© Tadžikijos virtuvė

8 Rgp


Tadžìkijos (Tadžikistãno) virtùvė – valstybės pietrytinėje Vidurinės Azijos dalyje, besiribojančios su Uzbekistanu, Kirgizija, Kinija ir Afganistanu, nacionaliniai patiekalai.
Nors panaši į kitų Vidurinės Azijos tautų kulinariją, tadžikų virtuvė turi savitą maisto gaminimo technologiją. Dideliais kiekiais vartojami mėsos produktai, ribotais kiekiais – žuvys, kiaušiniai, atskirų rūšių kruopos (žirnių, avižų, perlinių).
Pirmieji patiekalai – sriuba (dažnai su lakštiniais), verdama mėsos kaulų sultinyje, rečiau – piene, daržovių nuovire. Vasarą ruošiama šaltsriubė iš tiršto pieno. Sriubos virimo būdai: smulkiai supjaustytos mėsos apkepinimas ir mėsos sultinio paruošimas, gausus jos pagardinimas žalumynais, specijomis, svogūnais, šviežiais pomidorais, tirštu pienu.
Populiariausia mėsa tadžikų virtuvėje – aviena, ožkiena, retai – vištiena, viščiukai, o antiena ir žąsiena beveik nevartojama. Kiaulienos musulmonai visai nevalgo. Atskiruose rajonuose populiarios kurapkos, putpelės. Arkliena vartojama dešrų gamybai.
Iš mėsos patiekalų mėgstamiausi šašlykai. Daugelis mėsos patiekalų apkepinama ant anglies, prieš apkepinant būtinai mėsa marinuojama, kad ji būtų minkšta ir patiekalas būtų sotesnis. Marinavimui vartojamas sausas vynas, actas, citrinos rūgštis, tirštų granatų sultys.
Tadžikų virtuvė gausi ir patiekalais padaže – karšta, natūralia mėsa, apkepinta dideliame taukų kiekyje. Prie mėsiškų valgių tiekiamos daržovių salotos, kepintos arba virtos bulvės.
Mėgstamiausias skanėstas – plovas, gaminamas ketaus katiluose. Plovo gamybai imama šildyto gyvulių lajaus, augalinių taukų arba augalinių ir gyvulinių taukų mišinio. Taukai įsisunkia ir aromatizuoja patiekalą su apkepintais svogūnais arba mėsos kauliuku. Paskaninama maltais juodaisiais ir raudonaisiais pipirais, rabarbarais, šafranu, česnakais. Į stalą tiekiama dideliuose apvaliuose dubenėliuose, viršuj dedama supjaustyta mėsa, pabarstoma sutrupintais žalumynais, granatų sėklomis.
Mėsa, paukščiai, žuvis (pvz., upėtakis), daržovės paprastai prieš ruošimą karštai nuplikinami, nuimama oda, po to apkepinami. Produktų apkepinimas suteikia patiekalams specifinį skonį ir aromatą, įgyja rudą atspalvį. Iš prieskonių labiausiai vartojami raudonieji pipirai, šafranas, bazilikas, petražolės, mėtos, žalieji svogūnai.
Nacionaliniai patiekalai – naminiai makaronai (Kaurma Lagman) su veršiena, daržovėmis ir prieskoniais arba su avienos šonkauliukais,
Svarbiausi prieskoniai – tikrieji žvaigždanyžiai, saldieji bulgariški ir juodieji pipirai, laurų lapeliai, bazilikai, peletrūnai, žalumynai, daržovės – pomidorai, agurkai, česnakai, ropiniai svogūnai, morkos, žirniai, bulvės. Valgiams gaminti dažniausiai naudojamas augalinis aliejus, kurdiuko riebalai, sviestas, kiaušiniai, kvietiniai miltai, makaronai, pomidorų padažas-pasta, majonezo, kečupo ir konjako padažas, ryžiai, sausas raudonasis ir baltasis vynas, citrinų sultys. Daug suvartojama pupinių kultūrų ir ryžių.
Išskirtinę vietą tadžikų mitybos racione užima miltiniai patiekalai: paplotėliai, žagarėliai, kvietinių miltų pyragėliai, koldūnai. Jie gaminami iš prėskos ir mielinės tešlos. Į miltinių patiekalų sudėtį įeina miltai, mėsa, daržovės, žalumynai, prieskoniai, pieno produktai, kiaušiniai.
Gaminiai iš tešlos – įvairaus tipo paplotėliai, pyragėliai – gaminami įvairiai – prastos mielinės ir pagerintos, prastos prėskos ir pagerintos tešlos. Kepama specialiose krosnyse, kepimo spintose.
Šaltieji patiekalai ir užkandžiai Tadžikijoje valgomi kaip atskiri patiekalai ir kaip garnyras prie antrųjų patiekalų – plovo, šašlykų. Salotos gaminamos iš daržovių prieš paduodant į stalą.
Šaltieji patiekalai ir užkandžiai tiekiami didelėse apvaliose ir ovalinėse lėkštėse, salotinėse, vazose.
Populiariausias tadžikų gėrimas – žalioji arbata, geriama šalta ir karšta. Vėsiais metų laikais geriama juodoji arbata. Iš kitų gėrimų plačiai paplitę vaisių nuovirai, sultys, šerbetai. Net pietaujant pirmiausia geriama arbata, valgomi saldėsiai, vaisiai, paplotėliai, po to – sriuba, antrieji patiekalai.
Svarbiausi tautiniai valgiai – žirnienė su lakštiniais (Ugra), su bulvėmis troškinta aviena (Kaurdakas) ir kiti.
Valgoma sėdint ant kilimėlių aplink žemus staliukus.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Tajik cuisine – the southeastern state of Central Asia, bordering Uzbekistan, Kyrgyzstan, China and Afghanistan, the national dish.
Although similar to other Central Asian nations gastronomy, Tajik cuisine has a unique cooking technology. Consumed in large quantities meat products in limited quantities – fish, eggs, grits individual species (pea, oats, pearl).
First course – soup (often with noodles), cooked meat bone broth, less often – milk, vegetables, liquor. In the summer of preparation cold soup thick milk. Soup cooking methods: finely sliced meat and meat broth fry-up preparation, its abundant greenery with onions, fresh tomatoes, solid milk.
Featured meat Tajik cuisine – sheep, goats, rarely – chicken, chickens, ducks and geese and almost consumed. Pork Muslims do not eat whole. Popular in parts of partridges, quails. Horse meat is used in sausage production.
Of the meat dishes shashlik favorites. Many of the dishes of fried meat on coal, before the meat is pickled baking sure that it is soft and the dish is replete. Marinating is used to dry wine, vinegar, citric acid, thick pomegranate juice.
Tajik cuisine and rich sauce dishes – a hot, natural meat, roasted a large quantity of oil. The supply of meaty dishes vegetable salad, baked or boiled potatoes.
Favorite delicacy – pilaf, produced cast-iron boilers. Washed toast livestock production is taken tallow, vegetable oil or animal and vegetable oil mixture. Fats and soak in a dish with fried onions or meat bone. Place ground black and red peppers, rhubarb, saffron, garlic. The round table is available in large bowl, added At the top, cut the meat, sprinkled with crushed herbs, pomegranate seeds.
Meat, poultry, fish (eg, trout), vegetables , usually prior to preparation for exposed cold, removed the skin, then fried. Product recipes provide meals specific taste and aroma becomes brown hue. Of spices the most used red pepper, saffron, basil, parsley, mint, green onion.
Specialities – Homemade Noodles (Lagman Kaurma) with veal, vegetables and spices or mutton ribs.
The most important spices – the real star, the sweet Bulgarian and black pepper, bay leaves, basil, tarragon, herbs, vegetables – tomatoes, cucumbers, garlic, kohlrabi onion, carrots, peas, potatoes. Most often used cooking oil, fat, butter, eggs, wheat flour, pasta, tomato sauce, pasta, mayonnaise, ketchup and brandy sauce, rice, dry red and white wine, lemon juice. Many cultures consume Faboideae and rice.
Unique place in the diet has Tajik flour dishes: cakes, donuts, cake flour, dumplings. They are made from unleavened dough and yeast. The farinaceous dishes containing flour, meat, vegetables, herbs, spices, milk products and eggs.
Pasta – different types of cakes, pies – produced in different ways – bad yeast and improved low-mild and improved dough. Roast in the kiln, oven cabinets.
Cold dishes snacks Tajikistan eaten as a separate dish as a garnish and the second meal – washed, grill. Salad made from vegetables prior to submission to the table.
Cold meals and snacks are supplied in large rounds and oval-shaped containers and so on.
The most popular Tajik drink – green tea, drunk cold and hot. Cool seasons drinking black tea. In other beverages are widely distributed in fruit liquor, juices, sorbets. Even the first dinner drinking tea, eaten sweetmeats, fruits, cakes, and then – soup, second courses.
Key ethnic dishes – pea soup with noodles (Ugra), braised lamb with potatoes (Caurdac) and others.
Eaten sitting on mats around low tables.
See. Commonwealth of Independent States Cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: