© Ukrainos virtuvė

8 Rgp


Ukrainos virtùvė – valstybės Pietryčių Europoje (į šiaurę nuo Juodosios ir Azovo jūrų) nacionaliniai patiekalai.
Ukraina – didelė šalis, turinti daug etnografinių regionų, tačiau jie visi turi savo kulinarinį paveldą, nors patiekalų gaminimo būdai ir patys patiekalai yra panašūs.
Tai barščiai, įvairūs miltiniai gaminiai, mėsos gaminiai ir valgiai (ukrainietiškos dešros, šalti užkandžiai, žvėriena, paukštiena), augaliniai ir pieno produktai (varškėčiai), vaisių ir medaus gėrimai.
Iš mėsos produktų labiausiai vertinama virta ir troškinta kiauliena, rečiau – jautiena ir paukštiena.
Ukrainos nacionalinės virtuvės pasididžiavimas – lašiniai, valgomi ne tik sūdyti, bet ir saldinti (su sirupu), taip pat su sirupu, rūkyti, virti ar kepti. Jie valgomi kaip užkanda su įvairiomis daržovėmis: svogūnais, česnakais, agurkais, baklažanais. Lašiniai naudojami gaminant įvairius kitus patiekalus: juos ukrainiečiai deda į kraujinę dešrą, jais farširuoja mėsos kepinius, labai skanūs lašinukais įdaryti baklažanai.
Nacionalinis ukrainiečių patiekalas – barščiai, gaminami iš šviežių daržovių (dažniausiai kopūstų, pomidorų), pagardinami grūstais lašinukais su česnakais ir petražolėmis. Šie produktai suteikia barščiams stebuklingą aromatą ir skonį. Apskritai ukrainiečių virtuvėje gaminama apie 30 rūšių barščių ir kiekviena rūšis turi atskirus pavadinimus (pvz., Lvovo barščiai, Kijevo barščiai).
Įvairios košės labai populiarios visoje Ukrainoje: kviečių, žirnių, moliūgų, varškės, bulvių, troškintų kopūstų, uogų (vasarą) virtinukai. Košės, kaip ir daržovės, valgomos vienos arba kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
Mėsiškiems patiekalams gaminti dažniausiai naudojama aviena, veršiena ir paukštiena. Skaniausi patiekalai iš mėsos – naminės dešros, kotletai, šaltiena.
Labai populiarus valgis – troškinta mėsa su bulvėmis – karšta (kepenėlės), ukrainietiški apskriti muštiniai, prikimšti česnakais ir lašinukais. Mėgstamiausias žvėrienos patiekalas – kiškienos (kiškio šlaunelių ir kojų) troškinys (karštas antrasis patiekalas), paduodamas su bulvėmis arba kukuliais ir raudonųjų burokėlių arba salierų salotomis.
Mėgstami ir žuvies patiekalai, ypač grietinėje keptas karosas, grybais ir žirnių koše farširuotas arba troškintas svogūnais ar grietine karpis, grybais ir vėžiais keptas sterkas, įdaryta lydeka arba su krienais kepta lydeka.
Plačiai vartojami ryžiai ir kvietinės kruopos, kukurūzai ir pupelės, kiauliena ir kiaulienos lašiniai. Lašiniai vartojami sūrūs, sūdyti, virti, kepti, tinkantys faršui ir net gaminant konditerinius ir saldžiuosius patiekalus. Ypač vertinamas saulėgrąžų aliejus salotoms, vinegretams, taip pat ir kiaušiniai.
Iš prieskonių ukrainiečių kulinarai vartoja svogūnus, česnakus, krapus, lauro lapus, juoduosius ir raudonuosius pipirus ir kitus mėsiškiems, daržovių ir šaltiems patiekalams.
Svarbus vaidmuo tenka vaisiams ir daržovėms. Svarbiausi jų – česnakas ir svogūnas. Mėgstami burokai, baklažanai, moliūgai, morkos, pomidorai, kopūstai, pipirai. Daržovės valgomos žalios, virtos, kaip atskiras patiekalas ir kaip garnyras. Burokėliai – pagrindinis sriubų komponentas.
Miltiniams patiekalams dera kvietiniai miltai, rečiau – kviečių ir žirnių mišinys. Iš mielinės tešlos kepami tik duonos gaminiai. Tai ir sausainiai, bandelės su įvairiais įdarais, garsieji virtinukai su vyšniomis, agrastais ar kitokių uogų įdarais.
Produktų susmulkinimo būdai – kapojimas, pjaustymas, taikomi farširuotiems patiekalams gaminti ir pan. Per šventes kepami pyragėliai su mėsa, kepiniai.
Saldieji patiekalai dažniausiai gaminami iš slyvų, obuolių, kriaušių, abrikosų, vyšnių, žemuogių, serbentų, braškių, mėlynių, medaus, aguonų ir riešutų.
Iš gėrimų populiariausi kompotai, verdami iš sausų ir džiovintų vaisių.
Kiti nacionaliniai ukrainiečių patiekalai – Kijevo ir Poltavos kotletai, žuvies užkandis su grybais, kiaulienos krūtininė su burokėliais, troškinta kalakutiena su ryžiais, karpis su medumi, karosai su grietinės užpilu, žuvies maltinukai, sriuba iš pomidorų tyrės, viščiukas su džiūvėsėliais, bulvienė su kukuliais (sriuba) (Juška), kaimiški maltiniai, Volynės suktinukai.

Ukrainian cuisine – Southeast Europe (north of the Black and Azov Seas), national dishes.
Ukraine – a large country with many ethnic regions, but they all have their own culinary heritage, although the means to cook their own meals and the like.
This Borsch, various flour products, meat products and dishes (Ukrainian sausages, cold appetizers, game, poultry), vegetable and dairy products (curd), fruit and honey drinks.
Meat products , the most valued boiled and stewed pork, less often – the beef and poultry.
Ukrainian national cuisine pride – fat, not only eaten salted, but sweetened (with syrup), as well as syrup, smoked, boiled or fried. They are eaten as a snack with a variety of vegetables: onions, garlic, cucumbers, eggplants. The fat used in a variety of other dishes: the Ukrainians to put into the blood pudding, they farširuoja bakery meat is very tasty bacon stuffed aubergines.
Ukrainian national dish – Borsch, are made from fresh vegetables (mostly cabbage, tomato), seasoned with crushed garlic and bacon with parsley. These products provide Borsch magical aroma and taste. In general, Ukrainian cuisine made of 30 kinds of soup, and each type has its own name (eg, Borsch Lviv, the Kiev Borispol).
Various porridge is very popular throughout Ukraine: wheat, peas, pumpkin, cheese, potatoes, cabbage, berries (summer), dumplings. Pulps, as well as vegetables, eaten alone or as a garnish with meat or fish.
Meat dishes commonly used lamb, veal and poultry. The most delicious meat dishes – homemade sausage, meatballs, meat jelly.
Very popular dish – braised meat with potatoes – hot (liver), Ukrainian circular chop, stuffed with garlic and bacon. Favorite game dish – rabbit thigh and leg casserole (hot second course), fed with potatoes or dumplings and beetroot or celery salad.
Favourite and fish dishes, especially cream fried carp, mushrooms and mashed peas stuffed or stewed onions and sour carp, crayfish and mushrooms fried perch, pike, stuffed or fried pike with horseradish.
Widely used in rice Wheat corn beans, pork , and pork fat. The fat used in savory, salted, boiled, fried, minced meat, and even suitable for the production of confectionary and sweet dishes. Especially valued sunflower oil for salads, vinegretams, as well as eggs.
Of spices Ukrainian chef uses onions, garlic, dill, bay leaves, black and red pepper and other meat, vegetables and cold dishes.
An important role of fruits and vegetables. Key – garlic and onion. Favourite beet, eggplant, squash, carrots, tomatoes, cabbage, peppers. Vegetables are eaten raw, cooked, and as a separate dish as a garnish. Beetroot – the main component of the soup.
Flour dishes combines wheat flour, less frequently – a mixture of wheat and peas. In yeast dough baked in the bakery only. These include biscuits, cakes with various fillings, famous dumplings with cherries, raspberries or other fruit fillings.
Product crushing methods – chopping, slicing, subject stuffed dishes and so on. During the holidays, baked pies with meat and bread.
Sweet dishes , usually made from plums, apples, pears, apricots, cherries, strawberries, currants, strawberries, blueberries, honey, poppy seeds and nuts.
The beverage popular fruit sauces, cooked in a dry and dried fruit.
Other national Ukrainian dishes – Kiev, Poltava and meatballs, fish appetizer with mushrooms, pork rib with beetroot, braised turkey with rice, honey, with carp, bream in cream sauce, fish ball , a soup of tomato puree, chicken with breadcrumbs, potatoes with dumplings (soup) (Juska) Rustic balls, rolls of Volhynia.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: