© Tibeto virtuvė

8 Rgp


Tibèto virtùvė – šalies, esančios Himalajuose, į šiaurę nuo Nepalo, prie rytinių ir šiaurinių Indijos valstijų, 4000 ir daugiau metrų virš jūros lygio, nacionaliniai patiekalai.
Tibetas įeina į Kinijos Liaudies Respublikos sudėtį. Todėl daug kas perimta iš kaimyninių Kinijos ir Indijos civilizacijų, iš šiaurinių kaimynų, Didžiosios stepės tautų – tiurkų, uigūrų, mongolų, mandžiūrų.

Nuo kitų rytietiškų virtuvių išsiskiria maisto saikingumu ir subalansuotumu. Tibetiečiai nepiktnaudžiauja prieskoniais ir pagardais, tačiau dideliais kiekiais valgo mėsą ir daržoves. Šiltuoju metų laiku valgo pieno, o šaltuoju – mėsos produktus.
Valgomas tik šviežias maistas, skanintas paprastais prieskoniais – druska, svogūnais ir česnakais. Didžiausią dalį maisto racione užima mėsa (jautiena, aviena) ir daržovės. Mažiausiai valgoma vaisių bei saldumynų. Aviena ruošiama kuo įvairiausiai: verdama, troškinama su daržovėmis (pomidorais, svogūnais, imbieru) ir patiekiama su duona arba makaronais.
Tibete maisto produktai ir valgiai yra specifiniai. Kadangi Tibetas yra aukštai virš jūros lygio, vanduo užverda prie 90 Celsijaus, todėl virimas vandenyje nėra įmanomas.
Tibetiečiai daugiausia valgo iš miežinių miltų ir mėsos gaminamus patiekalus. Aukštai kalnuose daržovės auga prastai, be to, greitai gendančius produktus atvežti yra gana sudėtinga ir brangu, tad jų čia beveik nėra. Iš daržovių patys populiariausi yra saldieji pipirai, morkos, kopūstai, kukurūzai, špinatai, o iš mėsos produktų – jakų (stambių galvijų) mėsa ir aviena.
Pati populiariausia mėsa – jakiena, kuri verdama, pjaustoma gabalėliais, pagardinama svogūnais, pomidorais, imbieru, pakepinama ir į stalą paduodama su duona arba lakštiniais.
Tačiau mėsa dažniausiai džiovinama. Žiemą jako mėsa ir aviena supjaustoma ilgomis juostomis ir džiovinama apskritose olose arba aruoduose, apdėtuose akmenimis. Džiovinta jako mėsa ir aviena išlieka tinkama vartoti žymiai ilgiau, nes mėsoje esančios bakterijos žūsta džiovinant mėsą per žiemos šalčius.
Svečiams patiekiami krūtinės ir šonkauliukai, o baltų avių uodegos yra pateikiamos garbės svečiams. Tibete yra keturių skirtingų rūšių dešrelių: kraujo, mėsos, miltų ir kepenų.
Nacionaliniai patiekalai – kraujinės avienos dešrelės, vytinta jautiena ir avies liežuvis.
Budizmas nedraudžia valgyti kiaulieną, tačiau praktiškai tibetiečiai nevalgo vaisių ir saldumynų. Vienintelis nacionalinis desertas – žagarėliai (sausainiai) su medumi.
Žuvis ir jūros produktai Tibete nepopuliarūs, jų ten tiesiog nėra arba draudžia religija.
Tradicinė tiebetiečių duona kepama iš miltų, kepimo miltelių ir vandens. Viskas išmaišoma, iškočiojami norimo dydžio blyneliai ir iškepama aliejuje arba svieste.
Svarbiausias tibetiečių patiekalas – valgis (tsampa) iš skrudintų ir nelukštentų miežių miltų ir aliejaus, arbatos ir miežinio alaus (viską sudėjus išgaunama kažkas panašaus į tešlą). Kai kur dedama į arbatą su pienu. Tai panašu į skystą, maistingą ir kaloringą košę.
Miežių miltai sumaišomi su trupučiu arbatos ir daromos bandelės, valgomos imant pirštais. Į bandeles gali būti įdėta sviesto, varškės ar cukraus. Tibetiečiai tsampa valgo su kitais patiekalais. Valgį nešiojasi keliautojai.
Pienas – labai svarbus tibetiečių maisto produktas, geriamas šviežias, rauginamas arba separuojamas į sviestą ir varškę. Tibete sviestas gaminamas namuose ir naudojamas patiekalams gaminti su tsampa, arbata ir kt., gali būti naudojamas kaip kuras lempoms.
Alkoholiniai gėrimai Tibete nevartojami, nes tai nesuderinama su tikėjimu. Tradicinis gėrimas – ryžių vynas: į virtus ryžius įdedama pagardų, palaikoma savaitę ir gaunamas silpnas (apie 5 %) alkoholinis gėrimas. Kaip ir Europoje, taip ir Tibete geriama kava, įvairios sultys, mineralinis vanduo, arbata. Tibetietiška arbata gaminama iš šviežių arbatžolių, o paskaninama sviestu, druska ir miltais (dar egzotiškesnę arbatą geria mongolai).
Arbata – pagrindinis tibetiečių gėrimas – ruošiama trimis būdais. Yra paprasta arbata, arbata su pienu ir arbata su sviestu. Labiausiai Tibete vartojamos arbatos lapeliai yra auginami kitose Kinijos provincijose, pavyzdžiui, tou arbata iš Junono (Junnano), to arbata iš Sičuano. Tibetiečiai turi tam tikrus arbatos gaminimo ir gėrimo papročius.
Arbata su pienu gaminama taip: verdanti juoda arbata yra perkošiama ir perpilama į maišytuvą, tada įpilama šviežio pieno ir įberiama cukraus, o smarkiai suplakus arbata pakinta į rausvai baltą gėrimą.
Kita populiari arbatos rūšis vadinama pocha ir ji gaminama tokiu būdu: arbata perkošiama ir išpilama į maišytuvą, kur įdedama druskos, pelenų ir sviesto. Viskas stipriai suplakama ir gauta arbata yra rausvai baltos spalvos su storu bei tirštu riebalų sluoksniu.
Tibetiečių miežių alus, vadinamas chang, Tibete yra labai populiarus. Alus yra nelabai stiprus, švelnaus, šiek tiek saldžiarūgščio bei kartoko skonio.
Taigi, arbata ir miežių alus – svarbiausi gėrimai Tibete.
Ypatingas tibetiečių valgymo ritualas. Prieš sėdant prie stalo, sukalbama malda. Ant stalo paprastai stovi didelis indas su paruoštu patiekalu, iš kurio kiekvienas sau įsideda maisto tiek, kiek suvalgys. Maistas valgomas su lazdelėmis arba šaukštu.
Didžiuosiuose Tibeto miestuose maistas žymiai įvairesnis, tačiau visur duodama vietinių mėsėčių (virtinukų) su mėsos arba daržovių įdaru (Momo), lakštinių sriubos su mėsa arba daržovėmis (Tukpa), ryžių, vermišelių (Thenthuk), jako liežuvio ir kitų patiekalų.
Turgavietėse galima įsigyti įvairesnių daržovių ir žuvies. Restoranuose patiekiama tibetiečių, kinų ir net vakarietiškų patiekalų.
Tibete nėra specialių virėjų mokyklų, nėra kulinarijos receptų knygų. Virėjo profesija paprastai perduodama iš kartos į kartą su visomis kulinarinėmis paslaptimis.

Tibetan cuisine – the country in the Himalayas to the north of Nepal, the eastern and northern Indian states, 4000 and more meters above sea level, the national dish.
Tibet is part of the People’s Republic of composition. Therefore, many taken from the neighboring Chinese and Indian civilizations, from the northern neighbor, the Great steppe peoples – Turkic, Uighur, Mongolian, Manchu.
From other eastern cuisines released moderation in food and sustainability. Tibetans abuse spices and condiments, but eats large quantities of meat and vegetables. In summer, eats milk and cold – meat products.
Eat only fresh food, seasoned with simple seasonings – salt, onion and garlic. The largest part of the diet has meat (beef, lamb) and vegetables. At least eaten fruit and sweets. Mutton is being prepared covering a wide range cooking, stewed with vegetables (tomatoes, onions and ginger) and served with bread or noodles.
Tibet food and dishes are unique. Since Tibet is high above sea level, water boils at 90 Celsius, the boiling water is not possible.
Tibetans eat mostly from barley flour and meat dishes. Vegetables growing in the high mountains low, moreover, perishable products shipped are quite complicated and expensive, so its almost not there. Among vegetables, the most popular are the sweet peppers, carrots, cabbage, corn, spinach and meat products – yak (large animals), meat and mutton.
The most popular meat – yak meat to boil, cut up in pieces, seasoned with onions, tomatoes, ginger, and a table as far as baked fed with bread or noodles.
However, the meat is usually dry. In winter, yak meat and mutton is cut into long strips and dry counties in caves or bins, to put round stones. Dried yak meat and mutton remains suitable for use much longer, because the bacteria in meat are killed by drying the meat through the winter cold.
The guests are served in the chest and ribs, and the white sheep’s tail is the guest of honor. Tibet, there are four different kinds of sausages: blood, meat and bone meal and liver.
The national dish – hematic sheep sausage, dried beef and sheep’s tongue.
Buddhism does not preclude eat pork, but in practice, Tibetans do not eat fruits and sweets. The only national dessert – donuts (cookies) made with honey.
Fish and seafood unpopular in Tibet, they just are not there or prohibit religion.
Traditional Tibetan bread baked from the flour, baking powder and water. Mix everything, then rolled the desired size pancakes and baked in oil or butter.
The most important Tibetan dish – dish (tsampa) from the roasted barley and of whole meal and oil, tea and barley beer (everything is obtained by adding a kind of dough). For some it is added to tea with milk. This is similar to a liquid, calorie and nutritious porridge.
Barley flour mixed with a little tea and cakes are made, taking eaten with your fingers. The rolls may be added to butter, cheese or sugar. Tibetan tsampa eat with other dishes. Meal carries travelers.
Milk – a very important Tibetan food, drinking fresh, fermentation or separation the butter and curd. Tibet Butter is produced at home and used dishes with tsampa, tea, etc.. Can be used as fuel for lamps.
Alcoholic beverages are not used in Tibet, which is incompatible with faith. The traditional drink – rice wine: the cooked rice, add seasonings, supported by a week and obtained by the weak (about 5%) alcoholic beverage. As in Europe, and Tibet, drinking coffee, various juices, mineral water, tea. Tibetan tea is made from green tea, and with butter, salt and flour (not exotic tea drinking Mongols).
Tea – the main Tibetan drink – is being prepared in three ways. There is a simple tea, tea with milk and tea with butter. Most Tibetans used tea leaves are grown in other provinces of China, for example, Tou Tea from Juno (Yunnan), the tea from Sichuan. Tibetans have some tea making and drinking habits.
Tea with milk is produced as follows: boiling black tea is transferred through the substance (transfer to a blender), then add fresh milk and sugar, tea and severely shaking changes to a reddish white drink.
Another popular type of tea called Pochi, and it is produced as follows: transferred through the substance tea and pour into the blender, which added salt, ash and butter. All received a strong shake and tea is a reddish-white in color with a thick layer of fat and solid.
Tibetan barley beer, called Chang, Tibet is very popular. Beer is not very strong, mild, slightly sweet and slightly bitter taste.
So, tea and barley beer – the most important drinks in Tibet.
Special Tibetan ritual meal. Tractable prayer, then all sits at the table. The table usually stands a large vessel with the prepared meal from the food on their own is going so far as to eat. Food eaten with chopsticks or a spoon.
The major cities of the Tibetan food is much richer, but given all the local dumplings (dumplings) with meat or vegetable filling (Momo), leaf soup with meat or vegetables (Tukpa), rice, noodles (Thenthuk), yak tongue, and other dishes.
Market places to buy a wider range of vegetables and fish. Restaurants served in Tibetan, Chinese and even Western dishes.
Tibet is special chef school, there is no cooking recipe books. Cook profession is usually transmitted from generation to generation, with all the culinary secrets.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: