© Švediškas alus/Swedish beer

8 Rgp


Švèdiškas alùs – nuo aukso iki vario spalvos apynių bei salyklo prieskonio alus.
Daugelis alaus rūšių Švedijoje vadinamos angliškais vardais, tik viena – Pripps rūšis – kilusi iš Škotijos (pvz., saldokas „Pilsner Pripps Bla“). XIX amžiuje škotas Deividas Karnegis Geteborge įkūrė vieną seniausių daryklų Švedijoje, kur buvo gaminamas porteris – viršuje besifermentuojančio alaus darymo tradicija.
Dabar Švedijoje alus pardavinėjamas pagal tris stiprumo lygius: I klasė – iki 1,8 %, II klasė – iki 3,5 %, III klasė – iki 5,6 % (pvz., „Spendrup’s Old Gold“ – sodrios aukso spalvos, apynių bei salyklo prieskonį turintis Pilsner rūšies alus (5 %), pilstomas į rudos spalvos briaunuotus butelius, „Carnegie Porter“ – tirštas, skrudinto skonio, turi 5,6 % alkoholio, „Faerskoel“ – gaivus, nefiltruotas lager rūšies 5 % alus). Iki 1995 metų buvo ribojamas stipresnio nei 5,6 % alaus pardavinėjimas, tačiau Švedijai įstojus į Europos Sąjungą, leista alų pardavinėti atsižvelgiant į tris stiprumo lygius. Be to, namudinės daryklos, kurioms buvo suteiktos licencijos, ėmė gaminti žymiai stipresnį gėrimą nei III klasės. Populiariausios alaus rūšys – „Pripps Bla“ – auksinio medaus spalvos, saldokas Pilsner, „Tom Kelley“ (7,5 %) ir „Gorilla“ (7,6 %) – labai stiprūs, prieskoniais pagardinti gėrimai.

Žr. alùs (4), Švèdijos virtùvė

Swedish beer – from gold to copper colored malt and hop spice beer.
Many types of beer in Sweden of the English names, only one – Pripps species – comes from Scotland (eg, sweet Pilsner Pripps Bla). Nineteenth century Scot David Carnegie Gothenburg founded one of the oldest breweries in Sweden, where it was produced by porters.
Now beer is sold in Sweden under the three levels of severity: Class I – up to 1.8%, Class II – up to 3.5%, Class III – up to 5.6% (for example, “Spendrup’s Old Gold – rich golden color, hop and savor a malt Pilsner type beer (5%), poured into brown ribbed bottles, “Carnegie Porter – rich, roasted flavor, has 5.6% alcohol, Faerskoel – fresh, unfiltered lager type beer is 5%). By 1995, restrictions were stronger than 5.6% of the sale of beer, but Sweden’s accession to the European Union, authorized the sale of beer, with three levels of severity. In addition, the cottage-brewery, which was granted a license, began to produce much stronger drink than Class III. The most popular types of beer – Pripps Bla – golden honey-colored, sweet Pilsner, “Tom Kelley” (7.5%) and “Gorilla” (7.6%) – very strong, spicy flavored drinks.
See. beer, Swedish cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: