© Tuniso virtuvė

8 Rgp


Tunìso Respùblikos virtùvė – tautos, gyvenančios Šiaurės Afrikoje, prie Viduržemio jūros, nacionaliniai patiekalai.
Pagrindinės žemės ūkio kryptys – avininkystė, paukštininkystė, javų (kviečių, miežių, sorgų, avižų, kukurūzų), alyvų, cukrinių runkelių, bulvių, pomidorų, arbūzinių augalų, pipirų, artišokų, vynuogių, datulių auginimas. Sacharos zonoje paplitusi klajoklinė gyvulininkystė. Svarbiausia maisto pramonės produkcija – alyvuogių aliejaus, vyno gamyba.
Tunisas – palmių, alyvmedžių plantacijų ir vynuogynų šalis. Auginamos figos, obuoliai, abrikosai, migdolai, apelsinai ir granatai.
Tunisas – arabiškas kraštas, tačiau virtuvė artimesnė rafinuotai prancūziškajai. Įtakos turėjo Italijos ir Ispanijos maisto ruošimo tradicijos. Vietinėje virtuvėje susipina geriausios Viduržiemio jūros regiono, o salose arabiškos, berberų ir žydų tradicijos.
Tai aštrūs šaltieji užkandžiai, prie jų – čeburekas, dažniausiai įdarytas žuvimi ir kiaušiniu. Kiekvienoje lėkštėje stengiamasi įkomponuoti mažiausiai tris spalvas – raudoną, žalią ir geltoną, nežiūrint į tai, koks patiekalas paduodamas.
Tunisiečių sriubos (trintos piurė) labai panašios į prancūziškąsias. Labai populiari moliūgų sriuba, žuvies sriuba, makaronų sriuba (Halim), aštri pipirų sriuba (Chorba), šviežių daržovių sriuba su veršiena, avinžirnių sriuba (Lablabi).
Tradicinis tunisiečių valgis – kuskusas, gaminamas iš bet kokios rūšies mėsos (avienos, vištienos, dešrelių), daržovių (bulvių, morkų, ridikų, artišokų, svogūnų), kruopų, žuvies, alyvuogių aliejaus, prieskonių. Tai ir pita su kuskusu.
Ypatingas valgis – brikas, kuris šiek tiek panašus į čebureką ar lietuviškąjį lietinį. Briko įdarui naudojami kiaušiniai, bulvės, špinatai, faršas, sūris ir kiti produktai.
Valgomas omletas su mėsa, sūriu ir pipirais (Tajine), šaltas ragu, ant grotelių kepta aviena. Mėgstami ir sklindžiai, marmeladas, keptos žuvys ir kepta mėsa, keptos daržovės. Aštraus maisto mėgėjams gaminami maltinukai (Kaftagi) su pomidorais ir kepta paprika, retkarčiais patiekiami su mėtomis.
Mėsa Tuniso virtuvėje labai svarbi. Mėsos patiekalai paprastai ruošiami iš avienos, jautienos, ožkienos, veršienos, vištienos. Kai kuriuose šalies regionuose ir iš kupranugarių mėsos. Musulmonams draudžiama valgyti kiaulieną, tad jos niekur nėra. Mėsa, kaip ir daržovės, dažniausiai lengvai troškinamos arba garinamos. Populiarus patiekalas iš maltos mėsos – kebabas. Mėsa Tunise kepama įkaitintoje keptuvėje be riebalų.
Jūrų produktai ir žuvis Tunise yra populiaresni už mėsą, nors kainuoja pakankamai brangiai. Pigiausios iš žuvų – sardinės, skumbrės bei tunas. Žuvis dažniausiai kepama ant grotelių, laistant citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Iš tuno gaminama labai daug patiekalų. Jo dedama praktiškai visur – į salotas, karštus patiekalus ar sumuštinius, kurių gausu gatvės užkandinėse. Garnyrui dažniausiai duodama daržovių (ypač ankštinių), ryžių, vaisių.
Tipiškas Džerbos salos restoranas yra įsikūręs ant jūros kranto – vėsioje aplinkoje pateikiamos vietoje sužvejotos žuvys ir kitos jūros gėrybės. Tradicinis patiekalas – pupelių ir duonos sriuba su daržovėmis ir žuvimi (Lablabi). Pagrindinio salos uosto (Adžimas) žvejai žuvis gaudo tinklais, o aštuonkojus – specialiais ąsočiais. Nors dauguma miestelio gyventojų pradėjo teikti įvairias paslaugas turistams, čia dar liko žvejų, jūros dugne gaudančių pintis – daugialąsčius bestuburius povandeninius prisitvirtinusius ryškių spalvų gyvūnus. Iš jų daromos mums įprastos šluostomosios ir prausiamosios kempinės.
Visi patiekalai gausiai gardinami įvairiais prieskoniais ir žolelėmis – kmynais, šafranu, kardamonu, anyžiais, mėtomis. Jie įgauna ypatingą aromatą ir pikantiškumą.
Prie daugelio patiekalų naudojamas aštrusis padažas (Harissa). Harissa – tai aštri pasta, pagaminta iš raudonojo pipiro, alyvuogių aliejaus, petražolių, česnako ir kmynų. Jis patiekiamas atskirame indelyje su alyvuogių aliejumi. Į charisą dažomi duonos gabalėliai. Duonos (tradicinis lavašas ir ilgieji batonai) tunisiečiai vartoja labai daug: ją laužo ir valgo rankomis.
Šalies gyventojai vartoja daug vaisių ir daržovių (ypač baklažanų, cukinijų, svogūnų). Tunise paplitę kaktusai, kurių vaisiai esti kriaušės didumo, specifinio saldoko skonio, kažkuo primenančio agurotį. Vaisiai pardavinėjami turguje šalti. Iš baklažanų, cukinijų ir svogūnų gaminamas troškinys.
Sūris – bene vienintelis pieniškas produktas Tuniso virtuvėje.
Pagrindinės saldumynų sudėtinės dalys – riešutai, medus, chalva. Į saldžiuosius patiekalus dedama daug datulių, migdolų. Desertų įvairovė gana plati: įvairūs medaus pyragėliai, įdaryti datulėmis, figomis, brikai, sluoksniuoti su medumi bei migdolais. Kvietinės kruopos (Mesfouf) su džiovintomis razinomis ir datulėmis – desertas, patiekiamas su stikline šalto pieno.
Geriama tradicinė žalioji arbata su kedro riešutais, mėtomis ir migdolais, taip pat vanduo, palmių vynas – rauginta palmių sula (Lagmi), limonadas (Gazouz), vietinis alus (Celtia), kokakola, kava, ypač su kardamonu, anyžinė degtinė, gaminama Tunise ir eksportuojama į Europą. Vietiniai gyventojai gamina raudonąjį vyną ir datulių likerį, figų degtinę (Boukha), kuri primena naminukę. Garsiausios vyno rūšys: raudonasis vynas (Chateau Mornag, Magon), baltasis vynas (Sidi Saad, Sidi rais, Muskat de Kelebija), rausvas vynas (Gris de Tunisije). Importuotas alkoholis Tunise parduodamas su labai dideliu antkainiu.
Nacionaliniai Tuniso patiekalai – šaltas daržovių užkandis (Caponata), žuvų sriuba su aštriais prieskoniais (Margat el Hout), tunisietiški sklindžiai (Debla).
Žr. Ãfrikos virtùvė

Tunisian cuisine – people living in North Africa, the Mediterranean Sea, the national dish.
main agricultural areas – sheep, poultry, cereals (wheat, barley, sorghum, oats, maize), oil, sugar beet, potato, tomato, arbūzinių plants, peppers, artichokes, grapes, dates cultivation. Sahara zone klajoklinė widespread livestock. main food products – the olive oil and wine production.
Tunisia – palm trees, olive groves and vineyards and country. Growing figs, apples, apricots, almonds, oranges and pomegranates.
Tunisia – Arab region, but closer to the exquisite cuisine French one. Was influenced by Italian and Spanish cooking tradition. Intertwined in the local cuisine the best in the Mediterranean region and the island of Arab, Berber and Jewish traditions.
This spicy cold appetizers, to them – Chebureki, usually stuffed with fish and egg. Each dish seek pitched at least three colors – red, green and yellow, in spite of the fact filed any dish.
Tunisian soup (mashed puree) is very similar to the French regulated. Very popular pumpkin soup, fish soup, noodle soup (Halim), spicy pepper soup (Chorba), fresh vegetable soup with veal, chickpeas soup (Lablabi).
Traditional Tunisian meal – couscous made from any kind of meat (lamb, chicken, sausage), vegetables (potatoes, carrots, radishes, artichokes, onions), grains, fish olive oil, spices. That pita with couscous.
Special meal – Brik, which is somewhat similar to that in the Lithuanian Chebureki or dip. Brik used for stuffing the eggs, potatoes, spinach, minced meat, cheese and other products.
Eat an omelet with meat, cheese and peppers, cold ragout, grilled lamb. Favourite and scones, marmalade, fried fish and roast meat, grilled vegetables. Spicy food lovers made meatballs (Kaftagi) with tomatoes and roasted red pepper, sometimes served with mint.
Meat Tunisian cuisine is very important. Meat dishes are generally prepared from mutton, beef, goat, veal, chicken. In some regions of the country and camel meat. Muslims are forbidden to eat pork, so they are nowhere. Meat, like vegetables, usually stewed or evaporate easily. A popular dish of minced meat – kebab. The meat is baked in Tunisia heated skillet without fat.
Marine products fish in Tunisia is more popular than meat, free enough, although expensive. Lowest of fish – sardines, mackerel and tuna. Fish usually baked on the grill, spraying the lemon juice and olive oil. In the tuna made a lot of dishes. Its placed practically anywhere – in salads, sandwiches or hot dishes with a rich street small canteens. Garnish usually given to vegetables (especially legumes), rice, fruit.
A typical restaurant in the island of Djerba is situated on the coast – in a cool environment of the locally caught fish and other seafood. Traditional dish – beans and bread soup with vegetables and fish (lablab). The main island airport fishermen catching fish in nets, and octopus – with special jars. Although the majority of town residents began to provide various services to tourists, here are the remaining fishermen in the sea bottom fishing for sponges – multicellular invertebrates underwater in bright colors and animals. Of these, we made the usual sponges.
All dishes are abundant dusting with various spices and herbs – caraway, saffron, cardamom, anise, mint. They are especially spicy flavor.
The number of dishes used subtle sauce . It a spicy paste made from red peppers, olive oil, parsley, garlic and cumin. He served in a separate bottle of olive oil. Him colored pieces of bread. Bread (Lavash and traditional long stick) Tunisian population used very much: it is fire and eat with your hands.
Country’s population consume a lot of fruit and vegetables (especially the eggplant, zucchini, onions). Tunisia prevalent cacti , which justifies pear fruit size, special taste sweetish, somewhat reminiscent of agurotį. Fruit sold at the market cold. In eggplant, zucchini and onion stew made.
Cheese – probably the only milk product Tunisian cuisine.
The main components of the confectionery – nuts, honey, halva. The sweet dishes added a lot of dates, almonds. Desert Diversity a wide-ranging variety of honey cakes, stuffed palm fruits, figs, Brik, flake with honey and almonds. Wheat grains (Mesfouf) with raisins and dried palm fruits – dessert, served with a glass of cold milk.
Oral , a traditional green tea with pine nuts, mint and almonds, as well as water, palm wine – fermented palm sap (Lagmi), lemonade (Gazouz), the local beer (Celta), coca-cola, coffee, especially with Cardamon, anisette, Tunisia produced and exported to Europe. Locals produce red wine, liqueur and groves, fig Vodka (Boukha). The most famous types of wine: red wine (Chateau Mornag, Magone) white wine (Saad Sidi, Sidi Rais, Muscat de Celebia), pink wine (Gris de Tunisia). Imported alcohol is sold in Tunisia with a very large margin.
National Tunisian dishes – cold vegetable appetizer (Caponata), fish soup with tang (Margat el Hout) pancakes (Deblin).
See . African cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: