© Tirpi kava/Instant coffee

8 Rgp

Tirpì kavà – maisto produktas – gėrimas iš perdirbtų kavamedžio vaisių sėklų. Tai kavos gėrimas (su pienu ir cukrumi arba kitais ingredientais).
Tai „sintetinė“ kava, kuri atsirado 1901 m. Ją pagamino chemikas iš Čikagos (JAV) Satoris Kato. Brazilijoje, kur gaminama daugiausia kavos pasaulyje, tirpios kavos pramoninė gamyba pradėta 1939 metais. Pagal kalendorių išrastos tirpios kavos gimtadienis – 1938 m. liepos 24 d.
Tirpi kava konditerijoje naudojama kaip skoninė medžiaga, kai produktui nereikia suteikti papildomo skystumo. Dažniausiai tirpi kava gaminama iš vidutinės ar žemos kokybės robustos kavos pupelių mišinio. Kuo geresnės kokybės pupelės sudaro tirpios kavos pagrindą, tuo ji brangesnė.
Tirpi kava gaminama iš kavos užpilo didelės talpos induose, garinimo būdu atskiriant vandenį. Pigiausios tirpios kavos rūšys gaminamos purškimo – džiovinimo būdu, išgaunant ją kaip miltelius. Brangesnė ir geresnės kokybės kava džiovinama užšaldant. Norint pagaminti kavos granules, iš sušaldytų kavos gabaliukų išgarinamas vanduo. Tirpi kava gali būti ir kaip skysčio esencija, kuri jau truputį yra pasaldinta ir su cikorijomis. Ji patogi konditerijos gaminių gamybai.
Tirpios kavos kokybę, skonį ir aromatą lemia pupelių kokybė. Gaminant sausai užšaldytu metodu išsaugoma daugiau aromato ir skonio, todėl kava būna kvapesnė, sodresnio ir stipresnio aromato.
Tirpi kava specialiai apdorojama: paruošiamas stiprios koncentracijos vandeninis kavos ekstraktas, po to jis sutirštinamas ir purškimo būdu išdžiovinamas iki 4 proc. drėgmės. Kofeino tirpioje kavoje tėra 2,8 proc.
Tirpi kava gaminama iš I rūšies kavos pupelių. Dažnai į tirpios kavos gėrimą dedama gliukozės sirupo, hidrintų augalinių riebalų, kazeino (pieno baltymų), rūgštingumą ir lipnumą reguliuojančių medžiagų (E 340, E 551), emulsiklių, dažiklių (riboflavino, beta karotino, norbiksino), emulgatorių (E 471, E 472c), stabilizatorių (E 340, E 341, E450, E 452), papildomai – druskos ir cukraus, grietinėlės. Gali būti įvairaus skonio (miško riešutų, karamelės, grietinėlės).
Tirpi kava be kofeino gali būti:
a) mažai kofeino turinti;
b) neturinti kofeino.
Nesudėtingas ir kavos gėrimo paruošimas: maišelio turinys suberiamas į puodelį ir užpilamas karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu, gerai išmaišoma ir geriama.
Fasuojama į skardines ar stiklines, hermetiškai uždarytas dėžutes su aliuminės folijos membrana ir paketėlius (10 vienetų po 18 g arba 20 g) iš lakuotos aliuminės folijos (svoris – 180 g arba 200 g). Laikoma vėsioje ir sausoje vietoje, nuo trijų iki vienerių metų. Šalia nurodoma vartojimo data ir partijos numeris. Tokia kava rekomenduojama ligoniams.
Plg. kavõs gėrimas
Žr. kavà (4)

Instant coffee – food – drink from the fruit seed processing features and book reviews. This drink coffee (with milk and sugar or other ingredients).
This “synthetic” coffee, which appeared in 1901 It is produced by a chemist from Chicago (USA) Satori Kato. Brazil, where most coffee is produced in the world, soluble coffee, industrial production started in 1939. According to the calendar invented soluble coffee’s Birthday – 1938 24 July
Instant coffee is used in confectionery as a flavoring agent, when there is no need for additional product liquid. Most soluble coffee produced from medium-or low-quality Robusta coffee bean mixture. The higher quality coffee beans is soluble base, the more expensive it is.
Instant coffee made from coffee infusion to large containers of water evaporation through the separation. Inferior types of soluble coffee produced by spray – drying, extracting it as a powder. More expensive and better quality coffee freeze drying. In order to produce coffee granules, coffee pieces of frozen water is evaporated. Instant coffee can be as fluid and essence, which is already a little sweeter with chicory. It is convenient confectionery products.
Instant coffee quality, taste and aroma due to the quality of beans. Manufacture of frozen dry method preserves more flavor and taste, because coffee is the smell of lush and stronger flavor.
Instant coffee specially treated: Prepare a strong concentration of aqueous extract of coffee, then it is condensed and spray dried to 4 percent. moisture. Caffeine soluble coffee is only 2.8 percent.
Instant coffee made from coffee bean types. Often, the soluble coffee beverage glucose syrup, hydrogenated vegetable fat, casein (milk protein), pH and anti-caking agents (E 340, E 551), emulsifiers, dyes (riboflavin, beta carotene, norbixin), emulsifiers (E 471, E 472c), stabilizer (E 340, E 341, E450, E 452), extra – salt and sugar to cream. There may be different flavors (forest nuts, caramel, cream).
Instant decaffeinated coffee may contain:
a) low-caffeine content;
b) no caffeine.
Easy and drink coffee Preparation: Place the contents of the bag into a cup and add hot but not boiling water, mix well and drinking.
Packed in cans or glass, sealed boxes with aluminum foil and the membrane packs (10 units in 18 grams or 20 grams) of lacquered aluminum foil (weight – 180 grams or 200 grams). Kept in a cool and dry place, from three to one year. In addition to the use of date and batch number. This coffee is recommended to patients.
Cf. coffee drink
See. coffee

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: