© Turkmėnijos virtuvė

8 Rgp


Turkmėnijos (Turkmėnistãno) virtùvė – valstybės Centrinėje Azijoje nacionaliniai patiekalai.
Vakaruose skalauja Kaspijos jūra ir ribojasi su Kazachstanu, Uzbekistanu, Afganistanu ir Iranu (jūra – taip pat su Rusija ir Azerbaidžanu).
Labai artima uzbekų ir tadžikų virtuvėms. Tai lemia panašios gamtinės sąlygos ir etiniai bruožai. Kiekvienas Turkmėnijos rajonas pasižymi savo etnografinėmis ypatybėmis, todėl sunku vienareikšmiškai apibūdinti nacionalinę turkmėnų virtuvę.
Anksčiau mėsiškos sriubos buvo gaminamos beveik be daržovių, dabar mėgiami burokėliai, svogūnai, bulvės, pomidorai, valgomi sūriai ir kasdien pietums. Prieskoniai – juodieji pipirai, granatai, vyšnių lapai – tapo mėsiškų sriubų dalimi.
Sriuba kaip pirmasis patiekalas gaminamas dviem būdais:
1) mėsos produktų susmulkinimas ir išankstinis apkepinimas su svogūnais ir kitomis daržovėmis;
2) sultinio paruošimas iš stambių arba smulkių mėsos gabalų.
Plačiai vartojamas cukrus, konditerijos ir makaronų gaminiai, mėsos ir žuvies konservai.
Svarbiausią vietą turkmėnų nacionalinėje virtuvėje užima mėsiški, pieniški ir miltiniai patiekalai.
Iš mėsiškų patiekalų mėgstamiausios sriubos iš mėsos, suktiniai su paplotėliais, kepta mėsa (kurapkiena, zuikiena, danieliaus mėsa), vartojama plovui, kaip ir žuvis.
Svarbiausi produktų apdirbimo būdai – virimas ir kepimas, troškinimas, apkepinimas.
Kitą turkmėnų virtuvės dalį sudaro įvairios košės iš ryžių, kviečių, pupų ir kt. Vartojami pieno produktai – karvės, ožkos, avių ir kupranugarių pienas. Iš karvių pieno daromas sviestas, sūris, iš ožkos ir avies pieno – sūris, iš kupranugarių pieno – gaivinantieji gėrimai.
Miltinių patiekalų asortimentą sudaro: iš tirštos tešlos – paplotėliai, pyragėliai, mėsos pyragas, iš prėskos tešlos – koldūnai.
Mėsos patiekalai gaminami iš avienos, jautienos, ožkienos ir kupranugarienos, kepami ant anglių, taukuose. Garnyrai daromi kartu su pagrindiniais produktais, tiekiamos ir daržovių salotos.
Turkmėnai gamina kebabus ir plovus iš ryžių, žvėrienos ir paukštienos (fazanienos, kurapkienos, putpelienos), daržovių ir prieskonių. Plovai tiekiami didelėse apvaliose arba ovaliose lėkštėse. Atskirai paduodamos daržovių salotos.
Košės gaminamos su mėsa piene, augaliniame ir gyvuliniame aliejuje, iš kruopų ir pupų mišinio.
Visais metų laikais dideliais kiekiais geriama žalioji arbata. Šalies vakaruose paplitusi juodoji arbata, kuri geriama rudenį ir žiemą.
Tautinių valgių asortimentas – su bulvėmis ir pomidorais troškinta aviena (Čekdirmė), pyragėliai su aviena (Išlekli) ir kiti.
Skystas maistas tiekiamas emaliniuose, karštas maistas ir košės – plokščiuose mediniuose induose.
Žr. Nepriklaũsomų Valstýbių Sándraugos virtùvė

Turkmenistan cuisine – the countries of Central Asia, the national dish.
West, surrounded by the Caspian Sea and is bordered by Kazakhstan, Uzbekistan, Afghanistan and Iran (the sea – as well as Russia and Azerbaijan).
Very close to the Uzbek and Tajik kitchens. This is due to similar natural conditions and ethical features. Each district has its own Turkmenistan ethnographic features, making it difficult to clearly describe the Turkmen national cuisine.
Previously, meaty soups was produced almost no vegetables of your favorite now, beetroot, onions, potatoes, tomatoes, cheese, and eaten every day for lunch. Seasoning – Black pepper, pomegranate, sour cherry leaves – became part of meaty soup.
soup as the first dish is made in two ways:
1) grinding meat products and pre-apkepinimas with onions and other vegetables;
2) Preparation of the broth in large or small pieces of meat.
Widely used , sugar, confectionery, pasta, meat and canned fish.
Central position in the Turkmen national cuisine has meaty, milky flour and meal.
Favorite dishes from meaty soups from meat, coils with cakes, roast meat (partridge meat, rabbit meat, Daniel, meat), used in pilaf, as well as fish.
Key products processing techniques – cooking and baking, stewing, roasting.
Another Turkmen cuisine consists of various pulps from rice, wheat, beans and others. Uses milk products – cows, goats, sheep and camel milk. Made from cow’s milk butter, cheese, goat’s and sheep’s milk – cheese from camel milk – drinks.
Farinaceous dishes include: a stiff dough – cakes, pies, meat pies, a flavorless pasta – ravioli.
Meat dishes are made from mutton, beef, goat and camel meat, cooked on coal, oil. Side dishes are made with commodities, supplies and vegetable salad.
Turkmen produces kebab pilaf from the rice, game and poultry (pheasant meat, partridge meat, quail meat), vegetables and spices. Pilaf placed in large round or oval dishs. Individually fed vegetable salad.
Porridge made with the meat in milk, with vegetable and animal oils from grains and beans mixture.
At all times of the year is taken in large quantities green tea. West of the country popular black tea, which is taken in the autumn and winter.
Assortment of ethnic dishes – with potatoes and tomatoes braised lamb, with mutton pies (Ishlekli) and others.
Liquid food is available in enamelled, hot food and porridge – flat wooden containers.
See . Commonwealth of Independent States cuisine

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: