brought their own ingredients (Korman, Pila, Biriani), which are quickly taken off the island. Sixteenth or seventeenth century, Sri Lanka by the Portuguese in the management of each prescription at the end of the word appeared in temper, which is derived from the Portuguese temperado, which means that the dish is ready to be toast yet. Later in the spices rich country came the Dutch, who brought the eggs and butter, but the island has changed their recipes and dishes made in accordance with their perfumed taste and become sharper taste, due to Dutch bakery perfectly suited cardamom and cinnamon.
Neolithic era in Sri Lanka are engaged in farming. Aryan, moved to the island from northern India, were the first iron-art, improved farming and irrigation systems. 1505 occupied the island of the Portuguese began to trade in spices and eighteenth centuries At the end of the British changed the Dutch planted coffee, tea, rubber and coconut plantations.
Merchants and conquerors (Indians, Arabs, Malay, Portuguese, Dutch, English) was influenced by local cuisine, which is based on – rice, eaten with various sauces, fish, beef, chicken or eggs. Quite spicy dishes (served in hotels relaxed version). Spicy foods are generally tameable eating cooked rice, cucumber and yogurt drink. The coastal resorts of rich sea food restaurants. The present Sri Lanka is engaged in agriculture (rice, tea, spices production and exports).
Ceylon population subsistence basis – rice, corn, peas, lentils and other leguminous vegetables, as well as all types of flour pupelinių crops and vegetables. Cultivated cinnamon, vanilla, pepper, cocoa, coconut, and made the sandal oils and various balms.
Sri Lankan dishes very different, have similarities to Indian cuisine, as well as Arabic, Malay, Portuguese, Dutch and English cuisine features. The main food is rice, which are eaten with different sauces. Dishes are quite spicy. The local cuisine rich in fish dishes, including seafood dishes which are served with vegetables and spices.
As in the whole Asia, rice – the main food of the population of Sri Lanka. At noon all eat rice with curry. In addition to several kinds of curry, chilli added to the dishes and other spices, and served to their various garnish: different kinds of vegetables, banana flowers, fish, meat. On the table are served rice soup. Spicy food. The island as soon as the food in their dish consisting of: rice, done in mid-hole to put her soup, but around rice – meat or fish. Under Sri Lanka’s tradition to eat the best hand, but now often used and spoons and plug. Local people eat only hand-specific events, such as the New Year.
Another common feature of traditional Asian cuisine – rich spices use. Rice, seasoned with curry and other spices, filed with the marine products and fruit, with coconut chips and vegetables. Eating may be a combination of different products.
Many traditional dishes prepared clay (stone) or metal (brick) fireplaces (containers) on an open fire. While daily local diet consists of: rice cakes (Roti), pancakes from rice flour and coconut milk (Appui), rice vermicelli (Indiappa), cooked by steaming the rice-coconut mixture ( Pitta), pink rice with coconut milk (Kiribad), pilaf, and others.
Each woman in this country and move produces breakfast at sunrise, then a large stone with another stone rubbing spices. This is the usual method of preparation of spices in Asia, the West, following the work carried out by electrical appliances.
Often used in cooking crocks, because clay retains flavor dishes. Many of the country to produce dishes using normal pans or pots, but there are some dishes which are not suitable for the manufacture of metal containers, because they can overcook food or overbake.
Cows are sacred in Sri Lanka, and therefore inedible. Cattle produced relatively little and eating little meat, but consume a lot of fish marine products. This is the tuna fish with coconut sauce, dried and cured all kinds of fish, squid, lobster, shrimp. Fish can be seen as a main dish or as a food additive. In each case, be sure food is abundantly seasoned with herbs Spice – garlic and pepper, saffron and nutmeg, ginger and cardamom, cinnamon and cilantro, cumin, mustard, and others. The relatively long cooking on an open fire completely replace the original taste of the product.
Necessarily on the table and served fresh vegetables and fruit salad herb bundles or salad herb. All this given the traditional tomato sauce, pepper, onion or bamboo shoots, exotic grasses, banana palm tree rings, water and algae. The most consumed fruit .
Desert in almost non-existent, after a delicious lunch served in a variety of mostly fruit. The island has produced various kinds of mango fruit and bananas, papayas, sweet. Avocados are served with cream and sugar.
Alcohol about the country’s population does not use, but is sold in bottles filled clean water, and served to tourists in hotels in Coconut vodka (Arakan), which is taken with fruit juice.
Black tea – favorite drink in Sri Lanka. Hundreds of kinds of tea and soft drinks, each prepared in various ways, mostly herbs mixed with fruit. Drinking coconut milk (from the nuts), various fruit juices.
Cf. India cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: