© Tailando virtuvė

8 Rgp


Tailándo virtùvė – aštraus, saldaus, rūgštaus ir kartaus skonių derinių gaivus ir lengvas patiekalų asortimentas.
Šalies virtuvėje nėra griežtų taisyklių, kaip tiksliai turi būti gaminamas patiekalas. Virėjas gali improvizuoti, keisdamas komponentus ir prieskonius. Patiekalo sudėtyjepaprastai yra bent vienas saldus, rūgštus, aštrus ir sūrus komponentas. Laikantis skonių harmonijos, Tailando virtuvėje gaminama daugybė europiečiams neįprastų patiekalų: kiauliena, ruošta su medumi, pupelės – su cukrumi, saldūs vaisiai, įdaryti aštriu mėsos įdaru, ir panašiai. Žinovų teigimu, Tailando virtuvė – viena iš geriausių pasaulyje. Pagal aromato ir keisto skonio derinį ji neturi lygių.
Pagal patiekalų kokybę ir logiką šalies kulinarija panaši į kinų, pagal aštrumą – į meksikiečių virtuvę, nors didžiausią įtaką padarė indų virtuvės tradicijos. Kadangi Tailande dominuojanti religija – budizmas, nėra jokių suvaržymų vartoti maisto produktus.
Nacionalinis kulinarijos pasididžiavimas – visų rūšių mėsa, žuvis, daržovės ir vaisiai, prieskoniai ir prieskoninės žolės. Svarbiausi virtuvės komponentai – ryžiai, aštrusis padažas ir kokosų pienas. Karčiosios pipirų ankštys – pagrindinis nacionalinės virtuvės bruožas. Aitriųjų paprikų, į Tailandą įvežtų dar VII amžiuje portugalų misionierių, dabar priskaičiuojama daugiau kaip 10 rūšių.
Kitas tailandiečių virtuvės ingredientas – kokosų pienas, kuris tradiciškai vartojamas ruošiant maltų pipirų, imbierų, cinamonų šaknų mišinį (kitaip – karį). Kokosų pienas ir kokosų grietinėlė tinka gaminant troškintus ir virtus patiekalus (vietoj karvių pieno). Be to, kokosų pienas tinka ruošiant mėsos ir žuvies valgius, kuriuos sušvelnina.
Šalies geografinė padėtis lėmė, kad nacionalinėje virtuvėje mėsa vartojama daug rečiau negu žuvis ar jūrų gėrybės. Mėsa dažniausiai kepama grilyje be riebalų, o padažai gaminami iš prieskoninių žolių nuoviro. Ypač egzotiški ir gardūs tailandietiški mėsos ir paukštienos patiekalai.
Iš mėsiškų patiekalų populiariausia vištienos užkandėlė, vadinama „sati“ – marinuoti vištienos gabaliukai, kepti krosnelėje (grilyje) ir patiekti suverti ant mažų iešmukų. Labiausiai vertinama aviena ir ožkiena, rečiau kiauliena ar jautiena.
Patiekalai gaminami labai greitai, nes mėsa paruošiama prieš parą. Ji mirkoma piene arba kefyre, kad išnyktų kvapas ir nereikalingos medžiagos.
Pagrindiniai tailandietiški patiekalai – įvairūs smulkiai pjaustyti, greitai paruošiami žuvies, mėsos ar jūros gėrybių (pvz., krabų, omarų, langustų, krevečių) troškiniai kokosų piene ar padažuose, kurie gali iš esmės pakeisti patiekalo skonį.
Pirmenybė teikiama šviežiems ryžiams, kurie verdami nedideliame verdančio vandens kiekyje, nors kai kuriuose Tailando rajonuose mėgstama šiek tiek apkepinti ryžius su žuvimi, jūrų produktais arba daržovėmis. Geriausiu atveju vartojami ilgagrūdžiai poliruoti arba aromatiniai (jazmininiai) ryžiai.
Iš ryžių gaminami pagrindiniai patiekalai, desertai, sriubos, jie tiekiami kaip garnyras. Ryžių populiarumas rodo Tailando virtuvės giminingumą su Kinijos ir Indijos virtuvėmis.
Tailandietis virėjas naudoja prieskonius ir žoleles kurdamas kontrastiškų skonių mišinį, kuris valgį padaro nepakartojamu. Jam draudžiama tame pačiame puode virti mėsą, po to – vegetarišką sriubą. Kiekvieną rytą meldžiasi savo dievams, prašydamas jų palaiminimo gaminant maistą. Tačiau šalyje nėra griežtų maisto ruošimo taisyklių: virėjas vadovaujasi tik bendrais bruožais ir pats nusprendžia, kokius produktus, kur, ką ir kaip sunaudoti (pvz., kokie prieskoniai ar prieskoniniai žalumynai dera prie valgio, – tai grynai asmeninis sprendimas).
Dažniausiai valgoma vakare, o rytą tik užkandžiaujama. Valgoma iš lėto, neskubant, ramiai.
Tailando virtuvės patiekalai nekaloringi, nes jiems gaminti nenaudojamas pienas, sviestas ir grietinė, tačiau yra labai aštrūs.
Populiariausi prieskoniai – švieži citrinmedžio lapai ir stiebai, suteikiantys patiekalui labai aitrų skonį, kalendros, mėtos, bazilikai, imbierams giminingos alpinijos, tuščialaiškiai česnakai, aitriosios paprikos.
Nacionaliniai patiekalai – aštrios jautienos salotos (Jam Mu Jay) su daržovėmis, vištienos sriuba su kokosų pienu, vegetariški grybų suktinukai (Spring Rolls), vištienos šašlykėliai (Jacitori).
Padažai bei sriubos gali būti padarytos iš raudonosios karijos pastos, žaliosios karijos pastos ir smulkintų „Thai-Choice“ (susideda iš smulkintų kalendros, česnako, citrinžolės, baziliko ir chili (aštriojo pipiro)) prieskonių, kurie yra pagrindinė padažų ir sriubų sudėtinė dalis. Aštraus, saldaus, rūgštaus ir kartaus skonių deriniai padažams suteikia gaivumo ir lengvumo.
Garnyrai ir sriubos tapo tailandietiško maisto neatskiriama dalis. Patiekalai paprastai patiekiami per pietus ar vakarienę, tačiau šeimos Tailande juos valgo ir per pusryčius.
Garnyrai ir sriubos praturtinti kokosų pienu ir daugeliu natūralių ir sveikų maisto priedų, tokių kaip citrinžolė, kalendra ir kiti. Šie produktai labiausiai tinka prie jazminų ryžių (tokia ryžių rūšis, vadinama „Jasmin“, kuri vežama iš Tailando ar Malaizijos). Jazminų ryžiai – tai balti, kvapūs, birūs ryžiai.
Birūs baltieji ryžiai (Khao Suay) mėgstamesni centrinėje ir pietinėje šalies dalyje, o lipnūs ryžiai (Khao Neo) populiaresni Tailando šiaurėje ir šiaurės rytuose.
Dažniausiai ryžiai tiekiami atskirame inde kaip garnyras. Kai jie tiekiami toje pačioje lėkštėje, jų dedama pirmiausiai, o tik paskui dedamas kitas valgis. Kartais ryžiai sumaišomi su kitais produktais. Pavyzdžiui, gaminant europiečių mėgstamą patiekalą (Khao Phat), jie maišomi su žuvimi, krabais, kiaušiniais ir daržovėmis. Ryžiai ruošiami labai įvairiai: verdami, ruošiami garuose, kepami keptuvėje, krosnyje ir t. t.
Makaronai yra antras pagal populiarumą tailandietiškos virtuvės patiekalas (po ryžių). Tai vermišeliai, sotus ir gardus ryto, dienos ir vakaro valgis. Gaminamas ir kaip užkandis.
Makaronai gaminami iš baltų, juodų ryžių, miltų. Tai ryžių lazdelės, kurios būna įvairaus pločio. Ploni ryžių vermišeliai dažniausiai dedami į sriubas. Ryžių makaronai yra sveikesni nei kvietiniai, nes jie neturi riebalų, cholesterolio, lengvai virškinami ir neturi alergenų.
Pupų makaronai gaminami iš „Mung“ pupų, miltų ir yra dažnai vadinami „stikliniais makaronais“, nes juose daug baltymų ir vitaminų.
Tiek ryžių, tiek ir pupų makaronai sriuboms parduodami maišeliuose. Makaronai iš kvietinių miltų naudojami sriuboms arba maišant su kitais produktais, pavyzdžiui, mėsa. Labiausiai populiarus iš visų makaronų patiekalų yra „Tom Yum“ sriuba.
Tailande valgomos jaunos kukurūzų gurguolės, šiaudų grybai, kaštonai, tropinių vaisių mišiniai, mango gręžinėliai, džiovinti čili ir kiti maisto produktai.
Tailandiečiai duonos nevalgo, todėl prie visų patiekalų patiekiami ryžiai.
Šalyje labai populiarūs grilyje kepti patiekalai. Jame ruošiamos jūrų gėrybės, žuvis, mėsa (ji čia nėra itin populiari), daržovės ir net desertai.
Pagal svarbumą po ryžių ir daržovių užima žuvis, kuri labiausiai vertinama vietinių gyventojų. Praktiškai visur Tailande gaminami patiekalai iš jūros ir gėlavandenių žuvų bei moliuskų.
Tradicinis tailandiečių alkoholinis kokteilis – egzotinių vaisių sulčių ir konjako kokteilis su nelabai dideliu prisirpusiu ananasu, skoningai papuoštu orchidėjos žiedeliu, kokteiline vyšnia ir Tailando vėliavėle. Iš ananaso styroja šiaudelis (Mai Tai). Prie maisto duodama ir iš kokosų minkštimo išspausto pieno, pagardinto keliais lašeliais citrinų sulčių ir sirupu. Tai labai švelnaus skonio, maistingas ir gaivinantis kokteilis (Pina Colada). Prie labai aštrių Tailando virtuvės patiekalų siūloma gerti vyną, alų arba vandenį.
Tailande labai įvairus prieskonių pasirinkimas: konservuoti (smulkintos kalendros, saldieji bazilikai, smulkintos citrinžolės ir kt.), džiovinti (anyžiai, bazilikai, kafro limetų lapai, alpinijos, citrinžolės, raudonos aitriosios paprikos ir kt.), konservuoti vaisiai su sirupu (papajų gabaliukai, mango griežinėliai) ir t. t.
Paprastai Thai-Choice padažai yra patiekiami su karštu maistu arba derinami su įvairiais užkandžiais. Dalis padažų yra naudojami maisto gamybai patiekalams suteikti įvairesnį skonį.
Kontrastiškų skonių padažai Thai-Choice virtuvėje pavers tikru malonumu, o maistą – tikru rytų virtuvės šedevru.
Thai-Choice siūlo puikius kokosų pieno produktus:
a) tirštą ir riebų 17-19 % riebumo Grade A kokosų pieną;
b) nuriebintą 5-7 % riebumo kokosų pieną;
c) kokosų pieno riebalų miltelius.
Nepakartojamą skonį patiekalams suteikia ne džiovintos, o žalios prieskoninės žolės.
Desertai nesaldūs, švelnaus skonio, kad numalšintų sriubų ir pagrindinių patiekalų aštrumą. Tradiciniai desertai Tailande – švieži vaisiai, užpilti sirupu, ir ryžių pudingas su grietinėle, apipiltas sirupu ar šokoladu.
Pagal tradiciją visi patiekalai ant stalo tiekiami vienu metu. Valgant patiekalų eiliškumo nepaisoma, pirmiausia valgoma tai, ko labiausiai norisi.
Maistas valgomas labai savotiškai – dešinėje rankoje laikoma šaukštas, kairėje – šakutė. Šakute į šaukštą prisidedama maisto ir šaukštu valgoma. Viskas valgoma šaukštu, šakutė tėra tik pagalbinis įrankis.
Šaukštai tailandiečių virtuvėje neįprasti – metaliniai, trumpu kotuku, ne pusapvaliai, o kampuoti.
Tik po įrankių ant stalo dedami patiekalai – tradiciškai aštuoni mažyčiai dubenėliai su skirtingais patiekalais, o į tuščiąją lėkštę įverstas suspaustas ryžių kūgis. Šalia pastatomi keli padažo dubenėliai, sriuba, jūros gėrybių salotos, kiaulienos kepsnys su riešutais, neįprasti riebaluose kepti topinambai, krabų žnyplės, krevetės saldžiarūgščiame padaže su daržovėmis.

Thailand cuisine – a pungent, sweet, sour and bitter tastes fresh and light weight combination of dishes.
Country kitchens are not strict rules, how exactly should be prepared dish. Cook can improvise, changing the components and spices. Dish containing is usually at least one sweet, sour, spicy and salty component. In accordance with the harmony of flavors, made in Thailand kitchen Europeans, many unusual dishes: pork, preparing the honey, beans – with sugar, sweet fruits, stuffed with spicy meat filling, and the like. According to pundits, Thailand cuisine – one of the best in the world. Under a strange taste and flavor combinations, it has no equal.
According to the quality of meals and the logic of national cuisine like Chinese, according to cooking – to Mexican cuisine, although most influenced by Indian cooking traditions. As the dominant religion in Thailand – Buddhism, there are no restrictions on consumption of food products.
National culinary pride – all kinds of meat, fish, vegetables and fruits, spices and herbs. Key components kitchen – rice, subtle sauce and coconut milk. Bitter pepper pods – a key feature of the national cuisine. Chili, still coming to Thailand as the seventh century Portuguese missionaries, now estimated at more than 10 species.
Next Tao cuisine ingredient – coconut milk, which has traditionally been used in the preparation of ground pepper, ginger, cinnamon mixture of roots (otherwise – a soldier). Coconut milk and coconut cream for the production of steamed, and cooked meals (instead of cow’s milk). In addition, the coconut milk for the preparation of meat and fish dishes, which are mitigated.
Country’s geographical position meant that the national cuisine meat is used much less frequently than fish or seafood. Grilled meat is usually baked without fat, and sauces made from herbs liquor. In particular, exotic and delicious Thailand meat and poultry dishes.
From the meaty dishes popular chicken salad, called “sati” – marinated chicken, oven baked (grilled) and delivered on a string of small switches. Top rated sheep and goats, less pork or beef.
Dishes are made very quickly, because the meat is processed prior to daily. Soak it in milk or kefir, to eliminate the odor and unnecessary material.
Main dishes – various small chop, quickly prepared fish, meat or seafood (eg crab, lobster, lobster, shrimp) baked in coconut milk or sauces, which can radically change the taste of a dish.
Priority is given to fresh rice that are cooked in a small quantity of boiling water, although some areas of Thailand’s favorite little brown rice with fish, marine products, or vegetables. Ideally, use long-grain polished or aromatic rice.
Of rice produced the main dishes, desserts, soups, and they come as a garnish. Rice’s popularity in Thailand cooking show affinity with the Chinese and Indian cuisine.
Thailand chef uses spices and herbs creating a contrasting mixture of flavors that makes a meal unforgettable. He is prohibited in the same pot cooked meat, and then – vegetarian soup. Every morning, praying to their gods, asking the blessing of their cooking. However, the country does not have strict rules of cooking: Chef guided only in broad terms, and most decide on what products, where, what and how to use (eg, what spices or spice to a meal fit greens – is purely a personal decision).
The most eaten in the evening and morning only eating. Eating slowly, leisurely, quiet.
Thailand cuisine, non-caloric because they are not used to produce milk, butter and cream, but there are very sharp.
Popular spices – fresh lemon leaves and stems, giving the dish a very bitter taste, coriander, mint, basil, ginger related alpinijos, Chive, chilli pepper.
Specialities – spicy beef salad (Jam him Jay) with vegetables, chicken soup with coconut milk, vegetarian mushroom rolls (Spring Rolls), small chicken shashlik (Jacitori).
Sauce and soup can be made from red curry paste, green paste and chopped curry “Thai-Choice” (consisting of chopped coriander, garlic, lemon, basil and chili (chilli equatorial)), spices, sauces are an essential and integral part of the soup. Pungent, sweet, sour and bitter flavors of sauces combination gives freshness and lightness.
Garnish and soups have become an integral part Thailand food. Dishes are generally served at lunch or dinner, but the family in Thailand and eat them for breakfast.
Side dishes and soups enriched with coconut milk and many other natural and healthy food additives such as lemon grass, coriander and others. These products are most suitable for the jasmine rice (the rice type, called “Jasmin”, which is transported from Thailand and Malaysia). Jasmine rice – is white, smells, bulk rice.
Bulk grain white rice (Khao Suay) mėgstamesni central and southern part of the country, and sticky rice (Khao Neo) popular in Thailand in the north and north-east.
Most rice is placed in a separate bowl as a garnish. When they are placed in the same dish they are added first, and only then placed in another dish. Sometimes the rice is mixed with other products. For example, the production of Europeans’ favorite meal (Khao Phat), they are mixed with fish, crab, egg and vegetables. Rice is prepared in various ways: boiled, prepared by steaming, baked in a frying pan, oven, etc.
Pasta is the second most popular dish in Thailand (in rice). These noodles, filling and delicious in the morning, daytime and evening meal. Produced as a snack.
Pasta made from white, black rice flour. This rice sticks, which may vary in width. Thin rice noodles usually added to soups. Rice noodles are healthier than wheat, because they have no fat, cholesterol, and not easily digested allergens.
Bean noodles made from mung “bean, flour, and is often referred to as the” glass noodles, which contain lots of protein and vitamins.
Both rice and noodles and bean soups are sold in bags. Macaroni wheat flour used in soups or mixed with other products such as meat. The most popular of all the pasta dishes are Tom Yum soup.
Eaten in Thailand to train the young corn, straw mushrooms, chestnuts, tropical fruits, mango, dried chili and other food products.
Tao do not eat bread, so the dishes are served in rice.
The country is very popular grilled fried dishes. It is prepared seafood, fish, meat (it is not very popular here), vegetables and even desserts.
According to the importance of rice and vegetables has fish , which is considered the most indigenous population. Practically everywhere in Thailand dishes from the sea and freshwater fish and mollusks.
Traditional Tao alcoholic cocktail – an exotic fruit juice and brandy-based cocktail with pineapple little large, tastefully decorated with orchids, flower, cocktail cherry and a flag of Thailand. The administration of food and coconut milk pressed the flesh, seasoned with a few drops of lemon juice and syrup. This is a very sweet, nutritious and refreshing cocktail (Pina Colada). The very sharp in Thailand cuisine offered to drink wine, beer or water.
Thailand is very diverse spice option: preserving (ground coriander, sweet basil, minced lemon, etc.), dried (anise, basil, lime leaves Kafra, alpinia, lemon, red chili peppers, etc.) canned fruit with syrup (pieces of papaya, mango slices), etc.
Normally Thai-Choice sauces is served with a hot meal or combined with a variety of snacks. Some sauces are used in the production of food for meals served to more varied tastes.
Contrasting flavors in sauces, Thai cuisine will make a choice satisfaction and food – a cuisine masterpiece.
Thai-Choice Coconut Milk offers great products:
a) thick and fat 17-19% fat Grade A milk and coconut;
b) 5-7% fat coconut milk;
c) fat coconut milk powder.
The unique taste of meals provides not dried, and green herbs.
Dessert not sweet, delicate flavor that suppressed soups and main dishes and cooking. Traditional desserts in Thailand – fresh fruit in syrup, and rice pudding with whipped cream, chocolate syrup or showered.
According to tradition, all the dishes on the table placed at the same time. Eating meals ranking ignored, especially eating what they want most.
Food eaten a very peculiar way – as a spoon in his left hand, left – fork. Fork spoon to help the food and eaten with a spoon. All eaten with a spoon, fork is just a supporting tool.
Only the tools are placed on the table dishes – traditional eight tiny bowl of different dishes, and the blank plate įverstas compressed rice cone. In addition to erecting more sauce bowls, soup, seafood salad, roast pork with peanuts, unusual deep-fried artichokes, crab claws, shrimp, sweet and sour sauce with vegetables.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: