© Taivano virtuvė

8 Rgp


Taivãno virtùvė – salos valstybės (kitaip vadinamos Formoza) tarp Taivano sąsiaurio ir Filipinų jūros nacionaliniai patiekalai.
Saloje užsiimama žemės ūkiu. Auginami ryžiai, cukranendrės, kukurūzai, atogrąžų vaismedžiai, arbata.
Taivano virtuvė – Kinijos ir Tailando virtuvių mišinys. Tai krevečių, ryžių, žalumynų ir prieskonių gausumas. Labai populiarūs visų rūšių jūros produktai.
Virtuvės pagrindas – ryžiai, kiauliena, jautiena, sojos, jūrų produktai ir žuvis (tunas, jūrų ešeriai, sardinės, ančiuviai, vėžiagyviai, kalmarai, sepijos), žalumynai ir prieskoniai.
Taivano kulinarijai įtaką padarė kinų, mongolų ir tailandiečių virtuvės. Iš mongolų perėmė mėsą su sezamo pastos, krevečių aliejaus, imbiero sulčių ir pupelių pastos padažu. Viešpatauja kinų valgiai – keptos arba garuose paruoštos krevetės su riešutais, pyragai, Pekino antis, ungurys su pipirų padažu, garuose paruoštas kumpis su kaulų smegenų (čiulpų) arba medaus padažu; baklažanai su česnakiniu padažu, keptos krevetės su pipirų padažu, vištiena su riešutais, ryklio pelekai su vištiena, grybai su krabų mėsa, ryklio pelekų sriuba, rūkyta antis.
Verdama įvairi sriuba. Valgomi citrusiniai vaisiai, papajos, melionai. Ruošiami patiekalai pagardinami sojos padažu, ryžių vynu arba sezamų aliejumi.
Garnyro nėra, dažnai prie mėsos arba žuvies duodama šviežių daržovių, virtų garuose – ne minkštų, o traškančių, išlaikančių spalvą. Visi produktai pjaustomi smulkiais šiaudeliais, apkepinami aliejuje vos keletą minučių nuolat maišant.
Mėsa apkepinama kartu su daržovėmis ir prieskoniais. Paukštiena visada atskiriama nuo kaulų, iš kurių verdamas sultinys. Pialos dugne dedami smulkiai supjaustyti bambuko ūgliai, o viršuje – antienos gabaliukai. Po to – į garų puodą. Piala greitai apverčiama ant gilios lėkštės dugno, nenuimant jos, aplink užpilamas sultinys, o paskui piala atsargiai ištraukiama. Apskritai taivaniečiai naudoja specialų didelį ir sunkų garo katilą.
Taivane populiari netradicinė mėsa (šuniena, gyvatiena ir lokiena), kuri brangiai kainuoja, kultiniai valgiai – mėnulio (mėnesienos) sausainiai (kepami rudenį per Mėnulio šventę), pavasariniai vyniotiniai (parduodami balandžio mėn.), ryžių kukuliai (daromi Drakono festivalio dieną) ir raudonieji vėžlio pyragaičiai (kepami gimimo dieną ir per susirinkimus šventyklose).
Patiekalams ruošti svarbią vietą užima ryžiai, kurie dažnai vartojami kaip pagrindinis delikatesų ingredientas. Pavyzdžiui, saldūs ryžių sausainiai, ryžių pudingas. Ryžiai derinami su kviečiais, o iš jų mišinio ruošiami valgiai.
Padažams gaminti dažniausiai naudojama soja, prieskoniai ir prieskoninės žolės, sultinys.
Nacionaliniai taivaniečių patiekalai – suktinukai su žemės riešutų sviestu, austrių omletas, su saldžiarūgščiu padažu paruošti šonkauliukai.

Taiwanese cuisine – an island state (otherwise known as the Formosan) between the Taiwan Straits and the Philippine Sea national dishes.
The island course agriculture. Cultivated rice, sugar cane, corn, tropical fruit, tea.
Taiwanese cuisine – Chinese cuisine in Thailand, and blend. This shrimp, rice, greens and spice richness. Very popular with all types of seafood.
Kitchen basis – rice, pork, beef, soy, fish and marine products (tuna, ocean perch, sardines, anchovies, crustaceans, squid, cuttlefish), greens and spices.
Taiwan’s culinary contribution made by the Chinese, Mongolian and Tao cuisine. In Mongolia over the meat with sesame paste, shrimp oil, ginger juice and bean paste sauce. Command of Chinese dishes – fried, or prepared by steaming with shrimp, nuts, cakes, Peking duck, eel with pepper sauce, prepared by steaming ham with the bone marrow (marrow), or honey sauce, aubergine with garlic sauce, grilled prawns with pepper sauce, chicken with walnuts, shark fin with chicken, mushrooms with crab meat and shark fin soup, smoked duck.
Boil the soup varied . Edible citrus fruits, , papayas, melons. Preparing meals seasoned , soy sauce, rice wine or sesame oil.
Garnish is not often to be given meat or fish for fresh vegetables, cooked by steaming – not soft, but crisp, paying for the color. All products are cut in small strips, fried in oil a few minutes, stirring constantly.
Meat fried with vegetables and spices. Poultry meat is always separated from the bone, cooked in a broth. Pialos placed at the bottom of finely diced bamboo shoots, and at the top – duck pieces. Then – in a steam pot. Piala quickly turned over on the bottom of a deep dish, removing her broth poured around, and then gently extracted piala. Overall, Taiwanese will use a large and heavy steam boiler.
Taiwan, a popular non-traditional meat (dog meat, snake meat, bear meat), which is costly and cult meals – Moon (Moonlight) biscuits (baked in autumn Moon Festival), spring rolls (sold in April), Rice balls (made in the Dragon Festival day) red turtle cake (baked at birth and during the meetings of the house).
Preparation of meals served prominently in rice are often used as the main ingredient of delicacies. For example, sweet rice cakes, rice pudding. Rice combined with wheat and a mixture prepared meals.
Sauces is mainly used in the production of soy, spices and herbs, broth.
National Taiwanese dishes – rolls with peanut butter, oyster omelet, sweet and sour sauce prepared with the ribs.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: