© Turkiška kava/Turkish coffee

8 Rgp

Turkiška kavà – tirštas kavamedžio pupelių gėrimas, gaminamas pagal turkų receptą.
Turkiškas, arba graikiškas, kavos ruošimo būdas atsirado arabų kraštuose.
Specialiame kavinuke (nedideliame variniame arba žalvariniame, retkarčiais emaliuotame inde su ilga rankena), siaurakaklyje indelyje ilga rankenėle (indelis vadinamas įvairiai – kanaka, džerva, turka), užvirinama labai smulkiai sumalta ir vidutiniškai skrudinta, labai stipriai skrudinta ar kontinentinio skrudinimo kava su cukrumi. Užvirinama du-tris kartus. Kad kavos milteliai nusėstų, į kavinuką įlašinamas lašiukas šalto vandens. Tučtuojau tiekiama mažyčiuose iš anksto pašildytuose puodeliuose.
Tradiciškai indelis dedamas į įkaitintą smėlį. Galima ruošti ir ant viryklės. Yra du būdai:
1) pirmiausiai įberiama kavos, paskui cukraus ir galiausiai užpilama vandens;
2) pirmiausiai įpilama vandens, jis užvirinamas, tada nukaičiamas, o paskui įberiama kavos ir cukraus.
Kava keliskart pakaitinama iki virimo (kol pakyla puta), bet neužverdama ir nukaičiama. Paskutinįsyk nukaitus, paliekama nusistovėti. Kava pasižymi puikiu aromatu, nes siauras indo kaklelis neleidžia jam išgaruoti. Tokiam ruošimo būdui tinka smulkiai sumalta, vidutiniškai arba stipriai skrudinta kava.
Paduodama 50-60 ml talpos mažuose puodeliuose ar stiklinaitėse.
Žr. kavà (4), mokà (4), Tùrkijos virtùvė

Turkish coffee – a thick bean drink features and book reviews produced under Turkish recipe.
Turkish or Greek, coffee preparation method resulted Arab lands.
A special coffee makers (in a small copper or žalvariniame occasionally enamelled bowl with a long handle), long-necked bottle handle (called a bottle range – kanaka, Jarvis, Turkish), very finely minced boil and medium roasted, fried or very strong continental coffee roasting coffee with sugar. Bring to the boil for two to three fold. In order to settle a coffee powder, coffee makers to add drops of cold water. Instantly comes from the tiny pre-warmed cups.
Traditionally, the cup is placed in a heated sand. And can be prepared on the stove. There are two ways:
1) First disseminated coffee, then sugar and finally poured the water;
2) First, add water, bring to the boil it, then lifted off the fire and then disseminated coffee and sugar.
Coffee maker to heat several times (until the foam rises), but do not boil, only to be removed from the fire. Removing from the fire most recently, allow to settle. Coffee has a wonderful flavor, because the narrow neck of the vessel does not allow it to evaporate. Such a method for the preparation of finely ground, medium or deep-roasted coffee.
Fed 50-60 ml in small pots or stiklinaitėse.
See coffee, mocha, Turkish cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: